FotoInspirace, 3.díl – Fotografování koncertů

  • kamil M
    kamil M
    25.04.2007 19:02

    No jo, mam Fujinu S5600 UZ, takze fotka s TK by se povedla jen kdyby vsichni Muzikanti i publikum aspon na 10 sekund zkameneli ... presto mi to ale nebrani to "zkouset" - na nejmensi clonu, nekdy s bleskem (a to spis kvuli zkraceni casu ... a rockerum je to burt), ISO 400 (800 je uz fakt sumak jakprase). Presto vysledne fotky maji pro me hodnotu, nekolik jsem se ani nestydel ukazat, ne tedy profikovi. Prezbrojeni na nejake lidove zrcadlo se vsak blizi neodvratitelne. Jo a zapomnel jsem na spousty prace v Photoshopu ....

  • Tomáš Škoda
    Tomáš Škoda
    25.04.2007 21:00

    Kamil.M: jo já aky fotím po koncertech s S5600 a nějak mě to neomezuje-i když si dokážu představit fotit s lepším "fotákem".Většinou fotím na rock/metal koncertech a to sem v první lahjně takže pohoda ale s bleskem musím fotit vždy.Nejsou to takové profi areály kde se dá jít na balkon nebo podobně:D. některé moje fotky najdete na www.xichty.cz nebo nejlíp na www.fomak.estranky.cz

  • abcdefg
    abcdefg
    26.04.2007 01:46

    článek jsem nečetl... ale ty fotky jsou... nudný, sorry

  • Pavel Petruška
    Pavel Petruška
    26.04.2007 06:51

    Jako ten, kdo se tomuto tématu věnuje systematicky (http://www.fotoaparat.cz/index.php?r=25&rp=1&gal=vis&galalbum=1112), si dovolím upozornit, že spousta věcí v tomto článku je zjednodušená, resp. zobecnit zkušenosti z fotografování cca dvou žánrů na koncerty jako takové může být pro čtenáře dost zavádějící.

    Část, doporučující řešit fotoakreditaci přímo s interprety je možná v uvedených žánrech, ale jinak je to zcela naivní přístup. Na větších akcích to tak prostě není a být nemůže. Představa, že si jednotliví lidé před koncertem nechají pořadateli vyvolávat interpreta/y, aby od něj/nich získali souhlas k focení, je prostě nesmysl. Tohle opravdu řeší pořadatel/management. A jakkoli je to pro fotografa nepříjemné, je třeba to respektovat.
    Oficiální akreditace sice dává velkou výhodu, pokud jde o přístup k pódiu, ale současně je většinou spojená s pevně danými omezeními (nejčastěji 2-4 skladby a dost).

    Klubový/menšinový pohled je dobré doplnit si zde:

    http://www.fotoaparat.cz/article/10200/1
    http://www.fotoaparat.cz/article/10216/1
    http://www.fotoaparat.cz/article/10247/1

  • Michal Kupsa
    Michal Kupsa
    Autor
    26.04.2007 07:36

    Pavel Petruška: Samozrejme mas pravdu ale jen castecne - velke koncerty "hvezd", kde je potreba vyjednavat s agenturou jsou uplne jina situace. Tento clanek je urcen uplnym zacatecnikum (viz uvod) a je tak i pojat - proto mluvim i o bezproblemovych zanrech, protoze nepredpokladam, ze zacatecnik zahaji sve prvni pokusy tim, ze vyrazi vyjednavat s agenturou nejake superstar ....

  • Pavel Petruška
    Pavel Petruška
    26.04.2007 08:28

    Chápu tě. Nicméně není to otázka hvězd. "Systémově správné" je bez ohledu na žánr postupovat při vyjednávání v pořadí: pořádající agentura -> manažer -> interpret. Pokud doporučuješ cokoli jiného, posíláš lidi do pasti, resp. zkomplikuješ život někomu v té popsané linii (včetně fotografa).

    Ideální je pustit se do focení tam, kde nejsou vyhlášena žádná omezení (to je v interiéru zřídka). Generální zákazy se dávají kromě jiného proto, že pokud by byli připuštěni všichni, tak bude koncert probíhat tak, že první řady budou systematicky obleskávat interpreta svými kompakty. Proto jsou většinou omezení tak zdánlivě přísná. Ale svoji logiku to má.

    Fotit hvězdy bez omezení také není problém... např. Masters of Rock festival (který má evropské parametry) žádné limity nedává a pořádá pro fotící diváky dokonce soutěže.

  • Jan Brok
    Jan Brok
    26.04.2007 09:59

    Zdravím,
    tohle téma je opravdu na delší povídání a nelze vše vměstnat do krátkého článku. Ve spolupráci s fotoaparátem.cz připravuje náš web www.chilyruch.cz workshop, který se bude zabývat jak teoretickou částí fotografování koncertů, tak praktickou prací na vybrané hudební akci. Druhý den pak bude diskuze nad pořízenými snímky a tisk fotografií. Workshop proběhne v Praze v plovině června 2007. Vše bude propagováno včas jak na stránkách fotoaparátu.cz tak na www.chilyruch.cz. S pozdravem Jan Brok.

  • Igor Šperka
    Igor Šperka
    26.04.2007 16:35

    Prima clanok, len tak dalej. V cisle 12. mohla byt kludne aj zrkadlovka od Nikonu, ze ;-)

  • David Karas
    David Karas
    26.04.2007 17:22

    S akreditací se určitě musí začít u pořadatele, už vidim jak mi jednotlivý interpreti povolují focení, druzí s omezením a třetí vůbec. Fotograf by taky měl mít co nabídnout, bez velkých nadějí vidim fotografi bez podpory nějakého media, či dokonce ty kteří se netají tím že z celého koncertu nemusí být ani jedna fotka použitelná. Vždy je to něco za něco a občas je to pořádný boj. Doporučuji začít v kulturáku ve vašem městě, který vede váš kamarád a na jehož webu lidi žalostně scháněj fotky z jednotlivých akcí. A rozhodně si nehrajte na nějaký:"Já sem tu kvuli hlavní hvězdě a tebe s kámošema nevifotim, protože si jen obyčejnej návštěvník."

  • Jan Brok
    Jan Brok
    27.04.2007 10:05

    Ano, je určitě dobré začít ve svém regionu na místních akcích a teprve pak se pustit do těch větších a slavnějších záležitostí. Zrovna tak začal i náš web www.chilyruch.cz a nyní máme dohodu s většinou produkčních a pořadatelských skupin v ČR, které nám za propagaci jejich akcí rádi poskytují akreditace. Pokud by zde někdo z vás měl touhu pro nás občas něco nafotit (Praha i mimo ni) tak se nerozpakujte napsat na: chilyruch@seznam.cz . S pozdravem Honza Brok.

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen(a).

Nové diskuse

Nové komentáře

Nejžhavější diskuse