Dvouměsíční soutěže

  • 20.02.2023 13:55
  • MaTal
  • 9
  • MaTal
    MaTal
    Autor
    20.02.2023 13:55

    Dvouměsíční soutěže jsou prezentované jako anonymní, ale úplně to tak není. To, že umíme poznat něčí rukopis, je jedna věc. Možná, že autor/ka chce být poznán (pouhá spekulace), možná ne. Pokud ano, jde dobrovolně do rizika, že fotka díky odhalení body nepřinese. Opakovaně se ale objevuje u autora fotka, která je jím do této soutěže zaslána. Přišla jsem na to již při minulé soutěži. Je to ale, v tomto případě, zcela bez jeho vědomí, což je úplně o něčem jiném, než první možný, teoretický případ. Pochybuji, že jsem jediná, kdo se takového autora fotky oficiálně dozví. Asi se o tom doteď nemluvilo-nepsalo. V každém případě to svým způsobem narušuje anonymnost soutěže. Máte někdo podobnou zkušenost?

  • Raul Zelený
    Raul Zelený
    20.02.2023 15:11
    Reaguje na MaTal 20.02.2023 13:55:

    "Dvouměsíční soutěže jsou prezentované jako anonymní, ale úplně to tak není...." - zobrazit celý komentář

    Píše se o tom v diskuzním fóru pod touto soutěžní galerií:
    https://www.fotoaparat.cz/fotogalerie/galerie/320/
    a pod tímto článkem:
    https://www.fotoaparat.cz/clanek/2955/barvy-a-krasa-kvetin-nejlepsi-fotografie-souteze-rozhovor-s-vitezi/
    Ale za posledních 7 let se zde nenašel jediný admin, který by věnoval aspoň pár minut (víc není třeba) kontrole, zda se v „desítce vítězů“ nenachází žádná podepsaná ani opakovaně zveřejněná fotka („repríza“). V poslední „anonymní“ dvouměsíční soutěži „Ve sněhovém království“ soutěžila např. tato podepsaná fotka:
    https://www.fotoaparat.cz/fotogalerie/fotografie/507992/
    Snad každé malé dítě ví, že podepsaná fotka do anonymní soutěže nepatří (chápu, že někteří soutěžící si nevšimnou, že soutěž je pořádána jako anonymní, pokud to však ignorují hodnotící a pořadatelé, je to špatně). Navíc pro dvouměsíční soutěže platí tato pravidla:
    https://www.fotoaparat.cz/clanek/1708/pravidla-soutezi-na-fa/

    Píše se tam: „Ze soutěže budou vyloučeny fotografie, které mají jméno v rámečku nebo ve fotografii.“ Ale nepíše se tam, kdo je vyloučí a kdy. O vítězích rozhodují diváci – jsou tedy rozhodčími. Např. podle Wikipedie je rozhodčí „osoba, která dbá na dodržování určených sportovních pravidel“ (obor fotografie sice podle mě není oborem sportovním, ale dle mnoha fotoserverů se tak jeví). K čem jsou tedy rozhodčí GL1001, Libor Čmuchálek, Festa, Hapjbc, MIK, LksNjmn a Drezny, když fotku nevyloučili ani ze soutěže (na tom netrvám), ani ze svého bodového hodnocení (to pokládám za základní slušnost)? Podle mě k ničemu. Jak zde může fungovat anonymní soutěžení, když i ta nejzásadnější pravidla ignorují soutěžící autoři, rozhodčí (hvězdami hodnotící diváci) i pořadatelé (Redakce a admini)? Není potom divu, že ve zdejších dvouměsíčních soutěžích není nouze o podvody a korupční jednání.

  • Adam Švarc
    Adam Švarc
    Admin
    20.02.2023 17:33

    Zdravím, omlouvám se za celou redakci. Do budoucna si na tento problém dáme pozor a budeme se snažit, aby se již neopakoval.

  • E.B.E
    E.B.E
    20.02.2023 19:57
    Reaguje na MaTal 20.02.2023 13:55:

    "Dvouměsíční soutěže jsou prezentované jako anonymní, ale úplně to tak není...." - zobrazit celý komentář

    Raul asi už nastínil letitý problém, i naši snahu o nápravu a já tak nějak věřím, že nový admin se bude snažit s tím něco udělat (vypadá, že mu záleží na tom, jak lidé vidí FA) Připomenu jen , podle mě, další související problém. A ten je black list v soutěžích. Těžko se dá spravedlivě uživatelsky soutěžit s tím, že nesmíte pro fotky hlasovat...ale o co mi s komentářem šlo je, že jaksi nerozumím větám: ..."Opakovaně se ale objevuje u autora fotka, která je jím do této soutěže zaslána....je to ale, v tomto případě, zcela bez jeho vědomí" Jak se můžou fotky objevovat v soutěžích, bez vědomí autora ?

