Tahrir square, Káhira: fotografická reportáž

• Miroslav Zitka
    Miroslav Zitka
    12.08.2011 09:53

To je pravda. S všeobecně (nikoli skupinově) uznávanou autoritou by se mi polemizovalo hůře. Jenže v době, kdy je u nás možné, aby národní galerii mnoho let šéfovali Knížákové, je obtížné mít úctu k autoritám tohoto druhu (tedy velkohubým, "bez studu"). A kromě toho, tady není soutěž o fotografa roku - prostě jen jsem rád, když někdo přinese aspoň trochu zajímavou informaci z prostředí, kde jsem sám nebyl, aniž by byl okamžitě urážen a zesměšňován. To už by na tomhle webu fakt nebylo co číst.

• Raul Zelený
    Raul Zelený
    12.08.2011 12:17

Když já si ze školních let pamatuju spíš ty přísné učitele, kteří na nás třeba i nekorektně řvali (ty hodné, v jejichž hodinách jsme spali, už jsem skoro zapomněl). Dnes už vím, že to nemysleli zle, ale chtěli nás vyburcovat a motivovat.

A uznávám, že Burdovy "mezinárodní" nároky na dobrou fotku jsou pro mě (jako cvakálka pod úrovní okresního přeboru) nedostižně vysoké. Ale proč by tu nemohly zaznít? Třeba si z nich aspoň prvoligoví "hráči" něco vezmou.

• Miroslav Zitka
    Miroslav Zitka
    12.08.2011 13:02

Já ne, já si pamatuju ty s noblesou, nadhledem a dostatečným sebevědomím, kteří nemuseli zvednout hlas ani o decibel, aby tím dodali důvěryhodnost svým slovům.
    Zaznít tu může cokoli, když ten zvuk bude mít úroveň aspoň do slušné restaurace, ne do venkovské hospody, nebo na tribunu fotbalových hooligans. Teď nechci říct, že by zrovna tahle diskuse nějak výrazně vybočila z pokleslého průměru, který je na i-netu běžný - zažil jsem mnohem horší, spíš jdu trochu do obecné úvahy a tím končím, kdo chce pochopit, pochopí.

• Petr Lavička
    Petr Lavička
    13.08.2011 23:01

Článek je to dobrý. Je jasné, že je to internetový zápis fotografujícího turisty, který se na jednu hodinu zastavil v cizím městě, v rámci zahaniční cesty. Bylo by bláhové očekávat něco ve stylu fotoreportéra Reuters, vyslaného speciálně na akci, nebo něco ve stylu profesionálního fotoreportéra na volné noze, prodávajícího své výtvory agenturám.
    Diskuze pod článkem je naprosto hloupá a vůbec není k věci.
    Jinak k těm variantám v článku čb/bar mi lepší připadá v tomto případě barva. Na čb by to muselo být něco skutečně ve stylu Reuters, ty fotky spadají do kategorie turistické. PL

