Okem profesionála: vyhodnocení tématu "Co se děje v trávě", červenec 2016

• Lukáš Burget
    Lukáš Burget
    16.08.2016 09:17

Vyhodnotit jako nejlepší fotografii, která vznikla spojením tří fotek do jedné mi připadá trapné a nefér vůči těm, kteří mají pocit, že fotka vzniká uměním v terénu a ne koláží na počítači.

• Taky..
    Taky..
    16.08.2016 11:05

Naprostý souhlas.

Kdyby šlo o umělecký přístup, kde by manipulace byla zřejmá a cílená, nemrkl bych okem. Ale u wildlife, kde je schopnost přiblížit se a zachytit okamžik tím nejtěžším úkolem, se takováto manipulace zpronevěřuje fotografii.

• Tomáš Lelek
    Tomáš Lelek
    17.08.2016 23:28

něco na tom skládání je, ale kdyby se nepřiznal nikdo by neřekl že je netrefil najednou, proto fajn:)

• Jakub Súkeník
    Jakub Súkeník
    18.08.2016 07:47

Zajímalo by mě, jestli je tu "povolené" třeba klasické skládané makro, nebo ne, protože rovněž vzniká "koláží na počítači" a ne "uměním v terénu" ;-)

• Lukáš Burget
    Lukáš Burget
    18.08.2016 08:43

Jasně, každý má svůj názor, pravidla soutěže jsou volná a autor čestně uvádí, jak fotografie vznikla. Já jsem ale prostě přesvědčen, že není správné vyzdvihnout složeninu tří fotografií do jedné (která má navíc působit jako zachycení jedinečného okamžiku tři hmyzáků v letu v jedné rovině ostrosti) nad jednotlivou fotografii jednoho objektu, přičemž případné skládání více fotografií s různou rovinou ostrostí do jedné nelze brát jako trik, nýbrž jako prostředek k lepší kvalitě snímku. Podstatný rozdíl je v tom, že nikdo nereálnou situaci nevydává za reálnou a já tento rozdíl považuji v daném žánru za naprosto zásadní.

• Raul Zelený
    Raul Zelený
    18.08.2016 09:49
    Reaguje na Lukáš Burget 18.08.2016 08:43:

"Jasně, každý má svůj názor, pravidla soutěže jsou volná a autor čestně..." - zobrazit celý komentář

Autor už v době vložení té fotky uvedl způsob vzniku, nepodezřívám ho tedy ze snahy manipulovat s divákem. Píšeš, Lukáši, že fotka má "působit jako zachycení jedinečného okamžiku tří hmyzáků v letu". Já tu fotku vnímám úplně jinak - jako příběh jedné kutilky. Kutilka je totiž tvor samotářský, nežije v hejnech či koloniích, vydávat 3 kutilky za hejno by podle mě byl entomologický nesmysl. Jasně, autor to mohl vložit jako sérii 3 fotek (ale už by to nebylo tak efektní a ani nevím, zda to systém umožňuje). Mi by to složení přišlo jako čisté řešení, kdyby u všech těch snímků byl foťák na jednom místě (na stativu), tedy v podstatě "trojexpozice". Pokud autor píše, že fotil rukou, už to má asi blíž k té koláži. Ale pořád se v tom snažím vidět ten příběh (jedné kutilky), takže to úplně neodsuzuji.

• Jakub Súkeník
    Jakub Súkeník
    18.08.2016 10:29
    Reaguje na Raul Zelený 18.08.2016 09:49:

"Autor už v době vložení té fotky uvedl způsob vzniku, nepodezřívám ho tedy..." - zobrazit celý komentář

Vnímám to podobně. Doplňuji, že sérii systém "Okem profesionála" momentálně neumožňuje.

• Lukáš Burget
    Lukáš Burget
    18.08.2016 10:45

No, já v prvé řadě neodsuzuji fotku, ale její upřednostnění před jinými, získanými dle mého názoru poctivějším a přímějším způsobem. Autor vítězné fotografie vsadil na efekt získaný kombinací více fotografií, což soutěž nezakazuje, ale ostatní soutěžící se k tomu neuchýlili, protože by to buď považovali za nefér, anebo jim bylo proti mysli a principům daného žánru vytvořit takovou nereálnou situaci. Bez ohledu na téměř neexistující pravidla soutěže: Skutečnost zachycená na vítězné fotografii SE V TRÁVĚ NEDĚLA. Kdyby byly publikovány tři po sobě jdoucí snímky oné kutilky, pak ano, TO SE V TRÁVĚ DĚLO. Tak to vnímám já.

• Aladarka
    Aladarka
    18.08.2016 12:16

Na zahraničních webech je ve fotografických soutěžích upravování výslovně zakázáno, pokud není k tomu určena jedna z kategorií. Pokud vyhrajete, většinou po vás požadují originál fotky, série, ale to je úplně jiný kafe, že.

• Taky..
    Taky..
    18.08.2016 14:57

Každopádně ve většině soutěží a zejména v reportérské fotografii je takovéto skládání (nepřiznané, což ale není naštěstí tento případ) považováno za podvodné a je všobecně odsuzováno. Steve McCurry by mohl vyprávět:))

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen(a).

Nové diskuse

Nové komentáře

Nejžhavější diskuse