-
Diskuse ke galeriím |
18
příspěvků za
posledních
30
dnů
-
Diskuse ke galeriím |
10
příspěvků za
posledních
30
dnů
-
Diskuse ke článkům |
9
příspěvků za
posledních
30
dnů
-
Diskuse ke článkům |
6
příspěvků za
posledních
30
dnů
-
Diskuse ke článkům |
4
příspěvky za
posledních
30
dnů
dooba: Chromaticka vada o ktere pises ty je neco uplne jineho a s formatem cipu to nema nic spolecneho, navic je to spise opticka vada objektivu - i kdyz i cip na to ma jisty vliv. V rozich muze dochazet i k barevnemu posunu ale jen jako druhotna a vetsinou nepodstatna vada, to o cem pise Milos je uplne o necem jinem, jde o klasickou neostrost zpusobenou uhlem dopadu svetla na cip. To by ale bylo na dlouhou debatu a casu bohuzel neni ....
neostrost v rozich je o kvalite soustavy cocek, nikoli o nestejnem lomu svetelnych paprsku.
No debata o členění amatérských, poloprofi a profi foťáků je fakt přínosná :-D No jinak jsem rád, že se objevil první digitální foťák s full-frame za sice velkou, ale ne už astronomickou cenu. Věřím, že to bude ještě dále klesat a do dvou let budeme na padesáti tisících (a pak si to koupím). A doufám, že bude na hranolu do té doby napsáno Nikon :-)
dooba: Jsi uplne mimo misu - neostrost v rozich je samozrejme problem opticke soustavy ale v tomto kontextu je to o uhlu, pod kterym v rozich dopada svetlo na cip a tim vznikajici dalsi neostrost, ktera uz je ale problemem cipu ....
prapuvodni otazka znela:
Milos506, 3.10.2005 9:23
Kdysi se tvrdilo, že na takhle veliký snímač směrem ke krajům dopadá málo světla a tudíž že to má vliv na snímek. Hlavně u širokoúhlých objektivů dělaných pro kinofilm. Údajně to měl např.Kodak s full frame. Nebylo to na fotkách někde znát? MS
muzes mi prosim poslat link na souvislost s neostrosti? me to tedy pripada spis, ze autor resi vinetaci ... ale tak jako tak je zakladnim problemem techto objektivu na FF aberace. neostrost v rozich muzes pozorovat i na kinofilmu, to neni nic, co by melo souvislost s chipem. btw kecy typu "mimo misu" si nech, taky dokazu bejt hustej a kontroluju se ;o)
dooba: Nechci bejt hustej ale fakt je to o necem uplne jinem. Milos to napsal taky trochu nepresne ale zakladnim problemem neni ani aberace ani vinetace. Je to na dlouhe lokte ale v kostce je to o tom, ze u sirokacu dopada svetlo uprostred cipu kolmo, kdezto na krajich dost zesikma. Cip je pokryty vrstvou skla a proto svetlo v rozich timto sklem prochazi podstatne delsi vzdalenost nez uprostred a proto dochazi k jeho zkresleni a v konecnem dusledku i rozostreni. Tohle na filmu neni, protoze svetlo dopada na film pimo a proto se jedna jen o problem cipu. Naopak aberace i vinetace jsou temer vyhradne opticke vady objektivu a s cipem nemaji az tak moc co spolecneho ....
ok, oba mame jine informace a zkusenosti.
dooba: To neni o zkusenostech ani o informacich, tak to proste je. Cim vetsi cip nebo cim sirokouhlejsi objektiv, tak tim hur. U strednich a teleobjektivu uz je to jedno, protoze tam dopadaji paprsky kolmo tak jako tak. Ani by me moc neprekvapilo, kdyby se i pro fullframe zacaly delat specialne modifikovane sirokace a supersirokace (ktere samozrejme budou pouzitelne i na film) ....
Já tedy nevím, vlastní zkoušky na čipech jsem nedělal a ani nepozoroval (asi mám kvalitní C čip) - ale ... Pokud dopadá šikmo paprsek na křemen/sklo tak dochází k lomu světla a následně k "získání" barevného spektra = na krajích čipu jsou dopadající paprsky šikmější než ve středu, takže dochází k většímu/rozdílnému lomu paprsků rozdílných vlnových délek (červená x modrá atd.). Snad to nemusím déle rozepisovat. Toť optika. Takže, dle mého názoru, skutečně na čipu může docházet k barevné aberaci. Druhou věcí je samozřejmě to, že sklo je dost tenké, a čip asi nemá ani dostatečné rozlišení.
Ivan> presne tohle jsem si doted myslel taky, kazdopadne neostrost v rozich u FF zagoogluju...
Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen(a).