Test profesionální digitální zrcadlovky Canon EOS 1Ds Mark II

• Martin Kozák
    Martin Kozák
    08.12.2004 11:02

kordoz: to město je ale pořád stejně daleko :) Zkus i něco jiného: vyfoť si třeba krajinku z jednoho místa napřed objektivem 14 mm a potom těch 45 mm. Pak udělej z fotky ze 14 mm výřez odpovídající úhlu záběru toho 45 mm objektivu a zvětši si ho na plnou velikost. Asi budeš překvapenej, ale když nepočítám hloubku ostrosti, budou obě dvě fotky úplně stejné. A TO JE PERSPEKTIVA.

• Martin Kozák
    Martin Kozák
    08.12.2004 11:04

Dodatek: A je úplně jedno, jestli je těch 14 mm nasazených na středoformátu a 45 mm na kinofilmu nebo naopak nebo je to hvězdářský dalekohled...

• Peter Ertl
    Peter Ertl
    08.12.2004 11:07

kupsik kupsik este si rocik pockame :-)

• Martin Pospíšil MPosp
    Martin Pospíšil MPosp
    08.12.2004 12:47

Já ale nepředvídal, že FullFrame poloprofi zrcadlovky budou k mání už na jaře! ;o) 300D mi momentálně bohatě stačí, 20D je skvělá, ale ty peníze za případný upgrade radši teď dám do pořádných skel a tělo vyměním až za dva-tři roky ... tak nějak to bylo myšleno ...
    Osobně si myslím, že FF se stane další metou, kterou se výrobci budou snažit dosáhnout, když momentální šílenství po co největším rozlišení pomalu upadá, protože koeficienty nepříjemně prodlužující krátká ohniska vadí kdekomu ;o)
    Uvidíme ...

• Stefan Kordos Therion
    Stefan Kordos Therion
    08.12.2004 13:17

haahaha:-))) ked urobim vyrez zo 14mm fotky tak aby zodpovedal tej 45mm na stredoformate, tak hory na pozadi budu mozno rovnake, ale ! ake bude popredie?

• Ten jehož šíři nelze změřit
    Ten jehož šíři nelze změřit
    08.12.2004 13:18

Já dávám digi zrcadlovkám s crop APS pět let - maximálně šest :o)

• Stefan Kordos Therion
    Stefan Kordos Therion
    08.12.2004 14:11

mk: a predsa to nieje jedno, uvedom si ze jedina moznost ako na APS-C dosiahnes fotku ako na stredoformate je ta, ze skladas viac zaberov,
    Robert Mekis to velmi dobre vie

• Martin Kozák
    Martin Kozák
    08.12.2004 14:13

kordoz: ty obě fotky budou (až na hloubku ostrosti, ale pokud budeš hodně clonit, tak ji můžeme vynechat) totožné, neumíš číst? To znamená pozadí i popředí i to uprostřed... Schválně si to zkus a pak uvidíme, kdo se bude smát ;) Perspektiva závisí jen a pouze na stanovišti, ohnisková vzdálenost objektivu (když nepočítám rybí oka a podobné extrémy) stejně tak jako crop faktor určují pouze úhel záběru (FOV). Dotaženo do důsledku středoformát oproti kinofilmu je taky jen crop faktor, i když větší než 1, takže to už moc "necropuje" :)

• Martin Kozák
    Martin Kozák
    08.12.2004 14:16

kodoz: fotka z kinofilmu 14 mm objektivem a ze středoformátu s objektivem odpovidajícím úhlu záběru kinofilmového 14 mm skla (nevím, kolik to bude a počítat se mi to nechce) bude totožná, akorát středoformát zachytí víc detailů. Ale co se perspektivy týká, bude to to stejné.

• Martin Kozák
    Martin Kozák
    08.12.2004 14:20

MPosp: Martine, mně ty krátký ohniska nevadí :) A s tím, jak se začínají objevovat speciální širokoúhlá skla pro APS formát (EF-S a DX) je vidět, že do masového nasazení full framu se výrobcům moc nechce.

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen(a).

Nové diskuse

Nové komentáře

Nejžhavější diskuse