Test Canon PiXMA iP5000 a iP8500

• Aleš Hasala
    Aleš Hasala
    25.03.2005 12:38

Ludva a ostatni> To nastaveni DPI je ale uplny nesmysl, to nic s obrazkem neudela, jenom nastavi tiskovy rozmer, ktery je pouze informacni!

• Luděk Svoboda
    Luděk Svoboda
    25.03.2005 13:08

to AH: to je pravda - změna DPI nemá žádný vliv na zobrazení snímku v PC ani na jeho brazovou kvalitu. Ale tiskárna má dvě možnosti jak fotku upraví, buď si sama upraví DPI, nebo provede resample rozlišení, v prvním případě je to OK, ale pokud provede resample je to něčem jiným.
    Pokud ji před tiskem sám upravím na požadovaný tisknutelný rozměr mám jistotu, že jsem nepřišel o cenná obrazová data při jejich zpracovávání v tiskárně.

• Aleš Hasala
    Aleš Hasala
    25.03.2005 13:37

Ludva> To by me zajimalo, odkud tyto informace cerpate, ze si jste tak jisty. To co tady prezentuje jsou nejake vase dohady a bludy a ne fakta. Zkuste si nekde precist, co znamena pri tisku DPI a k cemu je dobre. Pokud se meni jenom DPI, ale nedochazi ke zmene pixelovych rozmeru, nemuze se kvalita fotky vytistene na stejny format nikdy zmenit! DPI slouzi jenom k urceni tiskoveho rozmeru. Pokud ale tisknete fotky, tisknete vzdy na nejaky predem dany format (treba A4), tim je tiskova velikost znama a DPI nema ZADNY vyznam.
    Navic obrazova data posila do tiskarny aplikace v syrove podobe, tiskarna se nic o hodnote DPI ulozene v obrazku nedozvi, protoze to k nicemu nepotrebuje.

• Luděk Svoboda
    Luděk Svoboda
    25.03.2005 14:08

Vím, že pokud se změní DPI a zůstane stejný počet pixelů nemá to vliv na kvalitu snímků: "Pokud se měni jenom DPI, ale nedochazi ke zmene pixelovych rozmeru, nemuze se kvalita fotky vytistene na stejny format nikdy zmenit!" s tím nelze než souhlasit.
    To jsem Vám potvrdil už výše. Ale když tisknu snímek a zadám velikost tisku až v ovladači tiskárny, tak se mi zobrazí informace o procentu zmenšení snímku.
    Pokud to upravím už v PS před tiskem, tiskárna (respektive její ovladač) s daty již žádným způsobem nemanipuluje. Pokud budu vědět, že ovladač tiskárny nezmění před tiskem snímek na požadovaný rozměr úpravou velikosti rozlišení v pixelech, ale zvetší počet obrazových bodu DPI není potřeba toto upravovat. Já to bohužel nevím a ty 3 kliky v PC mě už nezabijou.

• Aleš Hasala
    Aleš Hasala
    25.03.2005 14:34

Ludva> "Pokud to upravím už v PS před tiskem, tiskárna (respektive její ovladač) s daty již žádným způsobem nemanipuluje." Znovu by me zajimalo, jak jste na to prisel. Me napada jedine ta vec, ze byste pri tisku v aplikaci dal, aby aplikace netiskla na cely papir, ale jenom na cast a dodatecne v ovladacich tiskarny zadal, aby se to co se tiskne roztahlo pres cely papir. Tento postup by mohl nejake problemy zpusobovat jenom v tom pripade, ze by aplikace pri tisku bitmapu prerastrovala treba v pripade ze by mela tisknout bitmapu v 600 DPI na tiskarnu, ktera zvladne max. 300 DPI. To ovsem pochybuji, ze by to nejaka aplikace delala, nejlepsi je poslat do tiskarny bitmapu v nejvyssim rozliseni, at uz si s tim tiskarna dela co chce, ovladace vi nejlip, jak tiskarne bitmapu pripravit.

• Luděk Svoboda
    Luděk Svoboda
    25.03.2005 14:45

No a to je právě to jádro pudla. Já právě nevím, jak to tiskárna dělá a proto to před tiskem takto upravuju.

Když dám tisk fotografie, tak mi v ovladači náhled ukáže jak bude na papíře umístěna, a pokud je v náhledu menší dává mi možnost např. funkce "fit in ... roztáhnout" a to je ten problém, nikde se mi nepodařilo najít jaký algoritmus ovladač použije na to roztažení či zmenšení. Vše tisknu na A4 a pak to ořezávám, vyjde to levněji než kupovat papíry menších formátů. To jsme se ale pěkně rozpovídali :)))

• Miroslav Zitka
    Miroslav Zitka
    25.03.2005 15:08

Chlapi, vy jste to zamotali, že už nevím kde mi hlava stojí.
    AH : co je to, prosím Vás bitmapa v nejvyšším rozlišení? Když mám např. snímek, u něhož výpočtem vyjde na rozměr A4 220 dpi - je lepší jej v PS resizovat - tedy zvětšit počet pixelů na 300 dpi a pak tisknout, nebo to nechat na tiskárně ?

• Michal Kupsa
    Michal Kupsa
    Autor
    25.03.2005 15:27

Zinedi: Nic si z toho nedělej, taky se trochu přestávám chytat .... ;o)))

• Aleš Hasala
    Aleš Hasala
    25.03.2005 21:41

Zinedi: Nejvyssim rozlisenim jsem myslel proste puvodni pixelove rozmery fotky bez resamplingu.
    Ale jinak to je zajimava otazka. Z meho pozorovani na Canon i965 jsem zjitil, ze standardne bitmapy do vetsi velikosti resampluje pouze metodou nearest neighbour - tzn. ze by sly pri velkem zvetseni videt pixely. Urcite ale ne pri rozliseni 220 DPI, to uz je kvalita celkem dostatecna. V ovladacich je ovsem volba "Image Optimizer", pri ktere se pouzije nejaka jina metoda resamplingu, takze pri zvetseni pixely videt nejsou, je to rozmazane. Otazkou ovsem zustava, jaky algoritmus je kvalitnejsi - jestli resize v PS nebo Image Optimizer v ovladacich. Muzete vyzkouset, ale celkem bych se vsadil ze pri rozliseni 220 DPI bez lupy nic moc nepoznate... Zajimave by to mohlo byt pri vetsich formatech a rozliseni pod 100 DPI

• a a 1
    a a 1
    26.03.2005 22:32

Fajn clanok, skoda ze ste do testu nezahrnuli aj 6000ku, uvazujem nad jej kupou, ale zatial som sa nedozvedel o praktickych skusenostiach s nou..ma to byt nejaky kompromis medzi 5000 a 8500 kou, ale rad by som vedel v com:) je to len zvysenym poctom atramentov? Zaujimala by ma hlavne kvalita cb fotografii, pretoze mienim tlacit aj tie..na 5000ke sa mi podla vasho testu zdal byt dost vyrazny farebny posun do fialova, 8500 je v pohode, ale cenou je niekde, kde sa uz nemienim dostat..myslite ze medzi 5000kou a 6000kou moze byt v kvalite cb fotografii rozdiel? dakujem

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen(a).

Nové diskuse

Nové komentáře

Nejžhavější diskuse