• Martheen.Co
    Martheen.Co
    27.01.2005 08:50

velmi dobry članok... a asi prave nedodržanim postupu "z chladu do zimy" mi minuly tyždeň na mojej FZ20 zlyhalo USB :(((

• jolly
    jolly
    27.01.2005 09:09

Fotografování v zimě má jeden docela zajímavý "pozitivní" efekt. Měl jsem nepříliš kvalitní (ale levný) stativ HAMA 74. V létě jsou plastové části dost měkké, pružné a foťák se na stativu "kýve". V zimě plast na stativu ztvrdne, a plastová hlava je jak z magnezia, krásně stabilní . Bohužel ale křehká a pohyblivé části "zatuhlé" vyžadující větší sílu k ovládání. Takže pozor na to. Mě se plastová hlava rozlomila na dvě půlky. Myslím že křehnutí plastů je jev obecný a musí se sním počítat.

• Juraj Lutišan
    Juraj Lutišan
    27.01.2005 10:09

Podobne rukavice sa daju zohnat v lepsich sportovych potrebach (hlavne kde maju v naplni outdoor, turistiku, horolezectvo), napr. Hudy sport (www.hudy.cz). Teda ak niekomu nevadi, ze na nich nieje logo Olympusu. Daco take ako na obrazku stoji okolo 500 Sk, windstoperove okolo 1000 Sk a viac.

• Juraj Lutišan
    Juraj Lutišan
    27.01.2005 10:12

K ochrane stativu: pouzivam presne to iste na rovnakom stative, dal som to tam ani nie tak proti zime ale ako ochranu pred potlcenim stativu od skal (ak som rad, ze sa este hybem tak batoh aj so stativom dostava svoje) ako aj ochranu mojich kosti pred stativom.

• Tomáš Imlauf
    Tomáš Imlauf
    27.01.2005 10:40

Tak jsem pátral po těch olympusích rukavicích a bylo mi od Olympusu sděleno, že tyto rukavice byly vyrobeny na spec. zakázku jako reklamní předmět. Od koho, to mi nebyli schopni(nebo ochotni) sdělit. Takže asi pořídím ty LowePro, mají je u 'Skody ve třech velikostech za cca 850Kč. BTW, doufám, že jsem se teď nedopustil reklamy :-)
    Jinak, díky za článek, ta finta s igel. pytlíkem je pro mě nová, určitě vyzkouším.
    A Moira je super kdekoli na těle.

• Josef Podvalský
    Josef Podvalský
    27.01.2005 12:03

U klasických aparátů je třeba si dát ve velkých mrazech i pozor na filmy. Zvláště citlivé jsou kinofilmy na tenké podložce. Mám tuto zkušenost zvláště u panoramatického aparátu Horizont, kde se film pohybuje po kruhové dráze a malém poloměru jeho ohybu u kazety a navíjení. Toto má vliv na to, že film se velmi často láme hlavně v místě perforace a moc nepomůže ani schování pod bundou, protože venku velmi rychle promrzne. Navíc velmi snadno vzniknou na filmu pěkné
    "dráty". Takže Horizont mi slouží jako letní aparát.
    Problémy Praktisixu posléze přejmenovaného jsou všeobecně známé. Když jsem kdysi dávno volil mezi Praktisixem a Yashicou, tak mi kamarádi z Liberce vlastnící Praktisix o něm řekli : "Nahoře na Ještědu zmáčkneš spoušť a dole v hospodě Ti exponuje." Výstižné.

• Ten jehož šíři nelze změřit
    Ten jehož šíři nelze změřit
    27.01.2005 13:58

Jednou mi u Praktiky při vložení filmu za mrazu praskl zaváděcí jazýček a já fotil celý film ne jedno místo, aniž bych si toho všiml. Bohužel neopakovatelné záběry byly v čudu. U AF zrcadlovek se ale film nenavíjí opačným směrem, tak tam asi nehrozí toto tolik, ale zase baterky jdou často pryč. V mrazu vypínám AF.

• Goro - předsedův tajemník
    Goro - předsedův tajemník
    27.01.2005 14:09

Existuje prý malé katalyzátorové topení na benzín, velikosti zapalovače, které je možné nosit ve fotobrašně a tím se vyhnout mnoha nepříjemnostem, které mráz technice způsobuje.

• Qwert
    Qwert
    28.01.2005 20:44

Mam taky par doplneni:

- add cipy: mraz jim dela pomerne dobre co se sumu tyka. Je to takovy prirodni chlazeni...:-)

- add filmy: skladuji se v chladu a zima jim svedci (vpodstate nestarnou. Ale bacha na krehkost. hodne snadno se trhaj pri previjeni

- add rukavice: mam rukavice z WindStopperu, jako spodni jsou super, jsou tenky a na vnitrni strane pogumovany, takze fotak jen tak nevyklouzne. No a pres ne se daj pretahnout teply rukavice...

- add obleceni: o teplych botach tu uz rec byla, ale doporucuju dobry ponozky. Je to sice "nakladna" zalezitost, ale neni nic horsiho, nez nemit nohy v suchu a teple. Dobry je pouzit nizky trekovy ponozky (slabsi) a na ne jeste vysoky tlusty ponozky. Osobne pouzivam ponozky od Sensoru (http://www.ultrasport.cz/sensor2004-2005/ponozky.htm) a nemuzu si je vynachvalit...:-)

- add stativ: o zatepleni stativu uz tu taky rec byla, ale jeste jsem cetl navod jak zamezit propadani stativovych nohou do hlubokyho snehu. Staci bud trojuhelnikovy hadr s ockama na koncich a tak se mezi nohama vytvori plocha a stativ nepropadne. Navic se na to da i polozit batoh a neni pak od snehu a neni tey mokry...:-)

- no a nakonec doporucuju precist si starou prilohu PL "Fotografovani v zime", ktera patri vedle "Makro prilohy" a "Fotografuv podzim" k nejlepsim...:-)

Petr

• Qwert
    Qwert
    28.01.2005 20:45

Jo a abych nezapomel, Michale, dobrej clanek, diky...

Petr

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen(a).

Nové diskuse

Nové komentáře

Nejžhavější diskuse