Je FD canon mrtev? II.díl

• Michal Kupsa
    Michal Kupsa
    02.03.2005 10:53

Pěknej článek a zajímavá alternativa v dnešní předigitalizované době. Taky si občas rád zafotím poctivým klasickým manuálním aparátem.

• Jan Podhorec
    Jan Podhorec
    02.03.2005 11:05

Ďakujem za pokračovanie článku, teším sa na ďalšie :-) Som rád že FD žije :-)
    Mám AE-1P, s ktorým sa učím pracovať, je to na prvý pohľad kus pekného poctivého prístroja. Ale narazil som na pár problémov, ak s ním niekto máte skúsenosti, tak prosím poraďte:
    Napr. mám jeden objektív, s ktorým nešlo fotiť, ani blesk sa neodpálil. Prišiel som na to, že treba pred nasadením prepnúť to šúpatko na tele vedľa objektívu - ale nieje mi to všeobecne celkom jasné, kedy sa to používa, ako rozoznať objektívy, pri kt. to treba prepnúť a pod.
    Ďalej: niekde som sa dočítal, že AE-1 Program umožňuje aj prioritu clony, myslím že je to blbosť, manuál nespomína nastavenie clony a k tomu čas do polohy Program. Mýlim sa?

• Radek Cholasta
    Radek Cholasta
    02.03.2005 11:06

Krásné staré stroje...

• kulihrasek 1
    kulihrasek 1
    02.03.2005 11:30

3. clanek bude o testu FD 28/2.8 a 50/1.4 proti EF 24-70L, 4. bude o moznostech vyuziti FD canonu v makrofotografii

- napiste o jaky objektiv se presne jedna, mozna budu vedet
    - soupe slouzi ke kontrole DOF a pro prepnuti do plneho manualu, zaroven umoznuje pouziti starych FL a Fneco skel na techto zrcadlovkach, funguje to tak, ze zacloni objektiv na hodnotu danou na clonovem krouzku u FD skel, FD skla umoznuji automatiku, tj. fotak nez otevre spoust ti to soupne sam posune, obrazne receno, proste koukas pres plnou diru, clona se zavre jen na dobu expozice
    - prioritu clony neumi, ale umi ten automaticky rezim, tj. vybere clonu i cas sam

• Jan Podhorec
    Jan Podhorec
    02.03.2005 12:20

Je to Elicar Automatic 28/2.8 , bol používaný so starším Canon FT QL, teda to bude asi ten starší objektív FL, preto to nešlo.
    kontrola DOF - pri nasadenom FD objektíve len prepnem to šúpatko? alebo to prepnem pred nasadením a potom sa už clona správa po novom?
    dakujem!

• haef
    haef
    02.03.2005 12:41

pekný článok, vlastním A-1

• kulihrasek 1
    kulihrasek 1
    02.03.2005 13:09

se soupatkem pozor, nekdo to tam cituju, na poradi zalezi, jinak v rychlosti: nasadit a pak soupat

FL skla nemaji na bajonetu takovy kolik pro zavreni clony v okamziku expozice, takze soupe musite zavrit pred merenim a stisknutim spouste, clonovy krouzek nema polohu "A" pro automatiku, pohodlne to neni, ale jde to... osobne doporucuju se podivat po FD 28/2.8, prodava se bezne za 1.500Kc, sam jsem dve prodal a dostanu-li se k FD 28/2.0 za rozumnou cenu, pustit i tento treti... tedy pokud ten elicar neni extra kousek, protoze ten FD 28/2.8 neni zadnej zazrak, ale po radnem zacloneni dela dobre obrazky

• miroslav horyna
    miroslav horyna
    02.03.2005 15:30

Díky za další díl, na základě prvního jsem pořídil A-1 ke své EOS 30 a rád to střídám. A-1 mi vyhovuje,mám FD 50/1,4 a Tokina 28/2,8 (to není žádný zázrak),fotil jsem na dia i negativy - bezva zážitek.Potřeboval bych poradit s objektivy, jaký širokáč a případně teleobjektiv (pevná skla)a co makro. Ale to už vidím, že se chystá.

• Maylo
    Maylo
    02.03.2005 16:39

Pekne napísané. Ja sám som vyrástol so starším Canonom EX-EE (1969 - systém EX, kde bol výmenný predný člen objektívu pevne priskrutkovaného k telu), ale článoček potešil...

• kulihrasek 1
    kulihrasek 1
    03.03.2005 08:59

chysta se ale uz muzu neco prozradit, FD 24/2.8 a 28/2.8 nestoji za nic, malo ostry pokud se nezacloni, horsi je vsak prenos kontrastu, s 50/1.4 se nedaji srovnavat, nicmene sirokac je treba a jine jsem zatim nezkousel, chce se to naucit fotit pri kontrastnim svetle a pak je to OK

teleobjektiv mam jeden a to 200/4, recenze bude ve 4.dilu, je to vyborny sklicko, nedam na nej dopustit, s nim se nabizi moznost fotit makro s predsadkou, chci v nejblizsi dobe overit

jinak jeste k sirokaci, na paladixu byl nedavno inzerat na 24-35/3.5L za 10.000Kc, to by melo byt dobry sklo, pry prekona pevna skla, no po zkusenostech s 24 a 28 tomu hodne verim, ale 10.000Kc mi prijde mnoho...

no vyckejte, treti dil bude brzo :)

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen(a).

Nové diskuse

Nové komentáře

Nejžhavější diskuse