Prosím o přidání akčních fotogalerií, aspoň ty co tu byly dřív

  • 01.02.2016 15:04
  • KIV
  • 22
  • Radik
    Radik
    01.02.2016 19:23

    Psal jsem to uz na ruznych mistech, ale napisu to i sem, kdyz uz vzniklo tohle vlakno.

    Je rozdil mezi galerii, kategorii a tagem (stitkem). My mame galerie a stitky, jinde maji jen kategorie, jinde kategorie a stitky, jinde kategorie a zanry, jinde channel / section / subsection....

    Jak se migrovalo: Na starem FA byly (pevne dane) kategorie (jedna fotka mohla mit vic kategorii). Na novem FA se z kategorii udelaly stitky 1:1. A na zaklade mapovani stitku/kategorie na galerii se fotky zaradily do galerii. Tech je asi 10 a je mozne, ze nektere maji ne zcela presny nazev, ktery se musi vejit do rozumne delky.

    Co je galerie: Galerie proste neni kategorie. Galerie muze mit sva pravidla, sve limity na vkladani, zakaz hodnoceni, mit sve cleny, svuj blacklist, muze byt privatni atd. I soutez nebo TD je galerie. Fotka muze byt jen v jedne galerii, treba protoze musi mit jen jedna pravidla. Galerie muze slouzit treba pro vytvoreni jinde diskutovane "Katovny". Ale i tam by mely byt fotky dale cleneny tematicky pomoci stitku.

    Stitku muze mit fotka kolik chce. A stitky si mohou uzivatele zakladat dle libosti. Tudiz porad muze stitek bez problemu fungovat (i) jako kategorie.

    Pridavat nove galerie tak, aby nahradily plnohodnotne nejakou formu kategorii, v principu nejde. Presneji je to zcela proti logice celeho systemu. Pokud by melo dojit k nejake zmene, tak cesta vede naopak spise pres slucovani galerii a pripadnou zmenu fungovani stitku. Napriklad vytvorenim (zvolenim) zakladni sady stitku, ktere by reprezentovaly kategorie.

    To, ze nejaka pozadovana KATEGORIE neni mezi GALERIEMI, neznamena, ze ji nejde vlozit nebo ze by kvuli tomu autori podobne fotky nevkladali. Jiste si najdou GALERII, ktera nejlepe charakterizuje jejich tvorbu (nebo jeji cast) a vlozene fotky muzou doplnit STITKY tak, jako by to byly KATEGORIE (a jeste muze pridat kupu dalsich).

  • KIV
    KIV
    Autor
    01.02.2016 21:49

    Takže, třeba dneska, když budu chtít zařadit svou černobílou streetovku, kam ji mám dát?
    Do „dokument“, do „černobílé foto“, do „město“, do „lidé“, bude-li z Paříže pak možná do „fotoAtlas“, nebo snad do „ostatní žánry“?
    Štítek je nepovinný a může být cokoliv, nebo taky nic, tak to může být třeba nic, nebo „street photo“, „street foto“, „street-photo“, „street-foto“, streetphoto“, „streetfoto“, „streetPhotography“, „street“, „streetovka“, „ulice“, „Pařížská-ulice“, „Paříž-street“, atd, atp.
    A co je důležitější, jak tedy postupovat, když chci vytáhnout všechny streetovky, nebo momentky, sport, rodina a přátelé, fashion foto, reportáže, humor,…, které sem lidi vložili od vzniku nového systému?
    No nic, rozumím, že je to tak navrženo, proto jsem požádala aspoň o přidání těch galerií..

  • Radik
    Radik
    01.02.2016 23:42
    Reaguje na KIV 01.02.2016 21:49:

    "Takže, třeba dneska, když budu chtít zařadit svou černobílou streetovku,..." - zobrazit celý komentář

    Ted je povinna galerie, a nepovinne stitky, driv byly nepovinne galerie.

