Olympus E-M1 Mark II - první zkušenosti (+ aktualizace)

  • Taky..
    Taky..
    16.11.2016 11:13

    Profizrcadlovkám podle mě nikdy vážně konkurovat nebude, a to z jednoho prostého, ale podstatného důvodu (který vůbec v recenzi nezmiňuješ): 4/3" čip neumožňuje uspokojivou práci s hloubkou ostrosti.

  • Jakub Súkeník
    Jakub Súkeník
    Autor
    16.11.2016 12:01
    Reaguje na Taky.. 16.11.2016 11:13:

    "Profizrcadlovkám podle mě nikdy vážně konkurovat nebude, a to z jednoho..." - zobrazit celý komentář

    Ne každá profesionální fotka potřebuje mít hloubku ostrosti "jak papír" (často naopak)... při ohniscích jako je 300mm (wildlife, sport) je pak hloubka ostrosti zcela vedlejší, spíše se pozadí "filtruje" samotným úzkým výřezem. Doporučuji třeba fotku orla z článku. Je tam problém s příliš velkou hloubkou ostrosti? Byla by fotka lepší, kdyby měl orel méně zaostřený zobák?
    S mnoha Olympusy jsem fotil a při použití dostatečně světelných objektivů se mi "rozostřit pozadí" podařilo více než dost.
    Zvlášť s přihlédnutím k faktu, že dnešní standard mezi profesionálními zoomy je stejně F2.8 a F4, což není problém s m4/3 systémem replikovat, stačí použít objektivy F1.4 (ty jsou jen pevné, ale o to u m4/3 tak nějak jde) nebo F2 (zde má Olympus i starší Zuiko Digital základní zoom).

  • Jakub Súkeník
    Jakub Súkeník
    Autor
    16.11.2016 12:12
    Reaguje na Taky.. 16.11.2016 11:13:

    "Profizrcadlovkám podle mě nikdy vážně konkurovat nebude, a to z jednoho..." - zobrazit celý komentář

    Ještě bych to shrnul asi tak: profesionál, pro kterého je malá hloubka ostrosti na prvním místě, si to nekoupí.
    Potkal jsem však už dost profíku, ať už s Olympusem nebo třeba EOSem 7D/7D II, jehož čip není zase o tolik větší... většinou šlo právě o ty, kteří vyžadovali crop kvůli většímu dosahu (7D) nebo o nenápadnost či snadnou přenosnost (Olympus).
    Do jednoho pytle se lidi házet nemají, a platí to i pro pracující fotografy :-)

  • Taky..
    Taky..
    16.11.2016 13:02

    Když se řekne profík, představím si hlavně reportéra, který musí fotit prakticky všechno od reportáže přes portrét, rodinné foto, krajinu, svatby, sport až po klidně toho letícího orla. Někdy malou HO nepotřebuje, často ale ano. Proto potřebuje hlavně univerzální foťák s širokou nabídkou různých objektivů, který mu to umožní. Naprostým standardem je FF zrcadlovka s několika zoomy f2,8 a k tomu nějaký ten portréťák. Kdybys to chtěl replikovat 4/3" systémem, musel bys mít reportážní zoomy f1,4 a portrétní objektivy f0,7, což zní jako sci-fi:)

    Bezzrcadlovky s takhle malým čipem můžou být (a často jsou) pro profíka šikovný kapesní doplněk, ale nikdy nebudou "plnohodnotnou náhradou profesionálních zrcadlovek" jak píšeš.

  • Jakub Súkeník
    Jakub Súkeník
    Autor
    16.11.2016 13:12
    Reaguje na Taky.. 16.11.2016 13:02:

    "Když se řekne profík, představím si hlavně reportéra, který musí fotit..." - zobrazit celý komentář

    Portrétní objektiv na m4/3 znám nejsvětelnější 0.85, to je fakt ;-)
    Nicméně tak, jak píšeš to může mít někdo, ale spousta profíků (tedy lidi, které focení živí) je mnohem více zaměřených. Někdo fotí jen zvířata, někdo jen sport, někdo dělá jen portréty, jiný fotí jen svatby, další jen reportáže, někdo jen produkt.
    A ještě k tomu ne všichni tito fotografové vyžadují minimální hloubku ostrosti. Ono ty "přepočtené" objektivy jako FF 50mm F2.4 nebo 85mm F2.4 udělají tu hloubku ostrosti už tak malou, že to ne každému vyhovuje.
    Na spoustu toho je Olympus naprosto dostatečný, s nepopiratelnou výhodou váhy. A na ten produkt třeba i tím 50MPx Hi-res režimem a větší hloubkou ostrosti a reálným zvětšením naopak extrémně vhodný.

  • krafra
    krafra
    19.12.2016 06:27

    Článek mne zaujal-vlastně recenze-a musím se přiklonit na stranu Jakuba.V nedávné době bylo fotografování krajiny výsadou velkoformátových kamer a dnes už tyhle bedýnky se stativem v krajině nevidíme. Plně je nahradily FF, napřed to bylo kvůli pohodlí-netahat na hory těžkou techniku a později díky vývoji a tím srovnatelnému výsledku. A vypadá to,že bude jen otázkou času kdy i ten poloviční čip dokáže to co dnešní FF.

  • Niki Šťastná
    Niki Šťastná
    30.09.2019 10:19

    Škoda, že sem nikdo nepíše další komentáře. Osobně mohu říct, že OLYMPUS E-M1MKII mi přinesl tolik možností, co mi nepřinesla ani Z6 od Nikonu. A navíc je dnes vybavení o polovinu levnější než od Nikonu. Píše se stále o rozdílu FF a APS-C a m4/3. Spíše jde o styl focení a podle toho zvolit objektiv. A Olympus má objektivy řady PRO a pevné světelné, které se vyrovnají těm FF. A pokud jde o ISO, plně postačuje. A když vezmu klasickou praxi, tak fotky na prohlížení si každý nechat dělat 10x15cm a do rámečku A4 formát či 30x40cm, a zlomek lidí pak foto obraz 60x90cm, což s 20Mpix není problém. A pro puntičkáře, kteří si točí kolečkem přiblížení na myšce a koukají na monitor jsou tu fotoaparáty s 50 Mpix čipy. Ale to umí Olympus také, sice jen u statických snímků, ale kdo ví co bude do budoucna, je to jen otázkou naprogramování softwaru.

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen(a).

Nové diskuse

Nové komentáře

Nejžhavější diskuse