12. FotoVýstava – Taťána Havlíčková

  • ivan eibner
    ivan eibner
    07.02.2007 14:33

    Táňa tvoje fotoobrazy sem na FA patria, bez nich by bolo smutno. Som rád ,že som ťa mohol spoznať po tomto rozhovore lepšie. Držím ti palce aby si mala stále lepšie fotoobrázky a spríjemňovala nám život.

  • Miroslav Kolčava
    Miroslav Kolčava
    07.02.2007 15:10

    Mě se Táňo tvá tvorba líbí a nemám co bych k tomu dodal. Snad je to, že hodnotím díla (byť už dnes moc pod fotkymi) pocitově... jestli mě fotky osloví v náhledu - pak ji otevřu... A všechna tvá díla mě k tomu donutila.

  • Pavel Petruška
    Pavel Petruška
    07.02.2007 19:11

    Pokud jde žánry, psal jsem o tom něco <a href="http://www.fotoaparat.cz/index.php?r=25&rp=342287&gal=photo">tady</a>. Není špatných žánrů, ale jen děl... a to ještě jen z pohledu konkrétních diváků či kritiků.
    Každý tvůrce _vždycky_ najde někoho, kdo z jeho díla padá obdivem na hýždě... a někoho, kdo (z téhož díla) dostává estetickou koliku... Nedělal bych z toho zápas civilizací.

    P.

  • Jarmila Fiřtová Hasová jarkaj
    Jarmila Fiřtová Hasová jarkaj
    07.02.2007 20:06

    JarkaJ
    nebudu tu vilně psáti ani odborně...
    jen řeknu...některá Tánina díla svádí k zamyšlení a o tom je myslím fotografie i fotografika ;-)
    ....
    tak nechme ji žít ;-)

  • rasfo
    rasfo
    07.02.2007 21:37

    Taffey ma pravdu

  • Dirty Mind
    Dirty Mind
    07.02.2007 21:42

    Tak já na to pozadí padám...

  • Taffey
    Taffey
    08.02.2007 13:08

    No a o to, Kapso, právě dnes svádí spousta lidí vnitřní boj. Zda se postavit za opravdovou tvorbu, nebo připustit nahrážky, do jaké míry a v čem. Já osobně velmi rozlišuji, zda dílo je olejomalba nebo a la olejomalba, zda bylo výsledku dosaženo tak či onak. Nemůže mi přece být na tancovačce jedno, zda mi tam zahraje pětičlenný band či chytrolín se samohrajkou, kde má nasamlované písně od Párplů, Uriášu a jiných mých oblíbených kapel a hraje to jako z mobilu. To je přece něco úplně jiného. Je to pozlátko, hrající si na originál. Je to vlastně kýč. A ten já nechci, proto nechodím dnes na tancovačky, byť bych rád zamachroval, jak se umím hejbat.

  • Michal Kupsa
    Michal Kupsa
    Autor
    08.02.2007 13:41

    Taffey: Takze to sem nepatri, Tatana je uplne mimo, jeji cmaraniny jsou pitomost kterou zvladne 3-lete dite a napiseme adminovi at ji sem zablokuje pristup, aby te s tim neobtezovala, kdyz to sem teda fakt nepatri.
    Tohle opravdu chces ?!? To uz v sobe nemas ani kousicek tolerance k odlisnemu pristupu ? Nebo se chces jen ukazat jaky jsi tvrdak ? Se spoustou tvych nazoru v podstate souhlasim ale tohle mi hlava fakt nebere ....

  • Taffey
    Taffey
    08.02.2007 13:51

    Ne, Kapso, takhle jsem to nemyslel. Problém je v tom, že lidé dnes vidí a slyší černobíle. Já jsem přece vůbec neřekl, že to nejsou hezké věci. Jen je třeba je pojmenovat pravými jmény. Mnou uvedená dvě dílka nemají totiž nic společného s fotografikou. Jen snad to, že byly vytvořeny třeba ve PHOTOshopu. Zaveďte kategorii počítačová grafika a můžeme si klidně plácnout. Není sporu o tom, že Taťána má cit pro barvu, kompozici i jiné aspekty, které má mít každé slušné výtvarné dílo. Dnes se na nás valí ze všech stran nahrážky všeho možného, počítačovými výtvory, vyadávající se za fotografie počínaje a mnoha potravinami nevalné úrovně konče. Třeba mnohé "špekáčky", že? A je jen na každém z nás, co jsme ještě ochotni akceptovat. Já nejím levné potraviny a nedal bych si domů na zeď reprodukci od Marolda, od Muchy ani žádnou jinou. A o tom to je.

  • Michal Kupsa
    Michal Kupsa
    Autor
    08.02.2007 14:16

    Taffey: Pokud reknes, ze to sem nepatri, tak pak fakt nevim, jak si to jinak vylozit ....
    Tvoje srovnani s kopirovanim neceho je pak uplne mimo, protoze Tatana ma jasny a nezymenitelny styl, ktery spis budou kopirovat casem jini. A to ze je tam minimum fotky a maximum grafiky ? No a ? O to vic je tam predstavivosti, fantazie, tvorivosti a barvocitu - coz bychom oba mohli autorce spis zavidet. Celek pak rozhodne neni o nic snazsi, nez klasicka fotografie, jen vyzaduje trochu jine schopnosti - srovnani se samohrajici muzikou je tak uplne mimo, stejne jako ze "klasik" v komore je automaticky lepsi jak "digitalista", ktery tiskne na fototiskarne nebo v labu ....
    Ale to hlavni - je fakt tak tezke byt trochu tolerantni a otevrit se i jinym pristupum a pohledum na naseho spolecneho konicka ? Budeme opravdu radeji vyhledavat to, co nas rozdeluje misto toho abychom se spolecne radovali z toho, co nas spojuje ? Je mi z toho fakt dost smutno ....

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen(a).

Nové diskuse

Nové komentáře

Nejžhavější diskuse