    Kdybych ja, jako Radik, mel vlozit fotku, tak se proste zamyslim, kam me me srdce a tvorba tahne a tam to vlozim... bavi me cernobile fotky a delam to hlavne kvuli jejich atmosfere? Cernobila.... Jsem znudeny duchodnce, ktery jede jedno mesto za druhym? tak asi Mesto. bavi me fotit lidi kdekoli a kdykoli? Tak mozna Lide? Do Fotoatlasu asi nevlozim, to je tusim uzavrena galerie.
    Kdyz vkladam akty na 500px, tak volim mezi BW a Nude podle toho, jestli je neco videt nebo ne... a rozhodne jsem nikdy nemel problem se rozhodnout....

    Stejne to muzes vlozit vzdy jen do jedne galerie, cim vic jich bude, tim hur to podle galerii najdes... protoze kazdy svou fotku chape jinak a vlozi ji jinam. Takze zakladani vice galerii nevyresi tvuj problem. A fotka proste MUSI byt jen v JEDNE galerii.

    Stitek je nepovinny, stejne jako kategorie drive, tudiz v tomto smeru je to proste stejne. I to, ze to ti lide mohou dat kamkoli a nic je nedonuti to dat podle tvych kriterii.

    Jediny rozdil je v tom, ze neni pevny pocet stitku. Ale na druhou stranu je naseptavac, takze kdyz zadas "street", tak se trefis.

    Cim by se daly ty stitky pro tebe trosku priblizit kategoriim je to, co jsem psal uz v minulem komentari. Dalo by se mezi stitky pri naseptavani preferovat ty "oficialni". A dalo by se po vyberu galerie nabidnout "doporucene" stitky, abys nemusela naseptavat... Prinejmensim to druhe podle me zcela resi tvuj problem pri vkladani fotky a volbe spravnych stitku.

    Nejpouzivanejsi stitky mas zde https://www.fotoaparat.cz/fotogalerie/stitky/ coz odpovida priblizne puvodnim kategoriim.
    Kdyz si tam vyberes stitek, dostanes fotky dle data vlozeni https://www.fotoaparat.cz/fotogalerie/stitky/22/ bez ohledu na konkretni galerii. To je podle me to co hledas.

    Takze za me:
    Pridat galerii nebo dokonce galerie - NE
    Vybrat "oficialni" stitky a ty nejak zvyhonit - ANO

  • ornitolog TomT
    ornitolog TomT
    02.02.2016 02:01
    Reaguje na Taky.. 01.02.2016 17:33:

    "Přesnější definice a formy dokumentu by ti vysvětlil ornitolog TomT, ten má..." - zobrazit celý komentář

    asi je jasné, že jakékoliv šuplíkování je nesmyslné, stejně (ne)účelné by bylo dělit fotografie na převážně zelené, modré a červené...
    A aniž bych na to byl odborník:-) bych řekl, že kam kdo fotku zařadí je jenom jeho věc, protože především záměr autora je tím rozlišením.

    Mimochodem tady na fa nikdy podle žádných galerií či štítků nevyhledávám (viz první věta), ale jdu na nové fotografie a podle náhledů si vyzobávám, co mi připadá zajímavé, bez ohledu na galerii, autora nebo cokoliv jiného.

  • KIV
    KIV
    Autor
    02.02.2016 03:14
    Reaguje na ornitolog TomT 02.02.2016 02:01:

    "asi je jasné, že jakékoliv šuplíkování je nesmyslné, stejně (ne)účelné by..." - zobrazit celý komentář

    No, je sice pravda, že prohlížím fotky nové podle náhledů. Ale taky je pravda, že tak jako si ukládám sem tam fotku do oblíbených (rozuměj fotky různých žánrů, vybrané z těch nových), tak se vracím dodatečně a vícekrát k fotkám, které jsou můj oblíbený žánr. Rovněž tak když najdu někde nový zdroj fotek (například pro mne nový fotoportál), tak tam je rozhodně neberu jednu po druhé za posledních 10 let, ale jdu rovnou skouknout ten žánr co mě zajímá nejvíc, a to jsou ty akční fotky. Proto jsem tedy měla zájem, když to tady šlo dřív, tak aby to šlo zas. Což jsem vysvětlila, že zatím to (kromě těch převedených starých) prostě nejde, pokud u galerie je fuk co vyberu, a rozhoduje nepovinný nejednotný štítek. Ale v podstatě, už je mi to jedno, když to nevadí ostatním, tak mně taky ne.

