Nový Panasonic Lumix TZ200 a Lumix GX9

  • Lukáš Burget
    Lukáš Burget
    15.02.2018 23:18

    Ten malý ultrazoom by mohl být velice zajímavý - záleží na tom, jakou bude mít cenovku výchozí a jakou po pár měsících. Jako cestovatelský foťák vyšší kvality se mi to dle specifikací zatím zdá více než ideální.

    Ukázkové fotky z GX9 mě příliš nenadchly. Prostě mezi současnými Micro 4/3 a APS-C je pořád znatelný rozdíl. A ten u mě zatím nesmaže ani široká nabídka objektivů pro Micro 4/3, ani stabilizace v těle plus stabilizace v objektivech, prostě kvalitní stabilizace sama o sobě neznamená tolik, jak si v Panasonicu myslí a nové Fuji také nebudou mít prodejní úspěch jen kvůli té nově přidané stabilizaci v těle.

    Ikdyž jsou zejména teleobjektivy na Micro 4/3 menší než jejich protějšky na APS-C, opravdu pořádné tělo na Micro 4/3 formát je drahé a většinou ještě větší /či spíše těžší/, než kvalitativně odpovídající bezzrcadlovka APS-C.

    Otázkou příštích let budou zrcadlovky. A prorokuji, že ten nový bezzrcadlový systém Nikonu bude výkonově a cenově nastaven tak, že dopadne stejně jako jejich první pokus s bezzrcadlovým systémem s jednopalcovým čipem. Prostě Nikon má svoje zrcadlovky moc rád a nehodlá tento svůj segment ohrozit, a rozhodně ne konkurencí ve vlastní stáji. Nastaví to jako doplněk ke svému současnému sortimentu a náklady na vývoj se jim tak tak vrátí.

    Ale třeba se mýlím.

    Už řadu let mi chybí skutečně nový, ale přiměřeně kvalitní začátečnický bezzrcadlový systém, který by spoustu těch fotografů s mobily přesvědčil, že se vyplatí mít kromě telefonu i další foto-přístroj, pořizovat si k němu objektivy a další příslušenství.

  • Jan  Pánek
    Jan Pánek
    Autor
    16.02.2018 13:25
    Reaguje na Lukáš Burget 15.02.2018 23:18:

    "Ten malý ultrazoom by mohl být velice zajímavý - záleží na tom, jakou bude..." - zobrazit celý komentář

    My Nikoňáci očekáváme od zatím nepředstavených bezzrcadlovek hodně. Nikon u nich nejspíše bude mít jiný bajonet, což je logické - objektivy pro bezzrcadlovky mohou být kompaktnější a tohle by F-kový bajonet kazil. Tak nezbývá než doufat, že Nikon představí pro nový bajonet hodně objektivů. Osobně doufám, že představí i adaptér, aby se na nových bezzrcadlovkách dalo používat objektivy i pro bezzrcadlovky.
    Velkou výhodou nových bezzrcadel má být to, že budou mít velké čipy - počítá se s FF i APS-C, takže by se objektivy pro současné zrcadla měly dát použít.
    Trošku i možná doufám, že bezzrcadlovky Nikonu třeba zaútočí na segment levných FF, náhrada za řadu D6xx nebo D7xx s možností použít současný skla by byl bestseller. Samozřejmě začátečnické APS-C by byla bomba.
    Ale to jsou možná trošku sny, nelze očekávat, Nikon uspokojí všechny potřeby fotografů, protože se bude bát, že poleze do zelí sám sobě.
    Taky si myslím, že má velkou šanci nový bezzrcadlovkový systém pokazit. Bez duálních pixelů, dobré ceny, možnosti použít současné zrcadlovkové objektivy to dle mého šanci na velký úspěch mít asi nebude.

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen(a).

Nové diskuse

Nové komentáře

Nejžhavější diskuse