Zadost o radu

  • chessbee
    chessbee
    Autor
    18.03.2023 20:37

    Dobry den,

    Rad bych se na Vas zkusene obratil s zadosti o Vasi radu a názor.

    Byl jsem od r. 2014 spokojenym majitelem OMD EM 5 a to do momentu kdy prestal fungovat. Olympus opravu neprovede ke stari a ukoncene podpory tohoto pristroje.

    Byl to muj 1 takovyto aparat. Koupen byl z techto duvodu:
    1. Jeho velikost
    2. Jeho odolnost

    V dobe nakupu jsem absolutne netusil co znamena 3/4 APS atd.
    Po celou dobu spokojenost. Pouzivan byl hlavne pri cestovani tzn. Hory, krajina, zvirectvo atd. Pak prisli na svet i deti a byl v nasazeni i jako rodinny.
    Otazka vyvstava tedy jaky novy aparat poridit. Shledl jsem mnoho videi a precetl i mnoho recenzi. Po pravde v hlave neni uplne jasno, protoze asi kazdy ma neco. Mel jsem v ruce pouze novy OM 5 a OM 1.

    Nejsem si ale ovsem jisty jestli u Olympusu zustat a nezkusit jiného výrobce / vůbec netusim jakeho vybrat/,nebo naopak u nej zustat vzhledem k jeho odolnosti, ktera je pomerne dulezitym faktorem, pritoze zijeme v oblasti kde pomerne casto prsi.

    Mohli byste mi tedy nejak konkretne poradit jak se spravne rozhodnout?

    Rad bych vsem podekoval za cas straveny nad timto doufam ne moc komplikovanym dotazem a take podekoval za radu.

    Preji pekny den

    Pavel Burget

  • E.B.E
    E.B.E
    19.03.2023 18:30
    Reaguje na chessbee 18.03.2023 20:37:

    "Dobry den, Rad bych se na Vas zkusene obratil s zadosti o Vasi radu a..." - zobrazit celý komentář

    Těžká rada na tak nekonkrétní otázku. Neuvádíš žádný parametry, cenový strop, či kolik objektivů značky už vlastníš, což je při jejich cenách dost důležité. Ale pokud jde o onu "odolnost", pak jediná značka, kde se používá hořčíkové tělo a voděodolná těsnění i u levnějších těl, pak je to Pentax. Bohužel to není už moc rozšířený systém a tak ti ho určitě budou kolegové rozmlouvat. No já nemyslím, že by jim v nabídce cokoli chybělo. Ale není samozřejmě problém onu odolnost najít i u Canonu/Nikonu, ovšem v jiné cenové relaci vyšších modelů. Osobně bych nejspíš poradil koupit něco staršího, než jít do předražených novinek v plastových tělech. Nebo jít do nástupce OLY, když se ti líbil (a vlastně proč nekoupit ten samý znova?) Konkrétní model a značku tedy vzhledem k preferencím každého jedince raděj neporadím

  • chessbee
    chessbee
    Autor
    19.03.2023 20:46

    Dobry vecer,

    nejprve bych rad podekoval za reakci. Musim po pravde rict, ze uz jsem ji ani necekal.

    To, ze neuvadim zadne parametry ani cenovy strop je snadne. To proto, ze nepatrim mezi profesinaly, takze fotim z pravidla pokus omyl a casem se to vzdy nejako vyvrbi.

    U mne a se mnou je to strasne slozite. Co se tyce další informace cenoveho stropu, tak ten zatim nemam. V mem pripade kdy jsem v r. 2012 kupoval OMD EM5 jsem na cenu nehledel. Ne proto, ze by mne cena nezajímala, ale proto, ze tenhle pristroj jsem kupoval pouze na zaklade tehdejších recenzi a take na zaklade shlednuti promo videa výrobce.

    Musim podotknout, ze to bylo uskutecneno tesne pred cestou na Novy Zealand. V setu byl objektiv 12-50, ktery mam do dnes a s timto jsem nafotil doposud me nejhezci fotografie v mem zivode. To je ale jen z meho pohledu. Tam se mi i potvrdila jeho odolnost, kdy jsem fotil primo pod malymi vodopády v desti a nic se nestalo.

    Proto kdyz mi EM5 prestala fungovat snazil jsem je najit vhodného noveho kandidáta. Myslel jsem si z prvu, ze vec je jasna, ze to bude OM 1. Jenomze pak jsem zacal koukat a cist a dostal jsem se pomerne rychle do bludného kola. Jedny jsou zastanci FF jini zas podporuji micro 3/4.

    A další veci je, ze jsem krome OM 1 zatim doposud nikde necetl, ze by pristroj byl odolny proti vode, prachu atd.

    Snad to bylo lepsi nez 1 zprava a verim, ze zas nekdo zareaguje.

    Dekuji a preji pekny vecer

  • E.B.E
    E.B.E
    20.03.2023 12:00
    Reaguje na chessbee 19.03.2023 20:46:

    "Dobry vecer, nejprve bych rad podekoval za reakci. Musim po pravde rict,..." - zobrazit celý komentář

    Bojím se, že na takto formulované "požadavky" už nikdo neodpoví (není jak), nebo, což je pravděpodobnější, ti každý doporučí ten svůj, zaručeně nejvhodnější stroj. Od tebe jsem se vlastně dověděl, že nemáš přílišné nároky a vystačíš si s jedním sklem. Zbytek je jen klasické dilema začínajících fotografů, co "za mě udělá nejlepší fotku". Odpověď: Fotku dělá fotograf.

  • Festa
    Festa
    20.03.2023 21:31

    Díky EBE za reakci. Z vlastní zkušenosti vím, o co jde. Je jasné. že se dá z různých článků vyzistit odpověď. Ale polopaticky je to lepší. :_-)
    Vašek
    Je to pořád dokola. :-))

  • Andrej Macenauer
    Andrej Macenauer
    20.03.2023 23:54

    Je důležité, aby výrobce přežil a aby tady v Cechách měli kvalitní servis. Já jsem přišel o filmový skener, když padla Minolta. Pořád by se hodil. O objektivy Minolty se dnes stará Sony. Minolta však padla ve chvílí, kdy digitální fotografie prožívala velký boom. Takhle to asi dnes nebude.

  • Jan Schafhauser
    Jan Schafhauser
    31.03.2023 19:11

    Myslím že OM systém pojede ještě nějakou dobu dál, hlavně tedy jeho vlajková loď je velice dobře vybavená a dokáže skvělé snímky ve vysokém rozlišení, kdyby někdo chtěl velké tisky. Nicméně, máš -li objektivy že systému 4/3, nabízí se zde i něco od Panasonic, což jsou na fotografii trochu opomíjené aparáty, nicméně jejich myslím G9, je obrazově skvělá. Sám fotím na S5 a je to co do obrazové kvality ( což ocenili už ti pro které fotím) tak do vybavenosti skvělý aparát. Nuže na trhu je toho dnes od každého výrobce tolik a vše už je dnes na takové úrovni, že je to podle mě skoro jedno. A jestli máš objektivy ze 4/3 a byl jsi spokojený s výstupem, nebál bych se něco od OM koupit. Pokud se nepletu, od řady OM5 to bylo utěsněné a odolné. A pokud jsi byl vždy zaměřený hlavně na krajiny, tak můžeš využívat i výhod menšího čipu, který nabízí větší hloubku ostrosti než třeba FF. Zjednodušeně řečeno. Hlavně i výhoda váhy, taje při cestování asi důležitá.

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen(a).

Nové diskuse

Nové komentáře

Nejžhavější diskuse