Rozhovor: O monitorech EIZO s Antonínem Charvátem

  • ZoVa
    ZoVa
    23.03.2018 09:34

    Zaujímavý a poučný článok. Predsa by som sa ale chcel niečo spýtať, ak by bolo možné dostať odpoveď. Monitory EIZO nie sú najlacnejšie a pre dôchodcu o to viac Vlastním monitor Flexscan SX2762W. Vedeli by ste mi prosím povedať - pre zaujímavosť - aký je kvalitatívny rozdiel monitorov Flexscan SX vs. CS vs. CX vs. CG ? Je mi jasné, že CG je najvyššia rada grafických monitorov. Ale SX je tiež kalibrovateľný. V rámci tohto sa chcem aj spýtať, či po hardvérovom kalibrovaní na PC s Windows sa prejaví táto kalibrácia aj ako na externom monitore pre iMac. U tohto monitora sa mi totiž kalibrácia ako externého monitoru na iMac 27" Late 2013 pomocou sondy Eizo Pix 2 nepodarila. Za odpoveď vopred ďakujem.

  • Jan  Pánek
    Jan Pánek
    Admin
    05.04.2018 15:17
    Reaguje na ZoVa 23.03.2018 09:34:

    "Zaujímavý a poučný článok. Predsa by som sa ale chcel niečo spýtať, ak by..." - zobrazit celý komentář

    Přeposílám odpověď od EIZO:

    Vývojově by se to dalo popsat takto: SX --> CS --> CX --> CG

    Kvalitativně (z hlediska reprodukce obrazu) odpovídají přibližně dnešní nové modely "CS" starším modelům "SX".
    Hlavním rozdílem mezi modely v řadě "SX" a "CS" jsou možnosti kalibrace, jejich ovládání a také podpora různých typů videosignálů (což rozšiřuje možnosti jejich využití v praxi).
    KALIBRACE:
    "SX": kalibrační sw EasyPix (hw-typ kalibrace), podpora pouze omezeného počtu externích kalibračních senzorů, omezený počet vytvářených profilů monitoru.
    "CS", "CX" a "CG": kalibrační sw ColorNavigator (hw-typ kalibrace), rozsáhlá podpora externích kalibračních sond, neomezený počet vytvářených profilů monitoru pro různé typy kalibračních úloh (úprava dat pro Web, úprava dat před tiskem, úprava dat pro broadcasting, úprava dat pro digitální kina, atd.)

    OVLÁDÁNÍ:
    "SX": ovládací tlačítka tlačítka bez světelné nápovědy jejich funkcí (hůře se ovládají ve spoře osvětlených místnostech)
    "CS", "CX" a "CG": ovládací tlačítka tlačítka se světelnou nápovědou jejich funkcí (snadnější ovládání i ve spoře osvětlených místnostech)

    PODPORA VIDEA:
    "SX": podporují pouze "klasické" PC- videosignály typu RGB
    "CS", "CX" a "CG": podporují různé typy videosignálů: RGB, YUV (TV/KAMERY), XYZ (digitální projektory)
    U modelů "CS", "CX" a "CG" je příjemné zobrazení svítivosti (jasu) monitoru přímo v [cd/m2] a nikoliv v [%] max. hodnoty jasu a také jemnější krok nastavování teploty bílého bodu (po 100K v rozsahu 4.000K - 10.000K).

    Řada "CX" se od řady "CS" liší integrovaným senzorem pro automatické sledování, vyhodnocování a případné korekce jasu a bílého bodu monitoru.

    Řada "CG" se od řady "CX" liší integrovaným kalibračním senzorem pro vytváření barevných profilů monitoru a automatické sledování, vyhodnocování a případné korekce jasu a bílého bodu monitoru.
    Obrazovky modelů "CG" jsou navíc asi o 50% kontrastnější (tj. černá je černější) a jsou opatřeny další přídavnou vrstvou pro silné potlačení tzv. "Glow Efectu" - tedy zesvětlávání tmavých odstínů při různých úhlech pohledu.

    "V rámci tohto sa chcem aj spýtať, či po hardvérovom kalibrovaní na PC s Windows sa prejaví táto kalibrácia aj ako na externom monitore pre iMac. U tohto monitora sa mi totiž kalibrácia ako externého monitoru na iMac 27" Late 2013 pomocou sondy Eizo Pix 2 nepodarila. Za odpoveď vopred ďakujem."

    Po hardwarové kalibraci monitoru řady „SX“ pomocí kalibračního programu EasyPIX2 (instalovaného na PC s Windows) se tato kalibrace nepřenese automaticky také na PC iMac. Po kalibraci pomocí EasyPiX se sice po připojení monitoru k iMacu zachovají jeho nastavené obrazové parametry, ale nepřenese se barevný profil monitoru (ten zůstal na PC s Windows). Pro správnou reprodukci obrazu je tedy třeba ještě na iMac PC nakopírovat barevný ICC-profil monitoru „SX“ a poté jej nastavit jako výchozí profil pro tento externí monitor.

  • ZoVa
    ZoVa
    06.04.2018 03:34

    Ďakujem za podrobnú odpoveď. Prajem pekný deň.

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen(a).

Nové diskuse

Nové komentáře

Nejžhavější diskuse