Test novinky Nikon Z9 - první dojmy

  • CeBrk
    CeBrk
    02.11.2021 16:59

    Musím přiznat, že mne Nikon svým přechodem na čistě elektronickou závěrku překvapil. A to mile. Přijde mi to totiž jako správný směr do budoucnosti. Tedy přechod od mechanických součástek k těm elektronickým. Ta elektronická závěrka asi bude celkem rychlá, předpokládám že podobně jako ty mechanické. Nevím, jestli Nikon tyto specifikace zvěřejnil. Zdá se, že Z9 trpí na rolling shutter minimálně. Ale pochopitelně globální závěrka by byla lepší. Uvidíme, kdy se s ní někdo vytasí. Možná Canon R1?
    Kdysi jsem něde četl, že elektronické závěrky mají horší dynamický rozsah a trpí více na šum (tedy ne ty závěrky, ale sensor který uzavírají), než ty mechanické. Ale kdo ví, jestli je to pravda. Ani nevím, jak to vědecky zdůvodnit. Možná při tom elektronickém zapínání a vypínání řádek sensoru se tam generují nějaké parazitní proudy. Ale to je možná staré info a dnes už to pokrok v IT řeší.

    V každém případě bezva článek :-)

  • Andrej Macenauer
    Andrej Macenauer
    Autor
    02.11.2021 19:45

    Elektronická závěrka umí 1/32000s.
    Jisté je, že elektronika vytlačuje mechanické díly a software dokáže vytáhnout obraz i z hodně zašumělých dat. Jen na to musí mít čas a dostatečně velký výpočetní výkon. To co se děje v mobilech je možné dělat s velkými sensory a kvalitními objektivy.

  • CeBrk
    CeBrk
    02.11.2021 20:06
    Reaguje na Andrej Macenauer 02.11.2021 19:45:

    "Elektronická závěrka umí 1/32000s. Jisté je, že elektronika vytlačuje..." - zobrazit celý komentář

    To ano, umí 1/32000 s, ale to je doba, po jakou je každý řádek exponován. Ve skutečnosti tak jako u mechanické závěrky ale přes senzor přejíždí jen úzky pruh, který je exponován. Samotná doba, po který pruh jede po senzoru, bude odhadem například 1/300 s. A právě tato doba by mne zajímala.

  • Andrej Macenauer
    Andrej Macenauer
    Autor
    03.11.2021 21:27

    Dobrá otázka. Sensor v Nikonu Z9 není klasický BSI sensor. Nazývaji ho Stacked sensor, což je jako vrstvený postupně. Za vrstvou světlocitlivého křemíku "přilepily" obvody, které umí mnohem rychleji odečíst data než u konvenčních BSI sensorů. Těžko říci, zda to dělají po řádcích. Myslím, že plochu rozdílí a data vrazí do mezipamětí a pak ty mezipaměti stáhnou. Vše je integromané přímo v sensoru, aby byly co nejkratší vzdálenosti. Ňěco o tom píší na DPreview. Každopádně to naznačuje trend, kam se bude vývoj ubírat. Dobré je, že si to Sony nedrží jen pro své fotoaparáty.

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen(a).

Nové diskuse

Nové komentáře

Nejžhavější diskuse