• Kajfik
    Kajfik
    27.06.2009 15:13

to Jifi

Michal Polan uz to napsal za me - presne tak Michale!

A k vasi odpovedi na me prispevky mohu napsat jen toto: Otazkou je zda nas vyrobce presvedcuje ze vic pixelu a vicenasobny zoom je lepsi.. Nebo si to mysli uzivatel a vyrobce mu to proste udelal, protoze mu to ten uzivatel pak koupi...

Bezni uzivatele nakupuji fotak podle akcniho letaku co najdou ve schrance... Malo z nich si precte tuhle recenzi, natoz aby brouzdali po netu a hledali fullsize fotky...

Fotky z fotaku muzete prezentovat pri propagacni akci. Ale tezko vam bude prodavac v Datartu ukazovat tluste katalogy fotek ve formatu a3, pro ruzne fotaky, ruzna ohniska, na ruzne clony a citlivosti.. Proc to nechapete?

Uzivatel ktery ma tendenci se vytahovat poctem Mpix bude potesen zaverem diskuze a bude spokojeny ze ma fotak s velkymi cisly. Uzivatel ktery vybira fotak podle kvality si podle teto recenze muze zhodnotit jeho kvality. Takze uz zadne vytky vuci autoru, jen podekovat za dalsi test. A az si tvi znami budou vybirat fotak tak jim maximalne muzes nahodit otazku jestli je pro ne dulezita i kvalita fotek pri vetsim tisku. A pak jim podle odpovedi doporucovat... Fotky v rozliseni pro facebook asi nedavaji velke pozadavky na kvalitu... Lidi pak maji radost, ze se jim pri vyletu do Tater podarilo vyfotit kamzika 500m daleko.. :)

• David Lukáš 1
    David Lukáš 1
    27.06.2009 19:10

Kajfik: Já nikomu nic nevnucuju. Šlo mi jen o to, že člověk absolutně neznalý věci, který si vybírá tenhle foťák netuší, jak propastný rozdíl je v kvalitě. A z testu to zas tak nevyplývá. Naláká ho zoom (i když ani neví, jestli ho vůbec potřebuje),nalákají ho megapixely a řekne si, že je to výhodnější než levná zrcadlovka. Protože myslí, že kvalita je jen malinko horší a čip třeba jen malinko menší. Kámošce jsem kdysi doporučil pitomou D40 a ta mi doteď děkuje, že tehdy nekoupila kompakt. Ale jestli chce někdo zoomovat, ať si zoomuje, já mu to neberu a je mi to hlavně jedno...

• Romiiik
    Romiiik
    27.06.2009 19:28

Víte co lidi ,pro nenáročné lidi si myslím že tento foťáček bohatě stačí. Měl jsem možnost s ním fotit a musím říct že to špatný kompakt není. Jo ale zrcadlovka je zrcadlovka ,je snad asi jasné že kompakt fotí hůř i kdyby měl třeba 100 megapixelů 220 krát optickej zoom s automatickym ostrenim a blesk jak kráva :D

• Rodriges
    Rodriges
    28.06.2009 13:04

Pokud si někdo porovnává fotky z tohodle foťáku a např. D 3 v PC v plným rozlišení, tak tam propastnej rozdíl je. Ale když ty samý fotky uvidí normální člověk na A4 na papíře, tak se žádnej velkej rozdíl v kvalitě mimo např. DR a DOF nekoná, těch 12 Mpx má pro fotky cca A4 obrovskou rezervu, takže se o nějakých patlaninách nedá mluvit (samozřejmě se jedná o fotky ve slušných světelných podmínkách na nízký ISO). Mám něco podobnýho doma, takže na rozdíl od většiny vím, o čem mluvím. Na běžný rodiný fotky a dovolenou je SP 590 naprosto v pohodě. A udělat s ním parádní fotky do brožury cca A4, po který volá Jifi, by nebyl žádnej problém, na to má kvalitu dostatečnou, což ostatně dnes skoro každej kompakt.

• Petr Luňák
    Petr Luňák
    28.06.2009 20:57

On Nikon ty brozury stale jeste dela, alespon ja takovou pro D300 a D3 mam.

"Ale tezko vam bude prodavac v Datartu ukazovat tluste katalogy fotek ve formatu a3, pro ruzne fotaky, ruzna ohniska, na ruzne clony a citlivosti.."

Tak tady uz je problem predne v neodbornosti drtive vetsiny prodavaicich, kteri tomu rozumi jako koza petrzeli.Pravidelne si to necilene overuju a pro Datart to plati dvojnasob.Co za bludy jsou ti prodavaci schopni vyplodit, to fakt jeden zasne.A netyka se to jen fotoaparatu, do mdlop padam i v oddeleni televizoru.
    Nicmene abych nekrivdil jen prodavacum ze zminenho obchodu, "doporucuju" shlednout dnes odvysilane Rady ptaka loskutaka.Byla tam rubika o fotacich a kamerach a musel jsem prepnout program.Tragedie.

• wayne
    wayne
    29.06.2009 09:07

@120ZZR suhlasim s tebou, ale tomu prikladu v hustote mpx aj tak nechapem, pride mi to ako taka ta povestna buzeracia a poucovanie o tom ze niekto objavil koleso :) (neber to osobne prosim) A napr F200EXR ma 25mpx/cm2 a na kompakt robi najlepsie fotky pri zlom svetle ake som zatial videl (z kompaktu samozrejme).. uz len dufam ze miesto honby za mpx pride honba za dynamickym rozsahom a lepsom obraze pri vyssej citlivosti :)

• Michal Kubeček
    Michal Kubeček
    29.06.2009 13:04

Rodriges: 12Mp je sice pro fotku na A4 dostatečných, ale ten foťák má těch 12Mp jen formálně, fakticky není schopen ani zdaleka tolik informace na snímač dostat. Když se podíváte na www.photozone.de, tak tam donedávna testy objektivů pro Canon (u ostatních je to obdobné) dělali na 350D, která má 8 Mp na APS-C (crop factor 1.6), a stačilo jim to na posuzování kresby i u "elkových" objektivů za desítky tisíc. Snímač toho Olympusu má přibližně šestkrát menší plochu, takže jeho velikost buněk odpovídá 72 Mp APS-C. To by jeho objektiv musel být doslova zázračný, aby dokázal reálně vyprodukovat kresbu, která by se těm 12 Mp aspoň blížila.

• Ivan Ivanhoe 1
    Ivan Ivanhoe 1
    02.07.2009 17:01

Toto, tento typ,je len vyplnenie segmentu na trhu, ktorý nieje obsadený.. Nič viac.. špecialita Olympusu.
    Bývalé Elegantné klamstvá v letakoch typu "mechanicko-duálna stabilizácia obrazu"...
    Tolko ludí s týmto osprosteli..
    Karty čo nepasujú do starších typov..
    SM 128Mb predávaná za 2000kč..
    Ako možem cenovo verit takejto firme ?
    Ono je toto fakt dobré len na rodinné fotografie.

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen(a).

Nové diskuse

Nové komentáře

Nejžhavější diskuse