Recenze Nikon Coolpix P1000

  • Lukáš Burget
    Lukáš Burget
    03.12.2018 11:09

    Nikon P1000 je jistě fotoaparát, který při fotografování nabídne vysoký prvek zábavy a to nelze podceňovat, protože amatérské fotografování je a má být zábava. Pokud má někdo na tohle peníze, smíří se s obrovskou velikostí přístroje a nízkou výdrží baterie, z nějakého důvodu chce dělat fotografie na obrovské vzdálenosti a zároveň chce domů přinést hotovou fotku, kterou hodí na fejsbůk, tak ano, proč ne.

    Není sporu o tom, že již z důvodu extrémně širokého rozsahu ohnisek může P1000 vytvořit netuctové fotky. Poměrně ambiciózní může být jeho uživatel například při telemakru - stálo by za to zhodnotit schopnosti přístroje v této disciplíně. Z důvodu malého senzoru však fotografie budou mít zákonitě nízkou kvalitu a ačkoli je možné je ukládat do rawu, tak možnosti jejich úprav jsou ze stejného důvodu silně omezené. Pro mě osobně je to něco nepřekročitelného, fotografie prostě nejsou dostatečně kvalitní ani za dobrých světelných podmínek a vyrazit z nich více úpravami nejde.

    V Japonsku se P1000 prý prodává celkem dobře, ostatně mnohý Japonec nemá problém vysolit dvacet osm klacků za věc, která skončí za tři měsíce v poličce. Myslím si však, že pro většinu ostatních je toto zbytečný přístroj, na jehož vývoj Nikon dal kapacity, které by jinak mohl využít k vývoji seriózních přístrojů nebo třeba uvedení již připravené řady DL (včetně jednopalcového ultrazoomu s "pouhým" dvacetipěti násobným zoomem), kterou zrušil a mnohé včetně mě tím naštval.

  • Jan  Pánek
    Jan Pánek
    Admin
    03.12.2018 15:24
    Reaguje na Lukáš Burget 03.12.2018 11:09:

    "Nikon P1000 je jistě fotoaparát, který při fotografování nabídne vysoký..." - zobrazit celý komentář

    Myslím, že jste to shrnul velmi pěkně. Podle mě se Nikon trošku snaží vymezit proti telefonům - ty mají rozumný výstup, a dokonce někdy i nějaký nepravý "zoom" - a kde kdo si raději koupí telefon se "zoomem" než kvalitní kompakt se zoomem, když to stojí stejné prachy. A právě takto obří zoom jako u P1000 v telefonech ještě dlouho nenalezneme, takže je zde větší jistota, že si nikdo namísto tohoto nekoupí mobil. Tak to vidím já, ale mohu se samozřejmě mýlit :-)

  • Lukáš Burget
    Lukáš Burget
    03.12.2018 18:15
    Reaguje na Jan Pánek 03.12.2018 15:24:

    "Myslím, že jste to shrnul velmi pěkně. Podle mě se Nikon trošku snaží..." - zobrazit celý komentář

    Tak on bohužel zvítězil koncept "vejde se to do kapsy a fotky to cvaká samo", fotografické ambice většiny lidí jsou nulové, ovšem smějící se tetička na fejsbůku chybět nesmí. To je celá ta tragédie...

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen(a).

Nové diskuse

Nové komentáře

Nejžhavější diskuse