"posterizacia" na fotke

  • 01.01.2014 16:12
  • Noro
  • 29
  • oHuL
    oHuL
    09.01.2014 12:19

    Jen malá technická:

    Co dělá odšum? Vyhlazuje, tj. slévá okolní body podle nějakého algoritmu tak, aby zmizel šum (zmizely odchylky od požadované hodnoty).

    Co je posterizace? Jsou to místa se stejným odstínem v určité ploše (stejný odstíny v okolí nějakého bodu).

    Takže v podstatě, když se sejdou vhodné podmínky (jpg způsob komprese s jeho artefakty třeba), je z toho rázem víc problémů než užitku.

    Za sebe můžu říct, že taky radějc nematlat (neodšumovat).

  • Noro
    Noro
    Autor
    09.01.2014 15:53

    jj, presvedcili ste ma. Som asi moc rozmaznany a vadi mi tam to zrno. Preto som chcel znizit ISO a tym padom pridat troska na intenzite blesku. Kazdopadne to vznika tym vyhladenim a naslednym ulozenim do JPEG. Budem tu za debila, ale nevedel som, ze LABy, kde sa robia fotky akceptuju format TIFF. Ja som daval ludom fotky v JPEG. Ci uz tie na pozeranie alebo tie pre tlac. Takze odteraz im dam jednu verziu pre tlac vo formate TIFF. Ta je v poriadku bez posterizacie. A jednu v JPEG, s miernou posterizaciou. Len ono vacsina ludi si to hned hodi na Facebook. A tam sa ta posterizacia este zviditelni. A tam uz je to potom masaker sa na to pozerat. Kazdopadne vdaka za rady.

  • Taky..
    Taky..
    09.01.2014 16:25

    Nedivil bych se, kdybys tu posterizaci na vytištěném JPGu z minilabu stejně nepozoroval.
    Každopádně v kvalitních tiskových centrech, kde se dělají zvětšeniny na výstavy, je poslání dat v TIF standardem.

  • Noro
    Noro
    Autor
    09.01.2014 16:36

    praveze som si myslel, ze na vytlacenej fotke to nebude vidno. Tak som skusobne vytlacil 3 kusy 10x15 fotky a uz na nich to bolo vidno. Nie velmi, ale bolo. Tak sa obavam, ze ked si niekto da vyvolat fotoknihu tak to tam bude bit do oci. Inak by ma to nestvalo.

  • Taky..
    Taky..
    09.01.2014 17:00

    Je možné, že to bude bít do očí jen tebe a 99% lidí si toho vůbec nevšimne;)

  • oHuL
    oHuL
    09.01.2014 17:47

    FB překomprimovává (většinou asi), takže ono dvojtá JPeG komprese je větší zlo jak jedna. Řešení je neodšumovat, protože nějaký šum na 10x15cm fotu ani náhodou nebude vidět (s použitou DSLR a pokud neděláš výřezy nějaky extra moc velky).

    Blýskat víc s aparátem na nižší ISO samozřejmě taky můžeš, to není nic proti ničemu.

  • Noro
    Noro
    Autor
    09.01.2014 18:24

    ono na farebnej fotke to este ako tak ujde. Ale na CB to je uplne zle, horzne, na grc (vid posterizaciu za postavou). Proste to keby si niekto vytlacil, tak mi na druhy den pride hlavu rozbit. Proste ponaucenie z tohto celeho pre mna vyplyva. Pouzit nizke ISO uz priamo pri foteni, nepouzit odsumenie a fotky na tlac davat zasadne v TIFFe. Najblizsie skusim tak, snad to bude lepsie.

  • Mirek Elsner
    Mirek Elsner
    10.01.2014 17:17

    "Budem tu za debila, ale nevedel som, ze LABy, kde sa robia fotky akceptuju format TIFF. Ja som daval ludom fotky v JPEG. Ci uz tie na pozeranie alebo tie pre tlac. Takze odteraz im dam jednu verziu pre tlac vo formate TIFF. Ta je v poriadku bez posterizacie. A jednu v JPEG, s miernou posterizaciou."

    Pokud pouzijes v JPEG minimalni kompresi, tak bys nemel v tisku videt rozdil. Problem s TIFF je, ze je to velmi siroka specifikace a lab nemusi zrat vsechny podtypy. Krome toho TIFFy lezou do tech stroju velmi pomalu a podle nekterych, prvni, co s nimi nektere stroje udelaji je, ze je zkonvertuji do JPG.

  • oHuL
    oHuL
    10.01.2014 17:19

    No on i TIFF může mít obsah komprimovaný JPeG kompresí. ;-)

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen(a).

Přiložené fotografie u diskuse

Nové diskuse

Nové komentáře

Nejžhavější diskuse