Test objektivu Canon RF 600mm f/4,0 L IS USM

• johnyfoto
    johnyfoto
    28.05.2025 07:30

Nikdy si ho nekoupím ale bylo to perfektní počteníčko. Díky.

• jir
    jir
    01.06.2025 00:25

To se jen tak nevidí. I ta recenze. Já si pořídil 70-300 na oťukání, jestli mě budou teleobjektivy bavit...Naštěstí jsem byl už rok na skoro kilogramový objektiv zvyklý. V závěru s tím pouzdrem mi to připomnělo scénu s pouzdrem a kytarou filmu El Mariachi. https://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/3/35/El-Mariachi-Poster.jpg

A mám dotaz k tomu vlnění vzduchu zmíněné od druhé poloviny. Bude charakter zvlnění obrazu něčeho nehybného v nekonečnu vypadat jinak při použití extra krátkého času (1/4000) a při delším času (1/20)? Ideálně při stejné světelnosti. Čekám, že v prvním případě bude ta oblast na fotce ostrá, ale pokroucená, v druhém případě klasicky rozmazaná, jako kdyby bylo nepřesně zaostřeno= zvláštní druh motion bluru.
    A do třetice, když se obě srovnání provedou s malou a velkou clonou. Docela by to bylo zajímavé vidět v reálu. Přeci jen 300mm je méně a telekonvertory taky nemám a ani by nejspíš nešly k 70-300

Focus memory a funkce předostření jsou 2 různé funkce? Funguje to nějak chytřeji, že po přepnutí (=vyvolání) nastavené vzdálenosti si můžu vybrat, jestli rovnou jde o konečnou zaostřenou vzdálenost (představuju si stisk tlačítka vyvolání při napůl stisklé spoušti, nepředstavuju si, jak moc to je akrobatický kousek) a nebo ještě po vyvolání zaostří znova (nějaké malé doladění,= bez napůl stisklé spouště) ?
    -Kolik otoček trvá přejet celý /omezený ostřící rozsah? Jde hodnota v ° konfigurovat nebo nastavit nelinární?

• Andrej Macenauer
    Andrej Macenauer
    Autor
    02.06.2025 09:34

Petřin z Dejvic jsem fotil na 1/1000s s 600mm a 2x. Foto bylo neostré na hranách a v hledáčku jsem viděl, jak vše podivně plave a kroutí se. Je to podobné jako tzv. seeing způsobený chvěním atmosféry při astrofotografii. Tady se to řeši metodou angl. lucky imaging. Nafotím např. 3000 snímků Jupiteru časem 12ms. Pak se to skládá programem, který vybírá ostrá místa. Narozdíl od skládaného makra, kde posouváte rovinu zaostření, ostré oblasti jsou rozmístěny náhodně. Při focení planet si z 3000 snímků volím např. 45 nejlepších - výběr dělá program. Jak správně říkáte, ono se to navíc kroutí, takže ani extrémně krátký čas nepomůže. Popsal jsem to trochu v článku https://www.fotoaparat.cz/clanek/3082/jupiter-io-transit-fotografovani-autostakkert-lucky-imaging/.

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen(a).

Nové diskuse

Nové komentáře

Nejžhavější diskuse