Sony – objektivy pro Alpha100, Sony SAL1118 - AF DT 11-18/4,5-5,6

  • Petr Wroblowský
    Petr Wroblowský
    09.04.2007 20:52

    Je velká škoda, že obecně se testuje objektiv samotný, bez porovnání s ostatními. Vím, že je to asi složité, ale stále doufám, že se dočkáme porovnávání srovnatelných ohnisek různých značek. Jistě by bylo zajímavé porovnání na stejných motivech vedle tohoto objektivu i Tamronu a Sigmy. Protože je jistě rozdíl koupit tohle za 21 tisíc nebo koupit to samé za necelých 15 tisíc od Tamronu. Otázka tedy zní: v čen je ten zásadní rozdíl šesti tisíc ?????????????? Je to něco konkrétního nebo je to jen nesmyslná cenová politika Sony ????

  • Jaroslav Tvrdy
    Jaroslav Tvrdy
    09.04.2007 21:11

    Je to politika SONY ;-))) tato firma je tim znama.
    Tamron vyrabel mnoho obektivu pro minoltu (napr i muj Tamron 28-75 /F2.8, tez prodavany jako minolta)

    Je docela mozne, ze tento obektiv navrhovala minolta, vyrabel a prodaval tamron a delal jej tez s logem minolta.
    Akorat ze Minolta jej mela jenom nepatrne drazsi.
    SONY jsou xindli, davaji rootkity do OS uzivatelu, pokousi se zhazovat linux svimy shitovimy vypalovackamy a hlavne prevazne preprodavaji cizi praci.

  • Jaroslav Tvrdy
    Jaroslav Tvrdy
    09.04.2007 21:15

    Jo a abych nezapomel, vsechny zoomovaci siroka ohniska jsou kompromis, zadny z techto zoomu neni ani uchazejici natoz dobry, tyto ohniska se musi kupovat pevna, tam je to pak dobre a za husty priplatek i vynikajici.

    Ale kdyz se to zmensi na 50% a odstrani aberace tak se oko oklame.

  • Radoslav Kusenda
    Radoslav Kusenda
    09.04.2007 23:41

    Vdaka za clanok, pripajam sa k PW - porovnanie s obdobnymi objektivmi ... tesim sa na recenziu pevneho skla SONY 50mm/1,4 po ktorom poskulujem + porovnanie s inymi modelmi pouzitelnymi na Alpha ...

  • Ivan Dobrovolský 1
    Ivan Dobrovolský 1
    10.04.2007 05:17

    ČárlÍ vítej, díky,že jsi znovu začal psát,povzbudíš
    malověrné Minolťáky a snad trochu umlčíš kecaly a
    škarohlídy. Jsou to letos úžasné VELIKONOCE !!!

  • Tomáš Hrubý
    Tomáš Hrubý
    10.04.2007 07:43

    Problém srovnávacích testů je v tom, že hlavně (ale nejen) u levnějších řad je dovolím si říct bez výjimky patrná nevyváženost produkce. V praxi to činí srovnávací testy v podstatě neřešitelnými - pokud si nejaký žrout testů podle nich vybere, tak je poměrně velká šance, že se při nákupu trefí do kusu, se kterým by to vycházelo jinak.
    Myslím si, že dobrý test by měl upozornit na vyložené kixy - pokud má objektiv nezvykle velký rozdíl mezi středem a okraji, hodně patrnou aberaci, mizerné provedení nebo třeba nečekaně často blbě ostří, tak se dá čekat, že toto bude platit vždy. Ale jemné rozdíly ostrosti a rozlišovací schopnosti doporučuji brát dost rezervovaně - tam už je to o konkrétním kusu...

    Jo a rýpnutí - překlep již v titulu článku nepotěší :-)

  • Michal Kupsa
    Michal Kupsa
    10.04.2007 07:53

    Tomas: S tim mohu jen souhlasit a prave proto se muzeme casto setkat s tim, ze stejny objektiv vyjde v ruznych testech ruzne ....

  • Ivo Stankuš
    Ivo Stankuš
    10.04.2007 15:25

    Radinok -> Ta Sony 50/1.4 je identická s Minoltou a to je naprosto perfektni objektiv, takže jestli se chceš něco dozvědět o té Sony, hledej spíš tu Minoltu. Už je na trhu nějakých 20 let, tak snad někde nějaká recenze bude :)

  • Jiří Karásek
    Jiří Karásek
    10.04.2007 19:03

    Je opravdu takový problém fotografovat v každém testu stejné testovací obrazce, aby existovalo exaktní srovnání jednotlivých výrobků. Takto celý test poněkud ztrácí smysl.

  • Ivo Stankuš
    Ivo Stankuš
    10.04.2007 20:09

    Nesouhlasím - ale to je jen můj názor. Podle mne jsou důležitější poznatky jak co funguje v reálných situacích, než fotit nějaký obrazce a měřit MTF a podobné kraviny. Z reálných fotek taky jde poznat jestli je objektiv ostrý ve středu i v rozích, jek velkou má chromatickou aberaci, jak se chová v protisvětle, geometrické zkreslení atd. atd. Osobně nepotřebuju vědět přesné numerické hodnoty abych se rozhodl, ale jestli je to dobrý/špatný.

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen(a).

Nové diskuse

Nové komentáře

Nejžhavější diskuse