“Jarní kouzlení” 22.2.-22.4.2020

  • Wanlordek
    Wanlordek
    26.02.2020 14:44

    v rozkvětu foceno canon eos 5D mark II

  • jana sedlakova
    jana sedlakova
    30.04.2020 11:47

    Dobrý deň, nie je mi jasné hodnotenie. Napr. 2 a 3 miesto má rovnosť bodov. Ako sa postupuje? na druhom je fotografia ohodnotená 13 návštevníkmi ale aj s nižšími známkami a na 3.mieste je fotografia s 12 návštevníkmi, ale s vyššími známkami. Pre mňa je logické, že vyššie známky by mali mať prednosť pred vyššou návštevou... :) to len do budúcna, na zamyslenie...

  • E.B.E
    E.B.E
    30.04.2020 16:33

    ...a já bych popřemýšlel i o výherci, který porušil pravidla. Cituji: ..soutěžní fotografie nesmí být zveřejněna v galerii na FotoAparát.cz před soutěží. Také nesmí být zveřejněna v průběhu soutěže jako nesoutěžní. V obou případech pak ani v pozměněné podobě. https://www.fotoaparat.cz/fotogalerie/fotografie/474795/?page=aba906cbc645b8e86f378f107773ff04 ...i když pravidla jsou tu proto, aby se porušovala, jak už jsem hodněkrát zjistil. Takže tohle jen tak pro zajímavost

  • E.B.E
    E.B.E
    30.04.2020 16:47
    Reaguje na jana sedlakova 30.04.2020 11:47:

    "Dobrý deň, nie je mi jasné hodnotenie. Napr. 2 a 3 miesto má rovnosť bodov...." - zobrazit celý komentář

    Pokud by se mělo soutěžit podle pravidel, pak je výsledek neplatný. První místo je pro porušení podmínek vyloučeno ze soutěže, druhé místo( 69 bodů/průměr 5,3), si vymění pozice s třetím (69 bodů/ průměr 5,7) a podle mě jsi tedy vyhrála. Tak jen mezi náma, blahopřeju :-) ...ale nečekej, že to bude někoho dalšího trápit. Není to poprvé

  • Raul Zelený
    Raul Zelený
    01.05.2020 00:14

    Je to přesně tak, jak píšeš. "Anonymní" soutěže jsou zde dlouhodobě neregulérní. Jen v první dvacítce letošní soutěže "Jarní kouzlení" najdeš zhruba třetinu "závodníků", jejichž fotky jsou neregulérní.

  • Bob Gajdoš
    Bob Gajdoš
    01.05.2020 13:18
    Reaguje na jana sedlakova 30.04.2020 11:47:

    "Dobrý deň, nie je mi jasné hodnotenie. Napr. 2 a 3 miesto má rovnosť bodov...." - zobrazit celý komentář

    Fotografie na druhém místě zaujala víc návštěvníků. Z mé strany v pořádku a nic bych neměnil :-) Na průměr známky bych nebral zřetel, ale je to jen můj názor :-)
    Vždy je zajímavější fotografie s jednou hvězdou či komentářem, než ta co nikoho ničím nezaujala … :-)))

  • E.B.E
    E.B.E
    01.05.2020 14:32
    Reaguje na Bob Gajdoš 01.05.2020 13:18:

    "Fotografie na druhém místě zaujala víc návštěvníků. Z mé strany v pořádku a..." - zobrazit celý komentář

    Jde o to, co znamená slovo "zaujala". Ale jestli myslíš, že fotka o deseti návštěvnících hodnotících jedničkou je víc, než druhá, kam zašli tři a dali šest, sedum, pak máš pravdu (návštěvnost nemívá moc společnýho s kvalitou fotografie) Každopádně já bych taky hodnotil a fotky vybíral po svém. Ale o tom to asi není. Stejně jako že pravidla a počty jsou dost jasný

  • Raul Zelený
    Raul Zelený
    02.05.2020 07:18
    Reaguje na Bob Gajdoš 01.05.2020 13:18:

    "Fotografie na druhém místě zaujala víc návštěvníků. Z mé strany v pořádku a..." - zobrazit celý komentář

