Pět důvodů proč tisknout své fotografie doma

  • Miroslav Zitka
    Miroslav Zitka
    11.12.2003 14:20

    Pěkný článek, jen mám stále dojem jakési jednostrnnosti a účelovosti, ale když si najedu na samý spodek stránky, tak je to jasné (powered by hp) :-).

  • Slava Slavik
    Slava Slavik
    11.12.2003 21:54

    Pane Macenauere, poněvadž jsem pracoval deset let v branži, a tomto případě se výjimečně neskromně považuji za znalého poměrů, dovolil bych si zapochybovat nad účelovostí tohoto článku, stejně tak jako autor předchozího komentáře.

    Fenomén domácího tisku v USA skutečně existuje, ale už bych nesouhlasil s procenty, ktere uvadí Váš zdroj. Na konferenci PMA2003 zazněla poněkud odlišná data a co je zajímavé, i trendy dalšího vývoje. K těmto datům se také osobně kloním. Viz: http://www.slavicinsky.cz/temp/img-6716.jpg

    Přestože technologie inkoustového tisku je dnes na špickové úrovni s možností dosažení i voděodolných fotografií a zárukou stálosti barev 100 let, trend domácího tisku je sestupný ve prospěch veřejných vyvolacích služeb. Dalo by se na toto téma napsat více a poskytnout dostatečnou argumentaci. Pokud by redakce fotoaparat.cz měla zajem, mohl bych o tom dodat celý článek...

  • Miroslav Zitka
    Miroslav Zitka
    12.12.2003 10:29

    Obecně - nemám nic proti reklamě - bez ní dnes nejde nic, ale mám trochu námitky proti skryté reklamě. Ale myslím, že na tomto místě se zdržují dost inteligentní lidé ... .

  • Andrej Macenauer
    Andrej Macenauer
    Autor
    12.12.2003 17:56

    To Renoz: Díky za link na zajímavý graf. Ukazuje, že v současné době je domácí tisk v USA jedničkou. Jak rychle tenhle trend bude klesat, to je podle mne dost spekulace. Veřejné sběrny mohou mít určitě perspektivu pro masového zákazníka. Digitální fotografie zpřístupňuje lidem, kteří by nikdy neprovozovali chemickou temnou komoru, možnost tvořit. Proto si myslím a doufám, že ten trend levných fotek z drogerií možnosti domácí tvůrčí práce ve vlastní digitální komoře nezlikviduje. V Čechách, kde se tiskne doma minimálně, nám možná tak trochu hrozí, že lidi rovnou skočí ke Droxy a ztratí tak trochu možnost obohatit sám sebe prací s obrazem. Pokud mám hovořit za sebe, fotografickou tiskárnu jsem si pořídil z důvodu, že jsem neměl čas ani náladu dohadovat se s laby a fotku chci mít hned. Pokud jde o ty čísla, jsou vyšší než ta Vaše. Nemám k dispozici detailní data, jak ten průzkum dělali. Vyšší hodnoty jsou podle mne způsobeny tím, že výzkum prováděli v Internetových domácnostech, kde mají lidi tiskárnu odjakživa jako základní příslušenství k počítači. Proto je to procento asi tak vysoké. Pokud máte zájem pro nás napsat článek nebo máte zájem o jinou spolupráci s naším serverem, určitě to uvítáme.
    To Zinedi: máte pravdu v tom, že tenhle článek je reklamou pro fotografický tisk. Doufám, že snad není skrytá. Věřím, že si ji fotografický tisk za svůj velký skok v kvalitě určitě zaslouží. Až si vytisknete fotku na pořádné fotografické tiskárně, věřím, že budete velmi překvapen a možná, že mi dáte i za pravdu.

  • Miroslav Zitka
    Miroslav Zitka
    12.12.2003 19:39

    Jistěže vám dám za pravdu - dokonce už před rokem jsem vám mohl dát za pravdu, protože tak dlouho si doma tisknu sám. Ale vy moc dobře víte, jak jsem to myslel :-)).

