Tamron SP AF 17-50/2,8 XR LD Asp. Di II

  • vojkovsky.com
    vojkovsky.com
    04.12.2007 17:19

    2Petr Lunak : urcite zalezi na mire posouzeni, a na ruznych situacich... Ale urcite kladny komentar .)

  • Martin Holek
    Martin Holek
    Autor
    04.12.2007 20:22

    2 Petr Lunak: Rozdíly mezi jednotlivými kusy jsou u každého výrobce. V podstatě je to jedna z největších komplikací testů, protože je prakticky nemožné testovat např. 5 kusů stejného objektivu (hlavně z časových důvodů). Mojí prací je v podstatě jen otestovat to, co mi pošle zástupce výrobce pro ČR. Proto může mít nevyrovnaná produkce vliv i na výsledek testu (někdy větší a někdy menší), ale v podstatě s tím nejde nic dělat. Každopádně díky za koment!

  • abcdefg
    abcdefg
    04.12.2007 21:00

    taky mám tuhle potvoru.... statický věci nefotim, ale když sem to porovnával s pevnejma sklama od nikkoru (28/2.8, 35/2 a 50/1.4), tak kresba je u tamronu horší, trošku, na plnou díru, kolem f/8 neni rozpoznatelnej rozdíl.... ostření je nanic, to je pravda, ale nějak mi přijde jeho kresba při otevřené cloně přijemná, neostrost na krajích mi prostě nevadí, a stejně je velmi mírná. ve srovnání s 18-70, kterou jsem měl dříve, je to všestranně lepší objektiv. a taky se mi nějak nezdá, že by tak moc aberoval (ale je to prostě jinej kus, mno).

  • Petr Luňák
    Petr Luňák
    04.12.2007 21:01

    Martin H.: ja jsem to urcite nemyslel jako kritiku clanku, ten je vybornej a jen vic takovych podrobnych tstu!
    Jen me zkratka zarazily tak markantni rozdily.Ze jsou rozdily, nebo ze muzou byt rozdily mezi kusy, to vim, ale ze by az tak dramaticke?Nejvic me zarazilo to protisvetlo, to je skutecne ostresne, bohuzel ted nemam po ruce zadnou idealni fotku, ale snad toto by mohlo poslouzit alespon castecne:
    http://home.tiscali.cz/fz30foto/protisvetlo.jpg
    Jinak co se aberace tyce, dalsi vzorky, bez uprav a bez zmenseni(F2,8 a F11):
    http://home.tiscali.cz/fz30foto/F2,8.jpg
    http://home.tiscali.cz/fz30foto/F11.jpg

  • Petr Stříbrcký
    Petr Stříbrcký
    04.12.2007 21:21

    Přesně mé poznatky, těším se na další testy:)

  • Martin Holek
    Martin Holek
    Autor
    04.12.2007 21:24

    Petře, pozor na to, co bereš jako protisvětlo!!! Na tvém snímku se sice o protisvětlo jedná, ale v žádném případě nejde o PŘÍMÉ protisvětlo, protože sis slunce "zakryl" pouliční lampou a tudíž ti paprsky nešly přímo do optické soustavy objektivu. Musel bys udělat ještě jednu fotku, ale tentokrát s malým úkrokem do strany a pak je porovnat. Na stejném principu jsou založeny testovací záběry zde, kde je na jednom snímku slunce zakryté krytkou od objektivu a na druhém nikoliv.

    Co se týče aberace, tak nevidím příliš velký rozdíl mezi tvou fotkou na f2,8 (hlavně v prosklení nahoře) a mým ukázkovým snímkem s informační tabulí.

  • Petr Luňák
    Petr Luňák
    04.12.2007 21:47

    Martin H. : ja vim, ja vim, proto sem psal castecne.Pri primem slunci neni prasatko zadne taktez, ale tam kde mam slunce v zaberu je ve stredu fotky, takze pockam na fotak ze servisu a pak to schvalne vyzkousim stejnym zpusobem, aby bylo slunce mimo stred, aby paprsky nedopadaly kolmo na objektiv.
    Ad aberace.Ano, na plnou diru se jedna o shodny vysledek zhruba, coz jsem v prvnim prispevku zminil, ale na F11 nevidim vubec zadnou, coz uz "rozpor" s namerenou tabulkou je.

  • Martin Holek
    Martin Holek
    Autor
    04.12.2007 21:57

    Ano "rozpor" to je, ale je na 99% způsobený 2 faktory a to:

    1) Měření rozsahu aberace je v našem případě čistě laboratorní metoda a v terénu vše vypadá trochu jinak. Naměřené "sterilní" hodnoty slouží hlavně pro porovnání mezi objektivy (stejně jako hodnoty MTF50 v LW/PH), protože testovací podmínky jsou neměnné.

    2) Už zmíněná větší nebo menší nevyrovnanost produkce.

  • Pavel Vabrousek
    Pavel Vabrousek
    04.12.2007 21:59

    Gratuluji autorovi, opravdu dobre odvedena prace.

    Sam mam vetsiho bratricka Tamron 28-75/2.8 a jsem s nim velmi spokojen (kresbou jemnych detailu strcil do kapsy L koveho Canona 24-105IS, barevna vada nepozorovatelna, protisvetlo bez problemu).
    Mechanicka konstrukce po dvou letech pouzivani jako hlavni sklo porad drzi...

  • Petr Luňák
    Petr Luňák
    04.12.2007 23:13

    Martin H. : ja jen ze v textu je zmineno, ze v praxi mohou byt vysledky jeste "horsi", nez jsou hodnoty namerene v testu, coz by mohlo treba nekoho vydesit, tak sem chtel s ukazkou poukazat na to, ze to praxi je nastesti spis naopak, nic ve zlem pochopitelne;)

    A jinak abych jenom nechvalil, tak ac sem zpocatku zadne viklani nepozoroval, nedavno, po zhruba 3/4 roce pomerne intenzivniho pouzivani se mi znicehoz nic predni cast objektivu zacla znacne viklat a s nasazenou clonou to bylo dost rusive, tak sem zacal badat kde je zakopany pes a vysledkem byla nutnost sejmuti predni vnitrni casti objektivu a dotazeni 3 sroubku ukrytych pod ni.To jen takova zajimavost, kdyby s tim mel nekdo podobny problem.Puvodne jsem uvazoval o servisu, ale znate to, jak se dnes kazdy muze pretrhnout, aby to bylo opravene co nejdriv, ze ano;)
    http://home.tiscali.cz/fz30foto/rozdelany%20objektiv%201.jpg
    http://home.tiscali.cz/fz30foto/rozdelany%20objektiv%202.jpg

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen(a).

Nové diskuse

Nové komentáře

Nejžhavější diskuse