    Z tvé strany je to tedy v pořádku, ale jsou tu soutěžní pravidla:
    https://www.fotoaparat.cz/clanek/1708/pravidla-soutezi-na-fa/
    Píše se tam: "Pravidelné soutěže v galerii FotoAparát.cz jsou hodnoceny pomocí součtu bodů jednotlivých fotografií v soutěži." Tedy mělo být uděleno dělené druhé a třetí místo, žádný dvojaký výklad toto pravidlo neumožňuje (komu pořadatel pošle osobní automobil, který je cenou za druhé místo, a moderní zrcadlovku se světelným objektivem, která je odměnou za třetí místo, je jeho věc). Tedy reklamace Jany Sedlákové by měla být uznána jako oprávněná - Jana může oprávněně cítit křivdu.
    Pokud by se to pravidlo mělo změnit nebo doplnit, tak tebou navrhovaný způsob nese velká rizika.
    Příklad č. 1:
    V soutěži "České tradice" v roce 2017 zvítězila tato fotka:
    https://www.fotoaparat.cz/fotogalerie/fotografie/431548/
    Sice asi "zaujala" nejvíc diváků ochotných bodovat, ale vůbec nesplňuje tématické zadání. Tedy aby tvá teze fungovala, museli by fotky hodnotit lidé, kteří se budou chovat jako rozhodčí a neudělí body mimotématické fotce, a ne jako roboti, kteří jsou naprogramováni pouze na jeden rozhodovací algoritmus (líbí/nelíbí).
    Příklad č. 2:
    V soutěži "Jarní kouzlení" 2020 se objevila tato fotka, která zaujala sedm hodnotících diváků:
    https://www.fotoaparat.cz/fotogalerie/fotografie/474678/
    Vedle ní byla v galerii tato fotka, která zaujala šestnáct hodnotících diváků:
    https://www.fotoaparat.cz/fotogalerie/fotografie/474682/
    Je tedy ta později odkazovaná fotka dvakrát lepší? Vždyť jsou obě navlas stejné! Ty důvody mohou být nejasné, ale podle mě je vidět, co udělá odtajněná anonymita. A také je vidět, kolik "soutěžních rozhodčích" jsou roboti, kteří v rozpětí několika minut oklikali obě fotky (k čemu taková duplicitní zpětná vazba autorovi je?), místo aby takovou fotku ze soutěže vyloučili (protože pravidla takové duplicitní vložení zakazují). Takže tvoje teze nebude fungovat, dokud se diváci budou chovat jako roboti.

  • Bob Gajdoš
    Bob Gajdoš
    02.05.2020 14:37
    Reaguje na Raul Zelený 02.05.2020 07:18:

    "Z tvé strany je to tedy v pořádku, ale jsou tu soutěžní pravidla: https:/..." - zobrazit celý komentář

    Pánové, převážně máte pravdu. Ale tyto dvouměsíční soutěže jsou specifické. Snímky hodnotí návštěvníci. Takže žádná porota, profesionál apod.
    Raule, vzpomněl jsi soutěž ČESKÉ TRADICE. Tehdy jsem byl na pátém místě a hned mne tehdy napadlo, že některé snímky přede mnou nemají nic společného s českými tradicemi. Ale usmál jsem se, řek jsem si, že hodnotící jsou „telata“ a tím to pro mne skončilo :-) Už tehdy se mi líbilo, že jsi správně kritizoval nevhodnost vloženého vítězného snímku. A je jen škoda, že pořadatelé tehdy na to nereagovali.
    Příště až vyhlásí téma „AUTO“ , může vyhrát soutěž i někdo s hezkým snímkem velkého slona a jehož snímky se dají u kamarádů rozpoznat :-) Že je tam auto někde v mlze a taktak se rozpozná není podstatné :-)))
    Ale nikdo nás nenutí se takových soutěží zúčastňovat .-) 
    Jana napsala, co se jí nelíbí a to je v pořádku. Já jen napsal, že hodnocení v tomto případě je v pořádku. Aspoň z mé strany.
    Vítězství Pavly je na hraně, jelikož vložila (21.4.) podobný snímek v průběhu soutěže v jiné galerii. Soutěž to ale neovlivnilo, jelikož soutěžní snímek byl hodnocený účastníky již daleko dříve. Na druhém místě byl JDzacovsy se stejným počtem bodů jako Jana Sedlakova, která byla třetí. A to vadí Janě, která je přesvědčená, že její snímek měl být na druhém místě, protože má vyšší průměrné ohodnocení.
    Začala diskuse, že dokonce by měla být na prvním místě :-) Já pohledem na tyto tři snímky bych na první místo dal JDzacovského. Nejvíc mi pasuje k vyhlášenému tématu. A jak už bylo řečeno, také víc lidí ohodnotilo tento druhý snímek.
    To nechci snižovat kvalitu snímku Jany. Ale je rozhodnuto a nemá smysl se v tom pitvat. Ale znovu píšu, pořadatel soutěže musí dát jasná pravidla …

  • E.B.E
    E.B.E
    02.05.2020 16:41
    Reaguje na Bob Gajdoš 02.05.2020 14:37:

    "Pánové, převážně máte pravdu. Ale tyto dvouměsíční soutěže jsou specifické...." - zobrazit celý komentář

    Ať jde o tuhle, či jinou soutěž, vítězství toho, či onoho, mě osobně jde o ten "vzkaz" dalším generacím. A ten nejen v tomhle případě křičí: KAŠLETE NA PRAVIDLA A SLUŠNÉ CHOVÁNÍ. JEDINĚ TAK BUDETE VÍTĚZOVÉ A VAŠE FOTOGRAFIE TY NEJLEPŠÍ ! A v tomhle duchu už delší dobu celé FA funguje. Že jsou lidé různí, chápu. Ale čekal bych, že příkladem půjdou alespoň správci a přispívající odborní fotografové, jejichž nehezká vizitka to nakonec je

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen(a).

Přiložené fotografie u diskuse

Nové diskuse

Nové komentáře

Nejžhavější diskuse