Koupě nové zrcadlovka - focení dětí

  • Dana Kovaľová
    Dana Kovaľová
    09.05.2018 07:39

    Mám pocit, že některé komentáře jsou zbytečně útočné... navíc pomíjejí jednu - podle mě poměrně podstatnou - věc: Fotku nedělá foťák, ale fotograf. Fotoaparát je jen nástroj, který zaznamenává to, co vidí/cítí ten, kdo ho drží.
    Takže Peetro, nepřemýšlej tolik čím, ale jak... začni čímkoli, co ti bude dobře sedět do ruky a dobře se koukat přes hledáček... uč se vidět světlo, vnímat kompozici, nauč se alespoň základy hloubky ostrosti, prohlížej si fotky, s miminkem v kočárku obcházej výstavy... foť a přemýšlej nad tím, co fotíš - anebo se nech vést intuicí... a sama uvidíš, jak to půjde.
    hodně zdaru.

  • Bellifortis
    Bellifortis
    09.05.2018 09:43

    Kameru jsem myslel jako levnou alternativu, neboť i v základu mají výbornou světelnost, která se hodí, neboť na malého blesk použít nelze. Ty jsi Petro hlavně nenapsala finanční situaci, já radím co nejlevnější věci, e.b.e zase spíše drahé aparáty. A další věc je, že nebudeš mít určitě čas na dlouhé vysedávání u počítače. Napiš nějaké podrobnosti, aby se dalo něco vymyslet.

  • KIV
    KIV
    09.05.2018 10:07

    Peetro, tak to jsem ráda, že jsi se ozvala, hned se líp reaguje…
    Jako ty, i já fotím hlavně „lidi“. A co je nejdůležitější? Když chceš zachytit něco co trvá „moment“, ať už je to v mém případě třeba street foto, nebo v tvém případě prckovo první krůčky, úsměvy na písku, slzičky nad rozšlápnutou bábovičkou, nebo setkání s kočičkou, nejdůležitější je mít „fotítko“ v pohotovosti, prostě mít ho u ruky a cvaknout to, než ten moment zmizí. Je ti houby platné že máš někde v autě brašnu se zrcadlovkou a tři nenamontované objektivy…
    Takže třeba i ten mobil, nebo něco malého šikovného, světelného, jako ti tu už lidi navrhli. Já například mám i tu brašnu, zrcadlovku, krátký světelný objektiv, dlouhý objektiv, makro objektiv… ale hlavně nosím v kabel(c)e kompakt Sony RX10 s objektivem zoom Zeiss se světelností 2.8, stačí rychlý pohyb a fotíš během zlomků vteřin…
    Ano, je velmi důležité naučit se to fotítko ovládat, tedy aby ty výsledné fotky nebyly rozmazané, moc tmavé či moc světlé, a pak začneš časem sama přemýšlet o kompozici, tedy jak ten záběr vyfotit nejlépe – nejdřív se budeš učit chybama, tedy safra nemám tam kus hlavy, proč jsem tam ucvakla tu ruku, proč jsem to neposunula víc doleva, aby tam nebyl přes půl fotky ten odpadkový koš… A pak si začneš prohlížet právě ty fotky v galerii třeba tady na portále, a budeš se dívat, jak to že má někdo třeba na fotkách tak hezky „odpíchnuté“ to důležité vepředu na fotce, a tak akorát rozmazané to nedůležité pozadí…
    A třeba si najdeš fotografa, který fotí tak jak bys chtěla, aby vypadaly tvé fotky, a začneš se dívat – čím fotí, jaká má nastavení fotoaparátu (clona, světelnost, čas, s preferencí slony, času), začneš se pídit po informacích a budeš sama zkoušet a učit se… A to třeba bude správný čas vybírat tu zrcadlovku a ty objektivy…
    Tak hodně radosti z malého, i z focení přeji…

  • carlos55
    carlos55
    09.05.2018 12:54

    Dobrý názor a radu má KIV. Mít foťák po ruce. Já doplňuji, je dobré aby fotoaparát měl funkci sledování obličeje a případně Zoom. To je dobré pro focení s odstupem od dětí a pak to může být i kompakt. Sony má pro to dobré fotoapráty.
    Zajímavý kompakt je i Sony Cyber-shot DSC-HX80, ale není to zrcadlovka.
    Na focení dětí a cestovní foto dobrý.
    Velmi dobrá by byla třeba bezzrcadlovka Sony A 6300 s objektivem 18-135, ale cena je už přes 30 tisíc.
    Přehled všech fotoaparátů je na: https://www.dpreview.com/products/cameras.
    Je tam i doporučení co na focení dětí. Bezzrcadlovka Sony A7 ll, Canon EOS M6,
    Zrcadlovka Nikon 7500 je dobrá poloprofi zrcadlovka ale s objektivem už se dostáváme k 50 tisícovkám.
    Jsou už i v zrcadlovkách levnějí řešení. Snaď Ti to trochu pomůže.
    Mrkni na https://www.fotoguru.cz/nejlepsi-fotoaparaty/
    Ať se daří.

