Kde jsou širokoúhelníci a šupináči Epizoda XVII

• Jan Hrubý
    Jan Hrubý
    19.04.2013 18:21

no tak teď nevím jestli mám bejt na sebe hrdej nebo se urazit :)

• Karel Omes
    Karel Omes
    20.04.2013 10:39

zkušený plenič... hm.... ;o)

• Pavel Vavřín
    Pavel Vavřín
    20.04.2013 11:19

čárlí: tak na tebe by to sedělo bez té nadsázky ;)

• Karel Omes
    Karel Omes
    20.04.2013 12:30

japato? coto? prosím vysvětliti!!

• Pavel Vavřín
    Pavel Vavřín
    20.04.2013 14:07

:))))))))

• Pavel Vavřín
    Pavel Vavřín
    20.04.2013 23:32

Zvláště odpudivým teletem patnáctého týdne roku 2013 (MMDCCLXVI A.V.C.) vyhlašuji:

Schneider Apo Tele Xenar 800/11

Výrobce: Jos. Schneider Optische Werke GmbH
    Výroba: ?
    Úhel záběru: 28°-34° (maximální úhly při F/12-F/22)
    Konstrukce: 6/5
    Minimální zaostřovací vzd.: ---
    Hmotnost: 2132 g
    Průměr: 112 mm
    Délka: 169,9 mm
    Filtr: 105 mm

Snaha o co nejlepší korekci barevných vad se nevyhnula ani teleobjektivům pro velký formát. Na okraj je vhodné poznamenat, že delší objektivy pro jednooké zrcadlovky a dálkoměry jsou zpravidla pravými teleobjektivy – tedy jde o dlouhoohniskové objektivy se zkrácenou sečnou vzdáleností pro zajištění kratší stavební délky nežli by odpovídalo ohniskové vzdálenosti. U objektivů pro velký formát je řada používaných modelů spíše symetrické konstrukce, nicméně u skutečně dlouhých typů i zde z praktických důvodů výrobci volí skutečné tele, protože jinak by došlo k enormním požadavkům na výtah fotoaparátu.
    Podobně jako u jiných systémů, i u velkoformátu jsou objektivy nárokující si status apochromátu poměrně vzácné. Společnost Schneider nabízí v současné době řadu Apo-Symmar a Apo-Tele-Xenar v jejímž rámci je nejdelší 800/12.

Objektiv je možné výměnnou zadní části přeměnit na kratší Apo Tele Xenar 600/9 – což vzhledem k ceně samotného objektivu (cca 4600 USD) může znamenat nezanedbatelnou finanční výhodu (zadní skupina pro konverzi na 600/9 stojí cca 1150 USD). Ačkoliv obě konfigurace jsou určeny zejména pro formát 8x10 palců, lze je samozřejmě použít i pro menší formáty.

www.schneideroptics.com/ecommerce/CatalogItemDetail.aspx?CID=165&IID=1852
    www.schneideroptics.com/pdfs/photo/datasheets/apo-tele-xenar/apo-tele-xenar_12_800_1.pdf
    http://www.schneideroptics.com/pdfs/photo/LensCharts.pdf

• Jan Hrubý
    Jan Hrubý
    21.04.2013 15:42

hm hmmm, mohl bych na to dostat grant? Za čistě studijními účely?

Musím se ale pochlubit, že jsem byl dneska fotit a větší než malé množství obrázků bylo do citlivé emulze vypáleno skrz roztomilý SA 65/5.6 (a pak i jednotlivosti objektivama 120 a 150, resp 210mm; ale to raději nebudu rozmazávat). Upozorňuji, že vše na důstojný formát 9x12cm, aby mě tu někdo neobvinil ze špionáže.

Vyzkoušel jsem taky můj nový Hoya ND filtr 64x a zdá se že jsem šáhl po ideální hustotě. Za mírně slunečného dne se dostanu na časy v řádu vteřin až do cca 2 minut (dle situace, clony, dalších filtrů atd), což je velmi příjemné. Škoda že si budu muset na výsledky mého snažení počkat do podzimu :-/.

• Pavel Vavřín
    Pavel Vavřín
    21.04.2013 16:12

... cokoliv do 150 mm je na 912 košer :)

• Rumcajz - vrchní lupič a druid širokoúhelnický
    Rumcajz - vrchní lupič a druid širokoúhelnický
    22.04.2013 19:25

Ať žije pan Předseda...
    a ty všechyn tztuly k tomu
    žbrňk

jaký plenění zas?

Rumcajz, důstojných kočének blahobudič...

• Pavel Vavřín
    Pavel Vavřín
    22.04.2013 23:00

Čeho asi si ten Loupežník přihnul?

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen(a).

Přiložené fotografie u diskuse

Nové komentáře

Nejžhavější diskuse