Digitální zrcadlovka pro amatéra

  • Petr Beranek 1
    Petr Beranek 1
    29.05.2013 21:08

    Pro me je urcite lepsi radobygrip nez grip, ktery nemuzu drzet - protoze se mi mezi grip a objektiv uz jaksi nevejdou prsty. Olympus se narozdil od NEXe drzi perfektne.

    A jakykoliv lepsi objektiv na NEX bude mit jeste vetsi prumer nez setak. NEX by to chtelo zvetsit tak o 20% na velikost bezne ruky a hlavne nechat tvar fotaku delat nekoho, kdo da vic na tvar ruky nez na design.

  • Feanor
    Feanor
    30.05.2013 07:18

    Tohle je čistě subjektivní, mně se drží novější NEXy v ruce, na to jak jsou malé, dost dobře, rozhodně líp než PEN. Je pravda že na tom byl vždy nasazen seťák (ten původní, ne ten skládací).
    Ale hlavně, ten NEX 6 nemusím držet na Japonce, narozdíl od Olyho kvůli absenci hledáčku.

    NEX 6 se dá sehnat pod 20 tisíc a proti novému PEN E-P5 má podstatně větší snímač a OLED hledáček, což je patrně to nejlepší, co se zatím u bezzrcadlovek objevilo, je rozhodně lepší než ten v Olympusu E-M5.
    Ono vůbec nabizet foťák bez hledáčku (E-P5) za 26 tisíc, je masakr.

    Ještě k tomu NEX seťáku. Nedávno jsem četl vyjádření jednoho uživatele, který nedopatřením svůj starý 18-55 rozbil a koupil si nový (nechtěl skládací 16-50) a byl velmi překvapen jak velký rozdíl mezi jeho původním a novým v obrazové kvalitě byl. Může to být samozřejmě kusovou variabilitou, ale on tam vyslovil názor, že Sony ty objektivy průběžně vylepšuje (poté co vybíral mezi více kusy a všechny byly obrazově podstatně lepší než jeho starý objektiv).
    Rozhodně bych NEX seťák šmahem nezatracoval a bral bych s rezervou i staré laboratorní testy.

  • Feanor
    Feanor
    01.06.2013 10:41

    Jen pro zajímavost -
    klikněte na ikonku půdorysu (v levém sloupci)

    http://camerasize.com/compare/#459,375

  • Petr Beranek 1
    Petr Beranek 1
    01.06.2013 16:02

    Je to potreba merit i s nasazenym objektivem, ktery je u Olympusu podstatne mensi, presto fotak je o par mm vetsi nez Sony.

  • Jiří Březina 1
    Jiří Březina 1
    04.06.2013 17:10

    Nex má slušný čip, ale za mizerným sklem, to je (kromě majitelů) všeobecný názor.. A co do rychlosti ostření se to asi taky s D90 nedá srovnat. Ve fotosektorech kolem stadionů zatií žádné bateri nexařů nevidím

  • Petr Beranek 1
    Petr Beranek 1
    04.06.2013 18:05

    Ja jsem taky majitel - mam 3 kusy - a tvrdim ze NExacka 18-55 ze je horsi nez vetsina srovnatelnych setaku (tzn vyrobenych ve stejne dobe).

    Ale verim tomu, ze majitel nejakeho stareho 18-55 (ta prvni verze co se prodavala k D50 nebo 300D) bude skakat radosti az do stropu, protoze rozdil v kvalite je obrovsky - i kdyz vetsinu toho dela opravdu skvely snimac.

    Druha vec co ma NEXu stve je nespolehlivost AF - fotak obcas ukaze ze je zaostreno, jenze ve skutecnosti neni. Jeste to chce doladit.

