Doporučujeme: Nejlepší širokoúhlé objektivy pro zrcadlovky

  • Paveljan
    Paveljan
    18.11.2019 22:38

    V článku uvádíte, že Canon použití FF skel na APS-C zrcadlovkách mechanicky blokuje. Jakých modelů se to týká? FF skla od Canonu na své staré i nové APS-C zrcadlovce běžně používám.

  • Jan  Pánek
    Jan Pánek
    Autor
    19.11.2019 13:36
    Reaguje na Paveljan 18.11.2019 22:38:

    "V článku uvádíte, že Canon použití FF skel na APS-C zrcadlovkách mechanicky..." - zobrazit celý komentář

    Dobrý den, má poznámka se týká toho, že bajonety FF a APS-C u Canonu nejsou totožné a některé kombinace nejsou kompatibilní. Bohužel nejsem Canoňák a neměl jsem Canony moc v ruce a raději se nebudu zaručovat za informace, které najdu na internetu, byť se může jednat o informace oficiální. Spíše jde o to, abyste si předem ověřili, že daná kombinace je kompatibilní.
    EDIT: tohle oficiálně říká Canon: https://www.canon.cz/lenses/tech-guide/compatibility/

  • E.B.E
    E.B.E
    19.11.2019 19:41

    Já bych měl připomínky spíš k odstavci : Pevné sklo vs zoom. Který je (nechci říct lživý) zavádějící a řekněme marketingově pojatý. Už z principu je jasné, že u pevného ohniska je jednodušší řešit zkreslení a tudíž tyto skla jsou daleko lépe vyrovnaná, případně alespoň levnější. Rada k přizoomování kvůli odstranění vady na určitém ohnisku je jako říct, tenhle objektiv je použitelný až od ohniska XY a změna ohniska jaksi postrádá smysl v daných podmínkách a kompozici. A vyjde nastejno jako rada: Pokud vám nevyhovuje pevné sklo o ohniskové vzdálenosti XY, vyměňte jej za YZ, případně udělejte pár kroků dopředu, či dozadu. Jinými slovy. Asi si nikdo nebude kupovat širokoúůhlý objektiv s tím, že bude pořád zazoomovanej k delšímu ohnisku, aby se vyvaroval necnostem daného skla.

  • E.B.E
    E.B.E
    19.11.2019 19:54

    ...a tady je třeba se ptát, proč článek obsahuje pouze výběr nativních zoom objektivů? ...nebo snad tyhle dvě značky nenabízí relevantní a kvalitní skla pevných ohnisek ?

  • Jan  Pánek
    Jan Pánek
    Autor
    19.11.2019 19:59
    Reaguje na E.B.E 19.11.2019 19:41:

    "Já bych měl připomínky spíš k odstavci : Pevné sklo vs zoom. Který je ..." - zobrazit celý komentář

    Toto je vysoce abstraktní debata, řekněme, že jsem měl v ruce 14 mm pevné sklo, které mělo větší zkreslení, než zoom, který začínal na 14 mm - je to jiné model od modelu, takže to univerzálně nelze rozseknout.
    Taky je to o tom, že ne každý se rád zbavuje zkreslení v postprodukci, já se s tím někdy trápím, a proto pokud je ta možnost, tak mi často přijde lepší zazoomovat o pár mm, zbavit se největšího zkreslení a mít fotku rovnou bez zásadního zkreslení, což vyjde opticky podobně jako při postprodukci (která fotku taktéž ořeže), ale už se s tím nemusíte řešit.
    Jak říkám, ani jeden způsob není dokonalý, spíše jsem jen chtěl nastínit diskuzi; nikde jsem nepsal, že je to správně jen tímto jedním způsobem a váš názor vám neberu :-)

  • Jan  Pánek
    Jan Pánek
    Autor
    19.11.2019 20:07
    Reaguje na E.B.E 19.11.2019 19:54:

    "...a tady je třeba se ptát, proč článek obsahuje pouze výběr nativních zoom..." - zobrazit celý komentář

    Prosím, čtěte pozorně: "Za širokoúhlé objektivy zde budeme považovat taková skla, která začínají pod (přepočtenými) 20 mm."
    Jediným FF pevným sklem od Canikonu splňujícím tuto podmínku je Canon EF 14mm f/2,8 L II USM a ten nemám důvod doporučit, když je na trhu 1,4ková Sigma za mnohem méně peněz. Samozřejmě kdo to vidí jinak, může si koupit Canon. Potom jsou na trhu ještě tilt-shifty, ale ty už jsem tady nechtěl plést, to je složitější problematika a máme na ně jiné články.

  • E.B.E
    E.B.E
    19.11.2019 20:11
    Reaguje na Jan Pánek 19.11.2019 19:59:

    "Toto je vysoce abstraktní debata, řekněme, že jsem měl v ruce 14 mm pevné..." - zobrazit celý komentář

    Schválně jsem nejmenoval žádné sklo, ale vsadím se, že i když daný pevný objektiv bude mít zkreslení, pak na úkor daleko nižší ceny. Přiznejme si že zkorigovat tři čočky a nebo devět soustav, které se navíc pohybují je přece jen rozdíl. Ale o co mi šlo, je jen nenavádět k "lenosti" při otáčení zoomem a zaměňovat ořez (i zoomování) s kompozicí. Jak se tu spousta lidí mylně domnívá. A to nechci nikoho odrazovat od koupě zoomu. Jen podat pravdivé informace. Třeba i pro následný nákup toho, či onoho. Oprava. Pochopil jsem, podle posledního, že Canikon nemá v nabídce kvalitní , širokoůhlá pevná skla. Jestli se nepletu

  • Jan  Pánek
    Jan Pánek
    Autor
    19.11.2019 20:17
    Reaguje na E.B.E 19.11.2019 20:11:

    "Schválně jsem nejmenoval žádné sklo, ale vsadím se, že i když daný pevný..." - zobrazit celý komentář

    Souhlas.
    Takto - objektivy nejsou, kromě jednoho, který není k doporučení, protože se jiný vyplatí více, čímž však neříkám, že není kvalitní.

  • E.B.E
    E.B.E
    19.11.2019 20:18
    Reaguje na Jan Pánek 19.11.2019 20:17:

    "Souhlas. Takto - objektivy nejsou, kromě jednoho, který není k doporučení,..." - zobrazit celý komentář

    To mění situaci. PS: Dotaz na skla neměl mít "popichovací" charakter. Prostě jen nemám přehled o portfóliu Canikon

  • Jan  Pánek
    Jan Pánek
    Autor
    19.11.2019 20:26
    Reaguje na E.B.E 19.11.2019 20:18:

    "To mění situaci. PS: Dotaz na skla neměl mít "popichovací" charakter...." - zobrazit celý komentář

    V pořádku, myslel jsem, že máte svého favorita, který se nedostal do výběru. Sám jsem si teď musel hledat, jak jsou na tom skla Canikonu s tímto ohniskem, výběr nedělám žádným diskriminujícím způsobem, že bych jej třídil podle značek apod. Spíše jsem zařadil všechny objektivy, které jsem sám testoval a byly dobré, případně je testoval někdo z kolegů a chválil je, popřípadě jsem nějakým způsobem jedinečné - kombinace filtry světelnost, krátké ohnisko a minimální zkreslení, ale musí zároveň dostatečně kvalitní. Nediskriminoval jsem ani objektivy, které jsem netestoval, ale pečlivě jsem si nastudoval recenze, případně jsem měl přehled (což jsou dva zařazené objektivy z první kapitoly).

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen(a).

Nové diskuse

Nové komentáře

Nejžhavější diskuse