  • Taky..
    Taky..
    02.02.2016 09:04
    Reaguje na ornitolog TomT 02.02.2016 02:01:

    "asi je jasné, že jakékoliv šuplíkování je nesmyslné, stejně (ne)účelné by..." - zobrazit celý komentář

    Jakékoliv šuplíkování je nesmyslné, ale přesto to lidé děají. Proč? Potřebují se v tom nějak zorientovat, vyznat, vyfiltrovat. Když se tě někdo zeptá, co fotíš, co mu odpovíš? Taky to budeš chtět nějak popsat, charakterizovat.
    Na tomhle serveru je příliš málo fotek na to, aby se nedaly prohlížet všechny. Dělám to stejně jako ty. Pokud by ale jejich množství v budoucnu vzrostlo, vyvstane i potřeba je lépe třídit.

  • ornitolog TomT
    ornitolog TomT
    02.02.2016 10:28
    Reaguje na Taky.. 02.02.2016 09:04:

    "Jakékoliv šuplíkování je nesmyslné, ale přesto to lidé děají. Proč?..." - zobrazit celý komentář

    No, to byla přece ta moje druhá věta. Každý fotograf snad ví, co fotí, a tam se zařadí.

    Ale street i sport by si vlastní galerii asi zasloužily

  • ornitolog TomT
    ornitolog TomT
    02.02.2016 10:41
    Reaguje na Taky.. 01.02.2016 16:38:

    "To je dokumentace, ne dokument. Dokument je je fotografický styl. https:/..." - zobrazit celý komentář

    No, moudré knihy říkají, že reportáž je zachycení události, zpravidla ne delší než několik hodin, která je přesně daná místem a časem. Mělo by se zde dbát na jakousi objektivitu (novinářský kodex). Obvyklé je střídání ohnisek a záběrů - celek - polocelek - detail.

    Dokument naproti tomu většinou vzniká delší dobu a popisuje nějaký společenský jev. Místo a čas není tak podstatné, zato by měl mít nějakou „obecnější platnost“. Je zvykem (asi už zastaralým:-) u něj držet jedno ohnisko. Větší či menší míra subjektivity je žádoucí.

    Řada lidí za fotografický dokument (v jejich podání „jenom dokument“) označuje prosté informativní fotografie bez jakékoliv přidané hodnoty.

  • KIV
    KIV
    Autor
    02.02.2016 14:28

    Měla jsem na mysli ještě další věc, ale na druhou stranu, nic mi do toho není, tak bych se měla starat jen o sebe a ne o to co tu bude nebo nebude v budoucnu. Ale když už jsem to takhle nakousla, tak to dorafnu...
    Měla jsem na mysli tohle...
    Jako push pro zkvalitnění, aktivitu, snahu o lepší fotky, by třeba vůbec neškodily takové akce (jo běží to i jinde), že by se tu prostě čas od času, bez ohlášení, objevil článek typu: "Tucet nejvtipnějších dubnovek", "Šibíkův výběr streetovek z druhého čtvrtletí", "Hrstka zajímavých reportážních z ledna až června"....
    Vcelku, bavilo by nás to, věděli bychom že to tu občas běží, ale nebylo by to třeba tak úplně pravidelně, a tak bychom sami měli zájem zařadit tu fotku do správné kategorie (aby tu naší zvažovali do výběru), a možná by lidi i pečlivěji vybírali co vkládají...
    No a aby tohle šlo publikovat, tak to musí jít vybírat, žeano.
    Teď je to parádně možné jen pro ty žánry, co mají jasné zastoupení v názvu galerie, ale tyhle akční fotky jako by nebyly naše, prostě second class.
    Což není pro fotoportál a pro současný trend fér.
    Tak o to mi šlo hlavně.

  • Radik
    Radik
    02.02.2016 17:01
    Reaguje na KIV 02.02.2016 14:28:

    "Měla jsem na mysli ještě další věc, ale na druhou stranu, nic mi do toho..." - zobrazit celý komentář

    Toto by si take zaslouzilo vlastni vlakno.... ale rekl bych, ze neco takoveho planujeme. Viz druhe vlakno v tomto foru.

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen(a).

Nové diskuse

Nové komentáře

Nejžhavější diskuse