FotoŠkola 4 - hledáček vs. displej

• Drahomír Stehlík
    Drahomír Stehlík
    27.07.2011 14:26

Osobně displej zrcadlovky při fotografování nepoužívám vůbec. Využívám jej pouze k zobrazování informací. Pokud je displej totiž používán dlouhou dobu u živého náhledu, dochází k zahřívání CCD snímače a tím k nárůstu šumu. Samozřejmě je rozdíl mezi fotografováním v létě a v zimě.
    Mojí první zrcadlovkou byl Olympus E410 a později Canon 50D. Jedním z hlavních důvodů mého přechodu na Canon byl právě hledáček. U Olympusu se jedná o soustavu zrcátek, což způsobovalo značný úbytek světla procházejícího do okuláru. Při fotografování třeba hub v tmavém lese bylo docela problematické správně zaostřit a to nemluvě o kontrole hloubky ostrosti v takovémto prostředí při vyšších clon. číslech, kdy byl obraz skoro nečitelný. Canon má naopak hranol a úbytek světla na něm je menší. A to jsem u obou těl používal objektivy se světelností 2,8. Než aby jsem tedy používal displej, tak jsem si raději pomáhal s bateriovou svítilnou (myslím teda při zaostřování a kontrole hloubky ostrosti).
    Co se týče EVF, tak si nedovedu představit, že by jsem takovéto tělo používal u snímků macra.

• Standa Vacl 1
    Standa Vacl 1
    28.07.2011 19:16

Souhlasím s Vai: mám panasonik G1 s elektronickým velice jemným hledáčkem a je to paráda! Navíc výklopný a otočný 3" displej, takže i to fotografování od země nebo nad hlavou je bezproblémové; navíc všechna data v hledáčku nebo na displeji... Stále ještě jsem Gl nadšen!

• Taffey
    Taffey
    17.08.2011 21:19

Drahomíre Stehlíku, poradil bych Ti jednu věc. Zajdi si do kamenného obchodu, vem si makrosklo a nasaď ho na A33 nebo A55, nebo dnes už A35 od Sony a kouknise na displej nebo do EVF hledáčku. To, co tam uvidíš, tě srazí na kolena. Takových cancalů, co jsou zpět o pět let a budou tvrdit, že by to nikdy nemohli používat, jsem už viděl celé tucty. EVF hledáček s rozlišením 1.440.000 bodů je tak brilantní, že pokud ti někdo neřekne, že to EVF, nepoznáš to. A ještě k názoru kohosi nahoře, že je hloupost vidět v hledáčku to, co bude na fotce. JAsně. Pokud budeš fotit v normálních světelných podmínkách, tak máš celkem recht. Ale jakamile vlezeš do protisvětla nebo do fakt těžkých světelných podmínek, tak máš co dělat, abys to nastavil korektně a vmnoha situacích budeš stejně muset v PC dělat korekce. U EVF to dělat nemusíš. Můžeš tu jen machrovat, jak brilantně jsi schopen nastavit expozici. Ale počítám, že i největší machr bude mít s evf podstatně lepší a přesnější výsledky.

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen(a).

Nové diskuse

Nové komentáře

Nejžhavější diskuse