  • MaTal
    MaTal
    Autor
    20.02.2023 20:40
    Reaguje na E.B.E 20.02.2023 19:57:

    "Raul asi už nastínil letitý problém, i naši snahu o nápravu a já tak nějak..." - zobrazit celý komentář

    Upřesňuji - předpokládám, že 1. varianta, kdy autor ví, doufá, je si vědom ..., že bude poznán, je jasná.
    Asi jsem se nevyjádřila úplně jasně k tomu druhému, podstatnému případu. Autor zašle do anonymní soutěže fotku a mně se u autora tato fotka objeví, o tom autor neví (tedy bez jeho vědomí je jako autor zveřejněn-uveden, ne že je bez jeho vědomí vložena-zveřejněna jeho fotografie). Snad je to lépe formulováno, Mahulena.
    Ještě "Opakovaně", již u minulé soutěže jsem na to přišla, takže teď znovu, tedy opakovaně.

  • E.B.E
    E.B.E
    20.02.2023 20:50
    Reaguje na MaTal 20.02.2023 20:40:

    "Upřesňuji - předpokládám, že 1. varianta, kdy autor ví, doufá, je si vědom ..." - zobrazit celý komentář

    Už rozumím. A ano. Vzpomínám si na takový dotaz z minule. Dokonce, že ho amin "zaregistroval". Co ale bude dál, ví bůh. Stejně, jako by mě zajímalo, jestli se změní pořadí výherců poslední vyhodnéocené soutěže, kde prokazatelně vyhrál uživatel, porušující pravidla.

  • KIV
    KIV
    21.02.2023 13:29
    Reaguje na E.B.E 20.02.2023 19:57:

    "Raul asi už nastínil letitý problém, i naši snahu o nápravu a já tak nějak..." - zobrazit celý komentář

    Jen reaguji na zmínku o black listu. A přimlouvám se, pokud to jde, zvážít něco udělat s tím prokletým black listem. Ano, zkresluje nejen hodnocení soutěží, ale ovlivňuje i to, že je tak málo příspěvků pod fotkama, a málo hodnocení fotek vůbec. Lidi otevřou fotku, dají buďto hodně hvězd (aby se nedostali na black list), nebo prostě nehodnotí a zavřou... Je to škoda. A tak se přikláním k názoru, radši ten black list prostě úplně zrušit. Chápu že pokud se na to bude muset platit programátor tak prostě nic a souhlasím, ale pokud by to nějak šlo, bez velkého přeprogramovávání, tak ten black list poslat klidně k čertu....

  • E.B.E
    E.B.E
    21.02.2023 15:09
    Reaguje na KIV 21.02.2023 13:29:

    "Jen reaguji na zmínku o black listu. A přimlouvám se, pokud to jde, zvážít..." - zobrazit celý komentář

    To asi není tak určeno mě. A můj postoj k tomu znáš. Navrhuju k tomuhle otevřít jiné vlákno, případně předat adminovi (nemyslím, že celkové zrušení je velký programátorský zásah. Určitě daleko menší, než výjimka týkající se soutěží)

  • E.B.E
    E.B.E
    21.02.2023 16:11
    Reaguje na MaTal 20.02.2023 20:40:

    "Upřesňuji - předpokládám, že 1. varianta, kdy autor ví, doufá, je si vědom ..." - zobrazit celý komentář

    Trochu odbočím od tématu a protože není jiné "řešení", napíšu zde pár slov k soukromé zprávě, kterou jsem obdržel. Aniž mě vcelku trápí proč, pak nerozumím, jaký důvod může vést člověka, ignorujícího druhého, k pokládání dotazů v poště. Na které navíc ze stejného důvodu není možné odpovídat. Doporučuju si ujasnit priority a ostatním, používajícím bezdůvodně blacklist, zamyslet se nad tím, co vám přinese

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen(a).

Nové diskuse

Nové komentáře

Nejžhavější diskuse