Koupě nové zrcadlovka - focení dětí

  • peetra
    peetra
    Autor
    06.05.2018 21:14

    Dobrý den, ráda bych si pořídila zrcadlovku, kterou zachytím vývoj našeho malého novorozence. Jsem naprostý začáteční s chutí učit se nové věci. Prosím o radu, který fotoaparát by byl pro mě nejvhodnější. A zda doporučujete koupit ze začátku spíše starší bazarový model a časem, až po získání zkušeností, investovat do něčeho lepšího.

  • E.B.E
    E.B.E
    07.05.2018 08:44

    Je to pořád dokola. Probírá se to tu každou chvíli, tak by stačilo se mrknout na starší fóra. Ale ve zkratce zopakuju: Koupí zrcadlovky nezískáš automaticky lepší fotky než z kompaktu (paradoxně bývá začátečník zklamanej, že z jeho předešlé krabičky byly fotky ostrý a najednou ne) , zato získá potřebu stále něco dokupovat. Je to tedy otázka peněz a musíme si položit otázku, jak moc "kvalitní a profesionální" má být výsledek. Co se týká těla, opravdu stačí to nejlevnější, bazarový. Zato na objektivu je potřeba nešetřit a hlavně vědět,jaké ohnisko potřebujeme. A bohužel ani tak si nevustačíme s jedním. Pro fotografování doma je potřeba široký, světelný sklo (17-50/2,8) Venku něco delšího, zvlášť pokud nám pozděj dítko jezdí třeba na kolotoči už stačit nebude, pak přichází klasika v podobě 70-200/2,8. Ale protože tyhle objektivy patří mezi sice světelnější a levnější, pak přichází na řadu sklo s extra nízkým clonovým číslem pro focení s malou hloubkou ostrosti (hodně rozmazaným pozadím) ,nebo večer za šera a to něco jako 50/1,4 , 85/1,4. Na řadu přichází blesk, stativ, k tomu něco na přenášení, filtry, akumulátory ..... :-) ...pořád je tu otázka: Budu mít lepší fotky než z telefonu?

  • Bellifortis
    Bellifortis
    07.05.2018 18:14

    Petroo, co tahle kameru? Nevím jak to máte s financema, ale mírně nad 5tKč lze sehnat už dobrý stroj např. Panasonik Hc-v 260, má Full hd rozlišení, fotky jsou 10Mpix a zoom má 50x a světelnost začíná na 1.8 .
    Nechce to kupovat z netu, ale zajít do krámu a vyzkoušet jak to fachá třeba za šera a z jaké blízkosti ale zaostřit.

  • E.B.E
    E.B.E
    07.05.2018 18:55
    Reaguje na Bellifortis 07.05.2018 18:14:

    "Petroo, co tahle kameru? Nevím jak to máte s financema, ale mírně nad 5tKč..." - zobrazit celý komentář

    Fotoaparát a videokamera není to samý. A fotit kamerou je dost nesmysl (fotky budou horší, jako z kompaktu) A nakonec....video si na zeď nepověsíš, babičkám o vánocích nerozdáš v papírové podobě :-) ...mimochodem: jaká je asi životnost média pro potřebu videa? ....každej asi máme doma spousty papírových fotek. Mladší i videokazety. Nevzpomínám si, že by si někdo dneska takovou kazetu po večerech přehrával

  • KIV
    KIV
    08.05.2018 16:39

    Jste příliš laskaví, milí diskutující.
    Zase dotaz od někoho, kdo si tu otevře nick, nejen že nevloží ani jednu fotografii, ale ani se neobtěžuje otevřít a prohlédnout si vaše fotografie.
    A zase dotaz typu – Chci si koupit nové auto, a chci v něm vozit naši malou, co byste doporučovali že mám koupit? A nové nebo ojeté? Tak se rozepište, sbohem…
    Milá peetro, v každém autě můžeš to malé svézt. Máš na to nějaký rozpočet? Tedy 20 tisíc, nebo 3 miliony? Myslíš, že to nehraje roli v rozhodování?
    A typ tvého ježdění? Tedy pomaloučku v odstavném proudu s čerstvým řidičákem, nebo v tom nejrychlejším, či snad závodíš?
    V galerii nic nemáš. Jak mají lidi vědět co ti doporučit, když nevědí, jak fotíš, neboli jak jsi pokročilá ve focení…
    Předpokládám, že si neděláš srandu, ale zas, 0 prohlédnutých fotografií, 0 vložených fotografií, 0 hodnocených fotografií, no, jak říkám – kolegové jsou možná až příliš laskaví…

  • kikiris
    kikiris
    08.05.2018 20:24

    Zdravím KIV,
    myslím, že jsme o tom vkládání fotek nedávno diskutovali. Aby zde
    někdo položil dotaz a nebo se připojil do diskuze, není podmínkou
    vložit ani si prohlížet fotky v galerii, že ano :-). Jinak s tebou souhlasím,
    že typ dotazů, jako od peetry se točí stále dokola. Jaký foťák si mám koupit ?
    Růžový ? Nebo lepší bude ten fialkový ? A co objektiv ? Malý a nebo velký ?
    Místo aby si tazatel něco našel a nastudoval o fototechnice a focení, vždyť pro
    položení dotazu použil internet. Ale jednodušší a pohodlnější je to šoupnout
    někde na fotoweb a on mě někdo za ručičku dovede k tomu dobrému...
    Ale teď něco pro peetru. Musíš si uvědomit, že focení dětí je docela těžká
    disciplína (vím o čem mluvím, měli jsem tři děti a nyní pět vnuček) a pořízením
    zrcadlovky a nebo i jakéhokoli jiného foťáku nebudeš automaticky sázet jednu excelentní fotku za druhou. Je sice chvályhodné, že máš chuť se učit. Z mé vlastní
    zkušenosti práce se začátečníky vím, že když se hned nedostaví ty líbivé výsledky,
    tak chuť se učit je rychle tatam. Vím, že práce kolem novorozence je až nad hlavu
    a tak času, vůle na učení a zkoušení se nedostává. Tak zvaž zda investice do fotoaparátu a objektivu, ze začátku s nevalnými výsledky se ti vyplatí a zda nebude
    lepší při zaznamenávání růstu dítěte zůstat u fotomobilu. Tím tě samozřejmě nechci
    odrazovat od pořízení třeba i zrcadlovky, jen jsem tě chtěl upozornit na to, že to má
    svá úskalí... :-)