• Taffey
    Taffey
    15.08.2011 10:10

Já už jsem dnes s Radkem burdou výrazně souhlasil na jiném místě, a musím říct, že s ním souhlasím i tady. Nebudu Vás ale obšťastňovat svými názory, uvedu jen jeden. Ze sady těchto Andrejových fotek je naprosto zřejmé, jak důležitá je, u těchto dokumentů, volba správného ohniska. Je to foceno fůl frejmem, takže na mnoho záběrů bych osobně volil výrazně kratší ohniska. Tam, kde je použito 24mm, co že, na FF, celkem dost širočina, je vidět jakási dynamika fotky. Ale už u 50mm, neřku-li u 65mm, jde už jen, tedy ve většině případů, k vyloženě popisnému pohledu. Ke správnému streetu patří široká skla a fotograf musí být v centru dění. Strčit Arabovi dvacku až pod rypák. To je tvůrčí přístup. Ale fotit z pěti metrů skupinku týnejdžerů, no, já nevím. U podobných fotek MUSÍ být rozdíly mezi dominantním popředím a nicneříkajícím pozadím dohnány do krajnosti. Fotka musí být maximálně dynamická. Třeba ty dvě sedící Arabky pod nakreslenými váhami. Kdyby to bylo dvackou z metru, tak řeknu jóóóó´, tak to je prácička. Jenže ono je to 42mm a to je kua rozdíl. Taky nebyly použity téměř žádné jiné, než klasické úhly pohledů, všechno je zestoje, podhledy, nadhledy, nic. Já se, sice, na tyhle fotky, fakt rád podívám a taky vím moc dobře, že ne každý má žaludek na to, vlítnout mezi fotografované a stát se, aspoň na pár vteřin, jedním z nich, to fakt není dáno každému, ale snad to, co jsem napsal, alespoň trochu objasňuje Radkova slova. Tedy, pokud měl, něco podobného, na mysli.

• Radek Burda
    Radek Burda
    15.08.2011 13:22

ano, do reci cisel a techniky se to da priblizne takto prepsat.

(i kdyz mnohe fotky fotografickych celebrit pravidlo sirokeho pohledu samozrejme porusuji)

• Andrej Macenauer
    Andrej Macenauer
    Autor
    15.08.2011 16:01

To: Taffey Musím souhlasit, že 16-35mm mi tu hodně chyběl. 24-70mm je kompromis, který beru na cesty, kde musím být vyloženě na lehko. Je to ještě jedna věc a to je dodržení určité etiky. Egypt je z hlediska náboženství velmi konzervativní země, velmi blízká třeba Pákistanu a to i přes to, že sem jezdí miliony turistů. V Pákistanu dokonce platí zákaz ze zákona ženy fotografovat. Třeba u té fotky dvou žen s grafiti vah v pozadí jsem se docela rozmýšlel to na ně vůbec zamířit. Ale tu fotku jsem chtěl alespoň jako dokument. Pororovaly mne. Udělal jsem kompromis a nedovolil jsem si jít na doraz i když jsem samozřejmě cítil, že ta fotka by mohla být mnohem lepší.

• KIV
    KIV
    16.08.2011 12:13

Po radkovo odkazu ve foru na tuto reportáž, konečně jsem si ji prohlídla, a přečetla diskusi.
    Streetovky a docela obyčejné reportáže z mírumilovného světa zkouším.
    Zdá se to od rýsovacího prkna lehké. No, pro ty co si to chtějí zkusit, než se vydají do světa kde jde při 17 mm záběru zrcadlovkou případně i o život, doporučuji vzít si zrcadlo se 17 mm a jít si udělat obyčejné streetovky do Karlových Varů. Máte tam cizince všeho druhu, hlavně si to odzkoušejte na Arabech a Rusky mluvících občanech.
    Já osobně mám v hlavě spoustu těch záběrů, kdy jsem si netroufla ani pozdvihnout foťák tím směrem, kde se úplně nabízel, ba vnucoval, perfektní šťavnatý záběr...

• omar gorre
    omar gorre
    02.09.2011 15:47

Pár fotek by se tam našlo. Nicméně dále trénujte pane Andreji, nelpěte tak na pravidlu "zlatého řezu":)) a dalších blbostech, nekoukejte tolik na sibik.cz ale spíš na magnumphotos.com a příště to bude jistě lepší.

• omar gorre
    omar gorre
    02.09.2011 15:52

Tak na to koukám znovu a minimálně ta fotka s chlapem v kravatě a ta poslední jsou pěkný, a mit je šibík na fejbůku, minimálně padesáti přátelům se to bude líbit a v komentářích se bude hemžit perlama typu: "pane šibíku, jste svědomím planety, děkujeme za Vaši odvahu":))) atd, čili myslim, že velmi slušný.-)

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen(a).

Nové diskuse

Nové komentáře

Nejžhavější diskuse