Tahrir square, Káhira: fotografická reportáž

• Radek Burda
    Radek Burda
    08.08.2011 10:00

Bohuzel priklad, ze ani velke tema nemusi mit za nasledek velke fotky. A pritom prave je znamo, ze velke, silne tema dokazalo i prumerne fotografy nakopnout k velkemu vykonu.

Problem Tahriru ve vsedni dny je ale jeho vsednost s odleskem "te slavy". A vy jste v te vsednosti nenasel zadny klic k vypovedi.. fotky deti to nezachrani..

Je to vypoved plocha, banalni, nicim zajimava.. bohuzel to nema zadnou atmosferu, nerkuli vypoved.

Bohuzel

• Andrej Macenauer
    Andrej Macenauer
    Autor
    08.08.2011 10:38

Tahrír dnes není velké téma. Je to tam tak, jak to je. Egypt dnes přešlapuje na místě a lidé čekají, co bude. Sami si zde můžete udělat názor na věci, o kterých si někde přečtete. CNN a spol. jdou většinou je po senzacích typu breaking news a proto často nevypovídající. Fotografování mě baví mnohem více než sedět před monitorem a teoretizovat.. A nemusí vzniknout jen velké fotky. Fotka má vždy hodnotu jako dokument a nikdo jiný nebude mít stejnou.

• Radek Burda
    Radek Burda
    08.08.2011 11:04

Sbirat letadylka a letat na vojenskych misich neni totez. Bavit se focenim a fotit neni totez. Rozdil je prave v tom, zda neco sdelujete verejnosti

Ukolem dobre fotografie je zprostredkovat videni. Ne sekat fotky jako Googleboot. Tezko se to, zda se, vysvetluje, ale snad na to clovek, po zkouknuti desitek fotografii a premyslenim o fotografii, prijde sam.

Vase fotky nic nesdeluji. Vase fotky jsou nahodne vystrely na nahodnem namesti s nahodnymi lidmi.

• Radek Burda
    Radek Burda
    08.08.2011 11:11

P.S. Samozrejme, ze Tahrir je dnes velke tema. Asi nectete noviny.

• Ijesu Katsumoto
    Ijesu Katsumoto
    08.08.2011 12:13

"V zemi žije přibližně 20 až 25% křesťanů."
    Jen poznámka na okraj - většinou se hovoří o 10-20%, egyptská vláda udává údajně 6-10%, místní křesťanské církve udávají tak kolem těch 20%, CIA World Factbook udává 10% (9% koptská ortodoxní, 1% ostatní křesťané).

• Andrej Macenauer
    Andrej Macenauer
    Autor
    08.08.2011 12:29

To je to: četl jste něco v novinách.Vytvoříte si pak nějakou představu a myslíte si, že je správná a pak o tom všechny vytrvale přesvědčujete. Jak to víte? Něco jiné je sám někde být a udělat si vlastní názor. Svět není zase takové drama. Třeba takový Pákistan vypadá jako jedno velké minové pole.. V tu sobotu jsem prostě Tahrír viděl tak, jak je na fotkách. Zdánlivě drobné věci mají často velmi významné důsledky. Tahrír square je místem, který sleduje celý Egypt jako jeviště v divadle. V tomto smyslu je to velké téma. Neznamená to však, že se zde stále děje něco důležitého. Jako cizinec můžete pozorovat ty drobnosti..

• Andrej Macenauer
    Andrej Macenauer
    Autor
    08.08.2011 12:29

To je to: četl jste něco v novinách.Vytvoříte si pak nějakou představu a myslíte si, že je správná a pak o tom všechny vytrvale přesvědčujete. Jak to víte? Něco jiné je sám někde být a udělat si vlastní názor. Svět není zase takové drama. Třeba takový Pákistan vypadá jako jedno velké minové pole.. V tu sobotu jsem prostě Tahrír viděl tak, jak je na fotkách. Zdánlivě drobné věci mají často velmi významné důsledky. Tahrír square je místem, který sleduje celý Egypt jako jeviště v divadle. V tomto smyslu je to velké téma. Neznamená to však, že se zde stále děje něco důležitého. Jako cizinec můžete pozorovat ty drobnosti..

• Andrej Macenauer
    Andrej Macenauer
    Autor
    08.08.2011 12:40

To: Iljesu Informaci 20% jsem přebral od koptského křesťana, se kterým jsem cestoval. Ten mi dokonce napočítal, že díky většímu procentu vzdělanosti mezi křesťany by měli mít zastoupení až 35-40%. Myslím si, že údaj vlády v muslimské zemi, kde není kvalitní systém sčítání lidu bude určitě nižší.Přesné číslo nevím. Díky za věcnou poznámku. Z hlediska politiky v Egyptě důležité téma.

• Radek Burda
    Radek Burda
    08.08.2011 12:56

:-) stale si nerozumime a pochopil jsem, ze ani neporozumime... jazyk stejny, ale kazdymu to jde jinou hlavou :-)

ok, necham vam pro vas ucel jednoducheho vnimani sveta predstavu, ze vy jste tam byl a ostatni nevytahnou nos z baraku.

• Miroslav Zitka
    Miroslav Zitka
    08.08.2011 13:47

Dobrá reportáž - vyprávění doložené a proložené dobře ilustrujícími fotkami. Je tam atmosféra i emoce. Že se každý den nepodaří "velká" fotka na stupně vítězů v mezinárodní soutěži je asi každému (kromě RB) jasné. Já tam tu trochu dětskou, zarputilou i vášnivou povahu arabských diskutérů a rebelů vidím. Děti jsou symbolem nové naděje, v kterou národ doufá.
    PS : znám osobně pár egypťanů žijících u nás a jejich odhad kžesťanské menšiny je také kolem 20% a vesměs mají z radikálních islámistů strach.

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen(a).

Nové diskuse

Nové komentáře

Nejžhavější diskuse