  • Andrej Macenauer
    Andrej Macenauer
    Autor
    12.12.2003 21:12

    To Zinedi: Tak to jste mě překvapil. Myslel jsem, že jste zastánce klasiky a temné komory. Tady je to hodně bolavé téma. Jsou lidé, kteří jsou opravdovými mistry v oboru. Stálo je to obrovské množství úsilí, než se tam dopracovali. Dnes je tak trochu štve, že se digitální cestou dosahuje srovnatelných výsledků s menší námahou. Pokud vlastníte fotografickou tiskárnu, možná byste mohl napsat, co jsou podle vás stinné stránky a v čem co jsem napsal nemám pravdu. Každý čtenář si stejně udělá svůj názor sám. Máte naprostou pravdu v tom, že na Fotoaparát chodí dost inteligentní lidé. Musíme všichni snést nějakou tu palbu :-)).

  • Radek Tezaur
    Radek Tezaur
    12.12.2003 21:38

    Ten graf v clanku je jednak asi ponekud zastaraly, a jednak se v nem ztraci kvantitativni slozka. Asi maloktery uzivatel internetu nema doma nebo v praci zadnou tiskarnu a tudiz si nejakou tu fotografii obcas nevytiskne sam, ale na tisteni vetsiho poctu fotografii formatu 10x15 do alba a pro pribuzne je tisteni doma ztratou casu a penez. Podle mne se znacna vetsina tisku bude brzo realizovat v minilabech pokud tomu tak uz neni. Tohle souvisi nejen s faktorem ekonomickym ale i pocitacovou analfabetii.

    K udajnym vyhodam domaciho tisku: 1. Pokud budu mluvit ze sve zkusenosti, tak z domova uploaduji fotky do fotografickeho obchodu, a do tri hodin je maji udelane (behem pracovni doby). Samozrejme by to slo tam i soubory donest na CD, ale to bych musel zvednotu zadek dvakrat. Sam si samozrejme vyberu, co chci tisknout, takze tohle neni vyhoda tisteni doma. To same plati o bodu 2, sam si upravim. K bodu tri - kvalita inkoustovych tiskaren je vyborna, podle mne ale chemicky udelany tisk vypada lepe. Vyhodou inkoustoveho tisku je moznost tisknout na nejruznejsi druhy papiru. 4. Pro drtivou vetsinu lidi neni stabilita v rozsahu kolem 50 let tak dulezity aspekt. Zaroven oproti vetsine inkoustoveho tisku maji chemicke fotky stale jeste vetsi stalost. Tisky pigmetnovymi inkousty s sebou nesou znacne nevyhody - omezeny gamut, malo cerna cerna, prakticka nemoznost tiisknout opravdu leskle fotky. Vyrobit cernobilou fotku, ktera by vypadala cernobile pri ruznem osvetleni je temer nemozne. Navic digitalni predloha dava moznost pretiskout fotky znovu v nezmenenne kvalite, coz je mozne pouzit jako argument jak pro nestaly inkoustovy tisk, nebo i prostredne staly chemicky tisk. 5. Pro klasickou cestu mozna, ale pro chemickou digitalni ani tak ne.

  • Andrej Macenauer
    Andrej Macenauer
    Autor
    12.12.2003 22:49

    S tím omezeným gamutem u pigmentových tiskáren to dnes nemusí již být tak docela pravda v případě fotografických tiskáren s 8 mi inkousty a malými objemy kapiček (Epson Stylus R 800 s 1,5 pikolitru či HP 7960 - jejich termohlavy myslím umí 4,5 pikolitru).

  • Radek Tezaur
    Radek Tezaur
    13.12.2003 09:32

    Pigmentem proste neni mozne nektere (jasave a jine) barvy vyrobit, to vubec nesouvisi s velikosti kapicek. Jeslti ta neco ovlivnuje (podle me je to do znacne miry parametr teoreticky a marketingovy), tak to je kvalita barevnych prechodu, a ostrost.

  • Radek Tezaur
    Radek Tezaur
    13.12.2003 10:02

    Jeste dodam, ze me vyhrady k pigmetovemu tisku jsou zalozeny na mem Epsonu 2200 (v Evrope 2100) a srovnani s Epsonem 1270, ktery mam k dispozici. Tim nechci rici, ze pigmentovy tisk je ve vsech smerech horsi, ale pro tisk na leskly papir ho muzu smele nedoporucit (Wilhelm mel pred par mesici clanek v Shutterbugu, a jeho nazor je vlastne totozny - clanek ma spoustu dobrych postrehu, tak jsem ho pro poteseni pripadnych zajemcu vyhledal - http://www.shutterbug.net/features/1103sb_thearchival/ ).

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen(a).

Nové diskuse

Nové komentáře

Nejžhavější diskuse