• Štěpán Kapounek
    Štěpán Kapounek
    13.08.2005 14:19

    S tvrzením, že vítěze není bych nesouhlasil. E-300 je na tom viditelně hůř než Canon s Nikonem. Pravda je, že pokud tisknete na 10 x 15 cm, tak se tím příliš zabývat nemusíte. Ale takhle malý formát se používá maximálně na náhledy, nebo fotografie z dovolené, pokud vůbec. Já osobně, když už něco z digitálu tisknu používám formát velký. Malé náhledy fotografií nepotřebuji, protože je mám všechny v počítači a fotky z dovolené posílám kamarádům taktéž mailem. Také si myslím, že porovnávat šum pokaždé s jiným vyvážením bílé není zcela šťastné.

  • Petr Koritina
    Petr Koritina
    Autor
    13.08.2005 16:01

    Velikosti: nemám k dispozici žádný průzkum velikosti dělaných fotek v závislosti na typu fotoaparátu, takže bych to takto negeneralizoval.
    Vyvážení bíle je vždy a všude AUTO a je v úvodu jasně napsáno. Je jistě ožné se zabývat "kvalitou" vývážení bílé, al eto jsem vědomě zcela vynechal.

  • Petr Koritina
    Petr Koritina
    Autor
    13.08.2005 16:08

    K bílé a snad již bez překlepů :-): u první a druhé sady je dobře E-300, u třetí D70 u čtvrté je sice líbivé 300D, ale i to je špatně.

  • Štěpán Kapounek
    Štěpán Kapounek
    13.08.2005 17:16

    No právě o tom mluvím. Ve všech případech je vyvážení bílé v režimu, který je pojmenován jako AUTO. To ale neznamená, že je vyvážení stejné (což je také vidět). Když hodnotím jedno hledisko - šum - musím logicky ostatní vlivy eliminivat, jinak se doberu špatného výsledku.

  • Marek Kundrát
    Marek Kundrát
    13.08.2005 22:23

    Štíp ma pravdu...

  • Petr Koritina
    Petr Koritina
    Autor
    13.08.2005 22:37

    Myslím, že bych tu měl zdůraznit, že tisk, o kterém se zmiňuji u první fotky, by v plném formátu měl cca 35 cm na delší straně.

    Ad nastavení: chtěl jsem mít stejně nastavené fotoaparáty. Příště bílou nastavím manuálně.

  • johny5
    johny5
    14.08.2005 02:31

    to je teda pěknej alibismus - ...rozhodněte sami...
    Ostatně porovnávat šum na fotkách 10 x 15 cm...
    To na Fotoaparátu nesmíte psát svůj názor nebo se bojíte inzerentů?

    A pak: "...ISO 1600 velká část z nás použije skutečně výjimečně..." - to si myslíte nebo víte?

    Ovšem nejlepší je, jak se autor sladce přiznává k tomu, že neví, jaký šum (i když já bych to nazval zrno) má film ISO 1600 :))) Beru to jako plus tohoto článku, protože kdyby to věděl, závěr by byl možná ještě víc alibistický...

  • Taffey
    Taffey
    14.08.2005 09:23

    Petr udělal kus práce, o které jiní ani neuvažují. Musím říci, že mě osobně článek zajímá, protože právě já jsem z těch, kteří po zakoupení D-zrcadlovky hodlají tahat ISO na maximum a proto je pro mě úroveň šumu jedním z nejdůležitějších kritérií při výběru aparátu. Ovšem není šum jako šum, některé modely šumí přirozeněji, jiné hodně barevně a to je právě ten, který nechci. Pokud bych měl článku něco vytknout, pak bych jen opakoval fakt, že už na ukázkách je vidět různé nastavení bílé a víme dobře, že stejný čip šumí různě při různých teplotách nastavení bílé a tím je práce Petra, byť s dobrými úmysly dělaná, degradována. Je to škoda, i když jak koukám na ukázky, při fotu A4 třeba z D70-ky nebo D300-ky i při nočních záběrech, nebude šum patrný ani při 1200 ISO. A to je příjemné zjištění. Nutno ještě dodat, že u všech fotek bylo vypnuto potlačení šumu, což je ještě lepší zjištění. Ahoj Taffey. Ještě mi to nedá, abych nedodal to, co mi u hodnotících článků tady na FA vadí nejvíc. A sice, že jsem ani u největších šunek, co se tady hodnotily, snad nikdy nečetl evidentní zápory. Vždy se vypíchnou klady, ale o záporech se taktně. Jakoby se autoři báli zařadit nějaký model jedné značky za model jiné značky. Z ukázek u tohoto článku je evidentní, že Oly šumí zdaleka nejvíc, ale nebylo to konstatováno. A mělo by.

  • Taffey
    Taffey
    14.08.2005 09:25

    ...taktně mlčí....

  • Taffey
    Taffey
    14.08.2005 09:28

    Ještě mě napadá-když už článek není úplně košer co se šumu týče, každopádně má jistou vypovídající hodnotu co se týče kvality automatického nastavení bílé.

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen(a).

Nové diskuse

Nové komentáře

Nejžhavější diskuse