Konjunkce Venuše a Jupiteru 2. března 2023

  • CeBrk
    CeBrk
    08.03.2023 06:41

    Pokud pominu estetickou krásu fotografií, která je pochopitelně u podobných událostí zásadní, zaujal mne čas expozice v poslední fotografie. Při čase 3,2 vteřiny by dle mého naprosto laického soudu už měly být obě planety rozmazané díky rotaci Země kolem své osy. Ačkoli možná že ne. Zde bylo použito celkem široké ohnisko mezi 24 a 70 mm. Jestli dobře počítám, tak pro 24 mm, což je horizontální úhel 74 stupňů, mi vychází čas cca 3 vteřiny, aby se díky rotaci Země fotka mázla maximálně i 1 pixel při horizontálním rozlišení 6000 pixelů, které má A7III. Takže to hraničně odpovídá.

    V každém případě blahopřeji ke krásným fotkám. Obě planety svítí v blankytu nebe jako vzdálení poslové šeptající zašifrované informace o kráse vesmírných zákonů. Vždy jsem astrofotografy tak trochu obdivoval. Pokud to chce člověk dělat na vysoké úrovni, je to asi celkem věda. Co vím, občas se pro podobné příležitosti používají takové ty automatické stativové hlavy, které svým pohybem rotaci Země negují. Nezřídka se výsledná fotografie skládá z vícero dílčích, šum se koriguje díky vícenásobné expozici a následnému zprůměrování a podobně. Já sám nikdy nic podobného nefotil. Snad jen jednou před lety s Kamilem Vargou na kurzech, kdy jsme fotili v noci Tančící dům a já se snažil vyfotit Měsíc svým 18 - 200 mm objektivem. Strašná mazanina :-)

  • Andrej Macenauer
    Andrej Macenauer
    Autor
    08.03.2023 20:28

    Udělal jsem více expozic a to i s kratšími časy z důvodů. aby tam nebyly místo teček čárky, jak správně uvažujete. Jenže s kratšími časy byly Venuše s Jupiterem menší a na širokoúhlém záběru ještě méně zřetelné. I tady u té fotky byl vizuelní pozorování mnohem působivější, neboť více vnímáte záři planet. Fotka v článku je zároveň poslední ze série asi deseti, které jsem fotil postupně s různými expozicemi. Zde byla obloha nejtmavší a celkově krajina i nejtemnější. V této chvíli však t planety v konjukci nejvíce zářili díky většímu kontrastu a delší čas to zvýraznil

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen(a).

Nové diskuse

Nové komentáře

Nejžhavější diskuse