Parametry digitální zrcadlovky - prosba o radu

  • Soda Bicarbona
    Soda Bicarbona
    Autor
    08.02.2017 09:04

    Dobrý den,
    předem se omlouvám, jestliže už zde nějaké podobné vlákno založené je. Já se domnívám, že ano. Mně se však nalézt nepodařilo.

    Plánuji nákup digitální zrcadlovky. Doposud mám zkušenosti pouze s analogovou fotografií. Můj dotaz se týká počtu megapixelů a objektivu, protože v tom si nedokáži udělat jasno. Tak nějak chápu, že kvalitu fotografie ovlivňuje objektiv a snímač. Můžete mi prosím poradit, jaké množství megapixelů je dostačující pro kvalitní tisk o rozměru cca 30x40. Kvalitní si představuji, že nebudou náznaky pixelů, ostrá kresba, atd. Fotoaparát plánuji od Nikonu nebo Canonu a převážně pro street fotografii. Objektiv s pevným ohniskem. Ze začátku nějaký základní, poté kvalitnější produkce. Děkuji za případné rady.

  • E.B.E
    E.B.E
    08.02.2017 12:27
    Reaguje na Soda Bicarbona 08.02.2017 09:04:

    "Dobrý den, předem se omlouvám, jestliže už zde nějaké podobné vlákno..." - zobrazit celý komentář

    Sice není počet megapixelů důležitej údaj,ale jestli tě...nebo jiný..zajímá, jakou zvětšeninu můžeš udělat, tak z jednoduchých počtů a při nejkvalitnějším rozlišení 300DPI potřebuješ na formát 30x40 čip 16 Mpx. Při standartních 150ti DPI stačí 4Mpx. Tj pro běžnou památeční fotku 10x15, který dělají fotolaby běžně stačí dvoumegovej foťák. No a ze zkušenosti: Není problém udělat kvalitní metrovou zvětšeninu s foťákem o deseti megapixelech. Proto tvé požadavky splňuje jakýkoli dnešní stroj :-) Snad teda ještě drobnost. Počet Mpx a kvalita nejsou zaměnitelný veličiny, i když to tak z různých letáků může vypadat :-)

  • Raul Zelený
    Raul Zelený
    08.02.2017 12:49

    Odpovím ohledně potřebného počtu megapixelů. Je to celkem jednoduchá matematická úloha. Za kvalitní rozlišení pro tisk je obecně považována hodnota 300 ppi (tedy bodů na palec, přičemž palec je 2,54 cm). Tebou požadovaný formát 40 x 30 cm představuje 15,7 x 11,8 palce, pro rozlišení 300 ppi je tedy zapotřebí obraz o stranách 4724 x 3543 bodů (pixelů), po vynásobení to dělá 16,7 megapixelů, což je zhruba rozlišení snímače, které budeš potřebovat (uvádím výpočet podrobně, aby sis ho případně mohl přepočíst na formát 3:2, který je u digi zrcadlovek Nikon a Canon běžný).

    Pro rozhodování o konkrétním stroji je důležité, nakolik je pro tebe důležité focení s malou hloubkou ostrosti. A jestli tě zajímají přístroje se snímačem velikost tzv. full-frame (snímač velikosti kinofilmového políčka), nebo menší (tzv. APSC, u Nikonu 1,5 x menší než full-frame, u Canonu 1,6 x menší než full-frame). Na tom závisí i volba objektivu (např. Nikon má sice cenově příznivý pevný objektiv 35 mm, který ale lze použít pouze na APSC zrcadlovkách a navíc po přepočtu ohniska tím výše uvedeným koeficientem 1,5 je to na APSC spíš padesátka, pro zrcadlovku se snímačem APSC budeš potřebovat objektiv 20 nebo 24 mm, abys měl „streetové“ ekvivalentní ohnisko cca 35 mm).

    Osobně bych do úvah zahrnul i stroje, které nejsou digitálními zrcadlovkami, ale mají obdobné parametry (APSC snímač, rychlé a přesné ostření) a kvalitní optiku 35 mm (EKV) a navíc jsou menší a nenápadnější (tedy pro street vhodnější).

