-
Diskuse ke galeriím |
9
příspěvků za
posledních
30
dnů
-
Diskuse ke článkům |
5
příspěvků za
posledních
30
dnů
-
Diskuse ke článkům |
3
příspěvky za
posledních
30
dnů
-
Diskuse ke galeriím |
2
příspěvky za
posledních
30
dnů
-
Diskuse ke článkům |
1
příspěvek za
posledních
30
dnů
rv: hezká úvaha s jednou zásadní vadou. EF-S 18-55 dodávaný ke Canonu 300D je sice mechanicky nepříliš povedený, ale opticky je velice slušný a troufnu si tvrdit, že snese srovnání se 14-45 od Olíka. Ultrazvukové čištění čipu je hezká věc, ale třeba já na svém Canonu snímač ještě nečistil a to měním objektivy často. Navíc tobě jako krajinkáři (předpokládám) to může být už úplně putna, jelikož si stejně nejspíš vystačíš s jedním sklem.
Podle mého názoru je celý systém 4/3 krokem vedle, budoucnost ukáže.
to mk: EF-S 18-55 od Canonu a 14-45 od Olympusu porovnat nemohu, ale z toho co jsem se docetl, nepredpokladam, ze by byl ten Oly horsi. Prach na snimaci DSLR je docela vazny problem i kdyz je pravda, ze Canony k nemu nejsou tak nachylne (takze u nekoho, kdo zna jen Canon, muze vzniknout dojem, ze to problem neni). Co se me tyce, tak jsem "krajinkar" jenom castecne a s jednim objektivem si rozhodne nevystacim. Vubec nevim, z ceho odvozujes, ze "krajinkarum" staci jedine ohnisko - pracovat s tim samozrejme lze (na kinofilmu delam asi 50 % zaberu s 28 mm), ale je to omezeni.
to rach: jaky 8megovy "kompakt" se da koupit za, resp. pod 18 tisic Kc?? Vetsina jich stoji kolem 25 tis. Kc, Canon PS-1 dokonce 30 tisic. E-300 ma navíc vymenne objektivy a mene sumi, takze cena pod 30 tis. je za soucasnych pomeru nastavena dobre. A to i vuci ostatnim digitalnim zrcadlovkam, byt je to jen o chlup. Verim tomu, ze pri svem stylu foceni bych dostal z "Evolta" vice nez z 300D ci D70 a to za snesitelnejsi cenu.
Nechci vypadat jako vasnivy zastance systemu 4/3 - naopak, jsem k nemu dost skepticky a vubec bych se nedivil, kdyby za par let skoncil, ale nemam rad takove jednostranne soudy. Jinak sam jednoho Olympuse vlastnim, mam proti nemu spoustu vyhrad (a pro narocnejsi praci ho nahrazuji nebo dubluji filmem), ale vzhledem k castce, kterou jsem za nej zaplatil, na nej nedam dopustit. Samozrejme, pokud pro vas neni cena kriterium, tak je vasi jedinou spravnou volbou EOS 1D(s) II a vse ostani je povl.
Osobne by som povedal, ze Olympus trochu slapol vedla s velkostou chipu. Ostatni vyrobcovia este natlacia viac pixelov na 1.5x chipy, olympus asi skonci na 10 mega ak vobec.
Jak mám rozumět tomu, že "Bez předchozího zaostření je snímek hotový za 0,26 - 1 sec." To jako že zpoždění spouště bez namáčknutí je v průměru přes půl vteřiny? U zrcadlovky??? To zní jako dost katastrofální výkon.
rv:
Já neřekl, že je horší, jen že EF-S 18-55 od Canonu není vůbec tak špatný, jak se ty snažíš tvrdit.
Myslel jsem to tak, že krajinkáři si s nějakým univerzálním zoomem 18-50 celkem v pohodě v 90% vystačí a pak je nějaký prach trápit nemusí.
Zinedi: Mozna sis toho nevsimnul, ale E-system je prave to co hledas. System, ktery neni uzavren jedne znacce. Nevim jestli je zrovna E-system to prave orechove, ale z meho pohledu je to jediny pokus o nejakou standardizaci, ktera by me nenutila vazat se na jednu znacku.
Nechci tu nikomu cpat ze je uzasny a jediny spravny, nechci s nikym polemizovat proc to Olympus udelal a co tim sledoval. Z meho pohledu je to proste v tuto chvili jediny pokus o standardizaci v teto oblasti. A to si podle me jedina cesta z vecneho kolotoce "kterou znacku mam zvolit" a "mam zmenit bajonet?".
Jestli tim vyslednym standardem bude 4/3 nebo cokoli jineho je mi v tuhle chvili srdecne jedno. Ale ja proste chci standard :)
mk: OK, ale tva uvaha byla spatna. Slusny "krajinkar" se zoomu spise vyhyba a dava (v ramci moznosti)prednost pevnym ohniskum. S cimz souvisi potreba neustaleho "vekslovani" objektivu. Jinak mne by EF-S 18-55 nestacil uz svym ohniskovym rozsahem - potreboval bych jeste neco kratsiho. A take makroobjektiv, coz tento zoom, nepletu-li se, moc nezvlada. "Krajinkari" sice nepotrebuji obri objektivy s buhvijakou svetelnosti, ultrazoomy, vysoke citlivosti, superrychle zaverky a motory, ale maji pozadavky v jine oblasti: maximalni rozliseni, ostrost a jeji hloubka, dynamicky rozsah, presnost mereni expozice, praci s dlouhymi casy na stativu atd.
radik: jaký je rozdíl mezi 4/3 bajonetem Olympusu a třeba EF bajonetem Canonu? Jestli to myslíš tak, že pro Oly dělá objektivy i Sigma, tak pro Canon taky a je jich mnohem víc. Navíc celkové příslušenství ke Canonu je mnohem, mnohem širší a cenově dostupnější, uživatelská základna mnohem širší, zkušenosti Canonu s vývojem DSLR větší, snímače kvalitnější, potenciál budoucích těl mnohem větší... opravdu si myslím, že na 4/3 systému je výhodou jen ultrazvukové čištění snímače a to je docela málo. Až jej převezmou i ostatní výrobci, poslední bašta Olympusu padne.
Radik > to máš pravdu, ale jen teoreticky - protože standard je k ničemu, když se ho zatím drží jediný výrobce objektivů (a pár dalších cosi prohlašuje, ale skutek utek). Prekticky je to tak, že na Ni, Ca, Mi seženeš objektivy minimálně od 4 výrobců, na E jen od jednoho. Takže - standard se dá říkat tomu, co je předem tak dobře připravené, že to VĚTŠINA trhu za standard přijme. Jinak, pokud si každý výrobce vyhlásí svůj "standard" tak je to k ničemu. Možná, že Oly "ukecá" další výrobce - uvidíme - zatím to prostě de-facto standard není.
4/3 je dost ulet, uz aj obrazovky s tym pomerom pomaly miznu z trhu. Akurat ze vacsinu fotiek mam tiez v tom pomere :).
Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen(a).