  • Taffey
    Taffey
    14.06.2013 16:26

    No, Jirko Březino, a kdo by měl posuzovat kvalitu objektivu než ten, kdo s ním fotí? Máš na mysli třeba ti, kteří jen papouškují? Jinak mi příjde naprosto úsměvné porovnávat bezzrcadlovku se zrcadlovkou. Kdybych fotil rychlé pohyby, koupil bych si zrcadlovku, spíš možná sony SLT, ale ne bezzrcadlovku. Kdybych měl pazoury jako arnold švarcenégr, koupil bych nejspíš největší DSLR. Skutečnost, že se kolegovi Beránkovi Nex drží blbě, je pro tuto diskusi naprosto irelevantní, neboť absolutně neví, jaké ruce tazatelka má. Je to stejné, jakobych liliputánovi radil, aby si pořídil FF zrcadlovku. Každý by měl vycházet z toho, jak se mu který aparát drží, z toho, co fotí a z toho, jaké má výstupy.
    No a k tomu nespolehlivému AF, jak, kolego Beránku, píšeš. Znáš nějaký amatérský vercajk, kde je to stoporcentní? Ne, viď. No a nehledě na to, že je podstatné, jaký způsob ostření máš nastaven. To, že foťák dá najevo, že má zaostřeno, tak má, ve 100% pravdu. Otázka je, jakou scénu fotíš a jak máš nastaveno ostření. Protože zaostřeno je vždy. Já používám na dotykáči ostření prstem, i když fotím přes hledáček. A je to ostré vždy tam, kde to ostré chci mít. No a poslední věc-poku má seťák 18-55 obrovský nárůst kvality oproti seťáku z D300, pak to nemůže být špatné sklo. Já vůbec neříkám, že to je nějaká špicenklase, a na výtvarné záležitosti bych ho nepoužil, ale na dovolené, na běžné focení rodiny ve všech možných situacích, je to sklo naprosto dostačující. Mám tu z něj zvětšeniny A4, větší z něj nedělám, protože není důvod, a i přestože jsem nehorázný frnus na kvalitu, jsem vrcholně spokojen. Jasně, když nahodím pevnou minoltí dvacku, tak je to o něčem jiném, nebo 90/2,8 od tamronů, ale s tím fotím fotky, o které mi jde a vím, že je možná budu fest zvětšovat. Seťák je seťákem proto, že je levný a že se má postarat o běžné focení. A já ho tak i beru.

  • Petr Beranek 1
    Petr Beranek 1
    14.06.2013 18:54

    Neznam jiny amatersky vercajk, ktery zaostri kamsi do vzduchu a vsechny vybrane ostrici body pritom sviti, jako kdyby skutecne bylo zaostreno. Na tom objektivu neni bohuzel videt, ze ve skutecnosti ostri metr pred fotak i kdyz ma ostrit na nekonecno.

  • Taffey
    Taffey
    14.06.2013 21:13

    No, a co vlastně tomu objektivu nařizuješ, aby ostřil, když máš zapnuto celoplošné ostření? Když chceš zaostřit konkrétně, nemůžeš mít nastaveno celoplošné měření, kór, když ostříš blízko. A že ho asi tak nastaveno máš, když ti ostřící body svítí jako vánoční stromeček. Měl by svítit jeden, ten, který určíš a nejen že by měl jen ten svítit, ale žádný jiný by na displeji neměl být zobrazen. Když chceš ostřit někam do pravého horního zlatého řezu, například, tak tam musí být vidět jen jeden ostřící bod, ne všechny. Ten foťák neví, co je předmětem Tvého zájmu. Matrix zapínáš, když fotíš třeba přírodu na dálku, velkou skupinu lidí, kteří jsou všíci v lajně stejně dalko od objektivu a tak podobně. Ale jestli chceš fotit třeba jednoho jdoucího člověka po ulici mezi dalšími lidmi, nebo vázu na stole s pozadím, musíš mit jeden konkrétní bod. To se nedá svítit. Myslím, že podobně to mají všichni ostatní výrobci. A pokud Ti to tak fakt ostří i s jedním bodem, že ukáže, že je ostřeno na nekonečno, ale je zaostzřeno metrt před foťák, tak pak máš poruchu.

  • Jiří Novotný Jifi
    Jiří Novotný Jifi
    14.06.2013 22:41

    taffey / Taffey
    Datum: 14.06.2013 21:13

    Jen souhlasím. Když jsem si koupil před rokem Nikon D90, jedno z prvních nastavení bylo, že jsem nastavil zaostřování podle zvoleného zaostřovacího bodu. Jak jsem byl zvyklý zaostřovat na filmovém foťáku. Jinými slovy, vypnul jsem ten "vánoční stromeček". Jak může foťák "poznat", co chci zaostřit? Mám nastavenou manuální volbu zaostřovacího bodu. A já osobně preferuji DSLR právě kvůli focení dětí v pohybu. A děti běhají a jezdí sakra rychle. Tady pořád ještě DSLR dle mého amatérského názoru vítězí nad bezzrcadlovkami.

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen(a).

Nové diskuse

Nové komentáře

Nejžhavější diskuse