• Lukáš Burget
    Lukáš Burget
    15.01.2018 20:31

    Typický zástupce dnešních ultrazoomů, tedy "Umím všechno, kromě dělání hezkých fotek".

    Dlouhodobě je mi líto, že výrobci dávají skoro všechny prostředky do zvyšování kvality obrazového výstupu z mobilů, a třída kompaktů s malým čipem je tak většinou zastoupena technologicky zastaralými přístroji - buď už léta přeznačovanými typy s kosmetickými úpravami, nebo porůznu bůhvíkým slepeným hardware prodávanými pod značkami zvučných jmen, avšak spíše jen tržně používanými /posledně jsem zaznamenal nástup "nových" kompaktních fotoaparátů Minolta - technologicky děs a bída/.

    Jinak až na větší rozměry má zmíněný konkurent od Panasonicu snad všechny výhody, počínaje tou hlavní, a sice velmi širokým počátečním ohniskem /to nemá dnes žádný prodávaný kompakt včetně kompaktů pokročilých s větším senzorem!/, záznamem 4K videa, přes vyšší rozlišení displeje i hledáčku a konče podporou formátu raw /ačkoli uznávám, že u těchto malých čipů je jeho využitelnost omezená/. Co se obrazové kvality týče, zásadní rozdíly tu nejsou, ikdyž zmíněnému Panasonicu bych též dal nějaký bod navíc. Jde prostě o zpracování obrazu a to mi u Panasonicu připadá lepší, jaksi přirozeně šťavnatější - a o co stojí lidé, kdo si kupují tento typ fotoaparátu?

    Děkuji Fotoaparátu.cz za zdařilé recenze přístrojů a vzhledem k tomu, že kompakty s malým senzorem a velkým zoomem - "ultrazoomy" jsou už několik let jedinou skutečně dobře prodávanou kategorií těchto přístrojů, jistě by nebylo od věci podrobit testu také zmíněný Panasonic FZ 82, Sony HX 350, Nikon B700 či B500, Canon SX540 HS. Mimořádně zajímavé by mohlo být srovnání výkonu stabilizace těchto ultrazoomů - jednoho z uživatelsky nejdůležitějších parametrů takového přístroje.

  • P_patrik
    P_patrik
    15.01.2018 22:07

    Děkuji redakci za odvahu! Recenzovat takovýhle přístroj z druhé lajny, to se jen tak nevidí. A připojuji se k prosbě kolegy Burgeta o podobně pečlivé recenze jím vyjmenovaných "DSLR like" ultrazoomů. Bohužel, vypadá ta sestava čím dál víc jako noty na buben, že.

  • Lukáš Burget
    Lukáš Burget
    15.01.2018 22:32
    Reaguje na P_patrik 15.01.2018 22:07:

    "Děkuji redakci za odvahu! Recenzovat takovýhle přístroj z druhé lajny, to..." - zobrazit celý komentář

    Segment ultrazoomů totiž bude zajímavý, dokud bude poptávka po velkém rozsahu zoomu. A ta tu je od té doby, co objektivy s širokým ohniskovým rozsahem kdysi přišly na trh ještě pro filmové fotoaparáty.

    Existují prostě fyzikální limity, které neumožní do mobilu tak široký rozsah ohnisek nacpat. Ostatně, i ty dnešní ultrazoomy by nemohly při zachování svých rozměrů fungovat bez softwarové korekce těch nejhorších optických vad (především soudkové vady), což samozřejmě ještě snižuje využitelný zisk optiky a snímače. Bohužel nejde jen o ultrazoomy, i pokročilé kompakty s jednopalcovým snímačem a třeba jen třínásobným zoomem na tyto korekce spoléhají, jen aby byly zachovány co nejmenší rozměry přístroje, ale samozřejmě tím také výrobci šidí náklady na vývoj a výrobu odpovídající optiky.

    Průlom v optice by mohly znamenat různé ploché čočky, zvané "metalens", ale to je stále hudbou budoucnosti a stejně tak si lze těžko představit, že i s touto technologií bude vůbec kdy fyzikálně možné nacpat třeba třicetinásobný optický zoom do přístroje tenkého jako je mobilní telefon.

    Pokud bude poptávka po fotoaparátech s 1/2,3" snímačem, a třeba budou-li v reakcích na trh nově vyvíjeny 1/1,7" či dokonce 2/3" snímače, může se pořád ještě i při stávajících technologických možnostech cenově přijatelný ultrazoom vyvíjet.

    A pro ty, kteří mají dvacet, čtyřicet a více tisíc a chtějí je vložit do jediného přístroje, jsou tu ultrazoomy s jednopalcovým snímačem, jejichž nabídka se zatím uspokojivě rozšiřuje.

  • Festa
    Festa
    16.01.2018 18:20

    Děkuji za článek. Nějak se utvrzuji v tom, že si zrcadlovku pořizovat nebodu. :-) V

  • P_patrik
    P_patrik
    17.01.2018 21:20
    Reaguje na Lukáš Burget 15.01.2018 22:32:

    "Segment ultrazoomů totiž bude zajímavý, dokud bude poptávka po velkém..." - zobrazit celý komentář

    Tak jest. Argument "úžasně dlouhý rozsah objektivu", provázený opravdu nezanedbatelným argumentem "za velmi lidové peníze" zatím ještě pořád není čím vyvrátit. Tak snad se podaří udržet prodeje "široké veřejnosti" na dostatečném objemu, aby výrobci měli ještě pořád motivaci zabývat se jejich další modernizací. Entuziasti ty prodeje nezachrání. Taky bych dal přednost další vývojářské práci na mírně větších čipech 1/1,7 a 2/3, jsem ale dost skeptický, jestli budou ještě někdy takové investice reálné. Tak sázím raději na feedback z mobilních technologií do světa fototechniky, který by snad mohl přispět k vylepšení malých čipů a zpracování obrazového signálu.
    Mimochodem, podle drbů by měl letos Nikon uvést "P1000" jako nástupce P900. Pokud to u Nikonu neošidí jako pouhé převlečení kabátu, mohla by to být nápověda, jestli třeba už nemají nějaká relevantní a perspektivní technická vylepšení. Snad...

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen(a).

Nové diskuse

Nové komentáře

Nejžhavější diskuse