Zobrazování fotek na FA

  • 08.12.2017 22:19
  • MSD
  • 17
  • Raul Zelený
    Raul Zelený
    10.12.2017 17:22

    Nevím, jestli se tu neřeší něco, co už se řešilo ve fóru dříve:
    https://www.fotoaparat.cz/forum/diskuse/1845/9/
    (konkrétně komentáře uživatele Romanxyz z 18.1.2017 18:44 a 18:55).
    Když se mrknu na poslední 3 fotky zakladatele tohoto vlákna (MSD), tak to, co se zobrazí po rozkliknutí čtvercového náhledu, ještě není "výsledná fotka", ale mírně zmenšený "obdélníkový náhled", který není tak ostrý a kontrastní jako o něco větší "výsledná fotka", která se zobrazí po rozkliknutí "obdélníkového náhledu" (kdy lze volit barvu pozadí). Týká se to asi obecně fotek s delší stranou od 1140 do 1200 pixelů.
    Ten Zoner podle mě nehraje roli, ale určitý vliv může hrát barva pozadí editoru (Zoner) nebo domácího off-line prohlížeče (např. Kanoní Zoom Browser), která bývá tmavší než zdejší pozadí (dříve bílé, nyní světle šedé). Doporučuji fotku před vložením zkusmo vložit na bílé pozadí (třeba do textového editoru Open Office nebo MS Word), aby bylo patrné, jak na tomto pozadí funguje jasová složka.

  • MSD
    MSD
    Autor
    10.12.2017 17:37

    Hele, já to vzdávám. Moc děkuji za snahu mi pomoci, ale je to nad moji intelektuální úroveň. Zkoušel jsem fotku (viz níže) dát na jiný fotoserver, ale vyšla stejně špatně. Barevný prostor atd. v Zoneru neumím najít. Ukládám ji příkazem "Uložit jpeg pro web" a uložená má bitovou hloubku 24, rozlišení 72 dpi, komprese nekomprimováno, jednotka rozlišení 2 a barevné rozlišení sRGB. Ale když si ji tak uložím a pak znova otevřu ve svém Zoneru, má ta holčička ostré řasy, vyšší kontrast a především napravo od hlavy je jednolitá černá! Žádný ztmavovací přechodový filtr není vidět!

  • MSD
    MSD
    Autor
    10.12.2017 17:38

    Tak snad nyní

  • MSD
    MSD
    Autor
    10.12.2017 17:44

    Po přečtení příspěvku Raula Zeleného ji vkládám ještě jednou, s delší stranou 1140. Problém trvá.

  • E.B.E
    E.B.E
    10.12.2017 18:22
    Reaguje na MSD 10.12.2017 17:44:

    "Po přečtení příspěvku Raula Zeleného ji vkládám ještě jednou, s delší..." - zobrazit celý komentář

    Pořád neznám originál...a k řešení by mi pomohlo ho vidět. Asi si řeknu o poslání (mail)

  • E.B.E
    E.B.E
    10.12.2017 19:39

    ...tak prozatím můžu konstatovat, že jak originály, tak i všechny další kopie jsou si rovny a není rozdíl mezi zobrazením v mém prohlížeči, editoru, stejně tak ani v různých internetových prohlížečích. Tudíž můžeme vyloučit problém na FA a začít hledat na straně autora. Resp. nastavení prohlížeče (fotografií) a daného Zoneru. Tady bych asi poprosil o znalce programu, aby pomohli. Bohužel(dík) ho nepoužívám. I tak bych hádal, že v záložkách nahoře by někde mělo zaznít slovo nastavení (možnosti). V něm pak pod záložkami správa barev a dalších nastavit zda má, nemá použít daný barevný prostor, a jak s ním zacházet při ukládání. Nejhorší je vymazání informace o daným profilu,tedy zatržítko "vymazat ICC profil", kdy většina programů předpokládá sRGB a tak ho i zobrazí. Při Adobe RGB pak například dojde k zploštění fotky, co se týká kontrastu. Doporučuji nepoužívat "Uložit pro web", ale záložku uložit jako: Vybrat konkrétní kompresi i zpracování dat jako jsou Exif a pod

  • MSD
    MSD
    Autor
    16.12.2017 14:05

    Problém vyřešen!!!
    Chtěl bych všem poděkovat za užitečné rady. Pomohli mi jolly, Raul Zelený, Romanxyz a Ivo Troneček. Zejména poslední dva věnovali mému problému spoustu času a jsem jim za to moc vděčný. Každá rada v něčem pomohla.
    Nakonec jsem ale zjistil, že můj hlavní problém je v prohlížeči. Chrom, ve kterém jsem pracoval, byl nenastavitelný tak, aby fotky byly věrné! Explorer je (na mém počítači) mnohem lepší, ale nejlepší se ukázal Firefox, na kterém jsou rozdíly oproti Zoneru snad nepostřehnutelné.
    Takže vy jste mé fotky zřejmě viděli správně, ale já tady nešťastně tloukl hlavou o zeď :-)))
    Díky moc!!!

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen(a).

Přiložené fotografie u diskuse

Nové diskuse

Nové komentáře

Nejžhavější diskuse