  • E.B.E
    E.B.E
    09.05.2018 14:00
    Reaguje na Bellifortis 09.05.2018 09:43:

    "Kameru jsem myslel jako levnou alternativu, neboť i v základu mají výbornou..." - zobrazit celý komentář

    Jednak otázka zněla: Koupě zrcadlovky !!! Třeba má svůj důvod ...každej tu odpovídá na cokoli, jen ne otázku. nehledě na to, že většina jen jinými slovy zopakovala můj příspěvek.Co se týká světelnosti, asi nevíš co říkáš. Takovou, i lepší světelnost mají běžně i telefony. Jenže v přepočtu k čipu a objektivu je skutečnost úplně jinde. není totiž světelnost jako "světelnost". A kameru jako levnou alternativu? ...já mluvil o bazarové zrcadlovce za tři čtyři tisíce a ty o kameře za pět? (to neporovnávám kavlitativní rozdíl)

  • E.B.E
    E.B.E
    09.05.2018 14:14

    ...ke všemu nikdo nevíme, jak odpovídat z jednoho důležitýho důvodu. Kdo z nás ví, jestli se ptá začátečnice, fotící maximálně mobilem, nebo reportérka s dvacetiletou praxí v terénu, která si usmyslela začít fotit děti v ateliéru. Obě budou mít rozdílný požadavky. Jak už říkávala babička: Na blbou otázku blbá odpověď. Až se zeptá mistr evropy v rallye jaké si má vybrat auto, klidně můžete doporučit Dacii Sandero s litrovým tříválcem, protože je levná a málo žere. Nebo lépe...elektrickou koloběžku :-)

  • otula
    otula
    14.05.2018 15:39
    Reaguje na E.B.E 09.05.2018 14:14:

    "...ke všemu nikdo nevíme, jak odpovídat z jednoho důležitýho důvodu. Kdo z..." - zobrazit celý komentář

    Vzhledem k tomu, že tazatelka napsala " Jsem naprostý začáteční s chutí učit se nové věci", lze předpokládat, že se jedná o typ "začátečnice s mobilem".

    Já osobně bych doporučil něco zcela jiného než všichni ostatní. Budu vycházet z toho, že zrcadlovka nebyla zmíněna proto, že musí mít zrcadlo, ale že z toho polezou "lepší" fotky. Bez jakékoliv uštěpačnosti bych tazatelce doporučil koupit použitý Sony NEX 5 (např. www.ebay.com/itm/Sony-Alpha-NEX-5-14-2MP-Digital-Camera-Body-Only/232748741640) , Canon FD 50mm f/1.4 (např. https://www.ebay.com/itm/Canon-FD-50mm-F1-4-S-S-C-Lens-SN619974/263675317623), adaptér FD->NEX (např. https://www.ebay.com/itm/Canon-FD-mount-Lens-to-Sony-E-mount-adapter-NEX-7-5T-6-3N-A6500-A7-A7R-A5300/401043926096). A může dělat skvělé fotky... Pokud by to ohnisko bylo moc dlouhé, tak asi nejlepší koupit Sigmu Art 19 nebo 30 mm (se světelností 2.8 stojí pár tisícovek, ale už tam nebude tak pěkná hloubka ostrosti, zato to bude APS-C s AF do malé brašničky).

  • x1
    x1
    15.05.2018 12:39

    KIV a Carlos55 to podle mě vystihli přesně. Ještě maličkost, která se ntýká přímo foťáku a focení: Fotky je potřeba někam ukládat. A to nejlépe na dvě různá místa, třeba na externí disk a DVD. Ale ne na obyčejné DVD, které za pár let nejde přečíst, ale keramické, které má vydržet asi 150 let (pozor, ne všechny mechaniky ho umí pálit). Samozřejmě je možné fotky vytisknout,.
    Pokud mají dělat radost i dalším generacím, promyslete i tohle.

  • ferda64
    ferda64
    18.05.2018 23:21

    Když člověk radí začátečníkovi, měl by používat správné výrazivo- takže bych upravil předchozí příspěvek:
    Nejde o "keramické DVD", ale o DTD (Data trezor disc) s udávanou minimální životností dat 160 let. Ovšem jsou už i novější disky, a sice M-disc (Millenial disc) s udávanou minimální životností vypálených dat 1000 let. Oba dva tyto disky vypálí většina běžných DVD palíren.

    edit: Uznávám, že nakonec asi nebude pro běžného pozemšťana rozhodující rozdíl mezi 160 lety a 1000 lety životnosti uložených fotek.

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen(a).

Nové diskuse

Nové komentáře

Nejžhavější diskuse