  • Jakub Súkeník
    Jakub Súkeník
    08.02.2017 13:45

    Vše bylo řečeno, tedy si dovolím jen přidat jeden šikovný odkaz - tabulka doporučených rozměrů a rozlišení tisku, kterou má na stránkách fotoškoda: https://www.fotoskoda.cz/presne-rozmery-fotografii/

  • Soda Bicarbona
    Soda Bicarbona
    Autor
    08.02.2017 19:16
    Reaguje na Raul Zelený 08.02.2017 12:49:

    "Odpovím ohledně potřebného počtu megapixelů. Je to celkem jednoduchá..." - zobrazit celý komentář

    Díky všem za podnětné reakce. To jsem tak zhruba tušil, že dnes to bude splňovat většina fotoaparátů. Co se týká těch snímáčů, tak tam se zajímám o ty menších rozměrů. Protože full frame je cenově o dost výš. Co mi ještě není jasné, jestli jsou snímače nějak rozděleny podle kvality. A to třeba do tříd podle kvality podání barev, věrnost obrazu a tak. Jestli na to má třeba někdo nějaký odkaz, kde bych se o tom více dočetl, budu za něj rád. Co se týče hloubky ostrosti, tak malé se taky hodí, ale nemyslím, že bych často využíval třeba 1.8. Ani na analogu ji, na to co fotím, moc nepoužívám.

  • E.B.E
    E.B.E
    08.02.2017 20:57
    Reaguje na Soda Bicarbona 08.02.2017 19:16:

    "Díky všem za podnětné reakce. To jsem tak zhruba tušil, že dnes to bude..." - zobrazit celý komentář

    Myslím, že to máš všechno trochu popletený :-) ...doporučuju zapomenout na snímače a všechny tyhle kraviny, udělat si představu co chceš, co budeš fotit, jak moc "profesionálně" se tím hodláš zabývat (kolik a jak jsi toho nafotil), kolik do toho hodláš vrazit a potom se vrať

  • Soda Bicarbona
    Soda Bicarbona
    Autor
    08.02.2017 21:05

    Fotoaparát plánuji využívat na street a reportáž. Rád bych něco, aby to bylo na poloprofesionální úrovni. Nepotřebuji nějaké zvláštní programy ve foťáku. Fotografuji docela dost. Nevím, jak moc je reálná cena těla 15-20tis.

  • Soda Bicarbona
    Soda Bicarbona
    Autor
    08.02.2017 21:13

    Tedy ta cena je asi reálná. Jen se prostě vždycky seknu na tom, na co se ptám. Protože nemám praktickou zkušenost s "normální" digi zrcadlovkou. Proto nevím, podle čeho volit a co je standart. Něco mezi amatérskou a profesionální zrcadlovku. Tak snad se mi podařilo aspoň naznačit, když ne vysvětlit.

  • Jakub Súkeník
    Jakub Súkeník
    08.02.2017 21:21
    Reaguje na Soda Bicarbona 08.02.2017 19:16:

    "Díky všem za podnětné reakce. To jsem tak zhruba tušil, že dnes to bude..." - zobrazit celý komentář

    Snímače podle dynamického rozsahu, barevné hloubky či míry šumu třídí třeba na DxO: https://www.dxomark.com/best-cameras-under-45200-dollars
    ...ale myslím, že je to dobré zejména k tomu, že člověk zjistí, jak jsou dnešní zrcadlovky (a bezzrcadlovky) vyrovnané. Snímače si dělá sám jen Canon a Panasonic a zbytek bere vesměs od Sony, tak není ani divu:-)
    Ono kdyby si někdo "dovolil" být výrazně horší, než zbytek party, tak by brzo skončil (pokud to není Sigma s Foveonem;-).

  • Jakub Súkeník
    Jakub Súkeník
    08.02.2017 21:21
    Reaguje na Soda Bicarbona 08.02.2017 21:13:

    "Tedy ta cena je asi reálná. Jen se prostě vždycky seknu na tom, na co se..." - zobrazit celý komentář

    Volit podle toho, jak sedne do ruky a kdo má jaká skla:-)

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen(a).

Nové diskuse

Nové komentáře

Nejžhavější diskuse