  • ferda64
    ferda64
    08.05.2018 21:39

    Takže já to vezmu trošku vážněji. Píšeš, že chceš fotit hlavně vývoj čerstvého potomka, a jsi začátečnice. Dobře, v dobrém ti radím, na zrcadlovku zapomeň. Proč?
    Za prvé- novorozenec zabere spoooooustu času.
    Za druhé- novorozenec zabere spooooooustu peněz.
    Zrcadlovka není jen tělo, ale i objektivy, a počítej s tím, že jeden ti nebude stačit ani náhodou, a cena objektivů se často blíží ceně těla zrcadlovky, nebo ji překračuje. Jak už bylo napsáno, budeš potřebovat široké a světelné ohnisko, budeš potřebovat delší ohnisko (které nouzově pokryje i portétní). A není to jen o objektivech- ač to mnozí začátečníci řeší jako poslední, velmi důležitý je i slušný systémový blesk. Pak spousta dalších fíčur.... Nakonec zjistíš, že ten novorozenec nepatří už k nejdražším položkám rodiny.
    Další je nutnost celkem rozsáhlých znalostí, aby fotky za něco stály, když už do toho člověk tolik investuje. (Tím ovšem netvrdím, že u jiných foťáků, než zrcadlovek, znalosti potřeba nejsou)
    Osobně bych- vzhledem k tvým prioritním potřebám investování do mimina- zvážil nějaký slušnější Bridge foťák, který ti nahradí dokupování dalších objektivů, ale takový, který bude disponovat alespoň 1" čipem a ne tím nejmenším.
    Já bych doporučil například Panasonic Lumic DMC FZ-1000, který se dá dneska už pořídit za velmi přijatelnou cenu, má dost slušný objektiv Leica, 1" čip 21MPx, dost slušnou stabilizaci, a umí i video, a dokonce ve 4k rozlišení, WiFi, dálkové ovládání mobilem, a umí opravdu hodně.
    Pokud nemáš nějaký umělecký ambice, věř mi, že toto tě více-než uspokojí, protože i když se fotografii věnuji už 45 let, a vlastnil jsem foťáků- převážně zrcadlovek, že bych to už ani nespočítal, mám tento Lumix (mimo další) taky, a nemůžu na něj říci nic špatného.
    edit:
    A ještě jsem zapomněl- tento přístroj umí ukládat JPG+RAW, takže můžeš mít hned jak hotovou fotku v JPG a zároveň si archivovat data v RAW, pokud by ses později chtěla vyvíjet v postprocesingu a dopracovat se k dokonaleším fotkám.

  • KIV
    KIV
    08.05.2018 22:23
    Reaguje na kikiris 08.05.2018 20:24:

    "Zdravím KIV, myslím, že jsme o tom vkládání fotek nedávno diskutovali. Aby..." - zobrazit celý komentář

    Jasně... Ale je to vždycky stejné. Zcela neznámý a fotograficky zde zcela neaktivní "uživatel" položí dotaz, týden nereaguje na odpovědi, pak napíše jednu větu typu "nechám si to projít hlavou", a pápá,...

  • peetra
    peetra
    Autor
    09.05.2018 06:32

    Ahoj, všem mockrát děkuji všem za "krásné" odpovědi. Vím, že fotografování nebude lehkou finanční záležitostí, ale přesto jsem vždy chtěla začít tento koníček a kdy jindy než na mateřské. Mohla jsem číst hromady článků, ale stejně jsem si říkala, že nejlepší cestou jsou rady ostatních. Bohužel toho teď trpce lituji. Přesto bych ráda poděkovala všem co mi dali nějakou dobrou radu.

  • kikiris
    kikiris
    09.05.2018 07:33

    Zdravím peetro,
    nemusíš se hned nasírat :-). Vidíš a hned jsi na omylu, fotografování není
    v prvé řadě o financích. Samozřejmě, že to stojí dost peněz, podle toho jakou
    výbavu si zvolíš, ale fotka vzniká primárně v hlavě a pak je na řadě zvládnutí
    řemesla, což obnáší poznat svůj foťák a objektiv a naučit se s nimi pracovat.
    Takže ti dám radu, za kterou mi nemusíš děkovat :-). Pořiď si jakýkoli fotoaparát,
    i bazarový, třeba bezzrcadlovku s nějakým setovým objektivem a pusť se do práce. Také budeš potřebovat PC se slušným monitorem (laciné notebooky ne) program
    na úpravu fotek a právě tu trpělivost se učit a vytrvat. To ti do začátku stačí. Takže
    hodně zdaru, ono to půjde. Jednou, až tvé děti vyrostou, tak budou rády, že jsi zaznamenala jejich dětství na snímcích, na které stojí se podívat a ne jen stovky
    bezduchých a tuctových cvaků...

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen(a).

Nové diskuse

Nové komentáře

Nejžhavější diskuse