Jak fotografovat dírkovou komorou

• Andrej Macenauer
    Andrej Macenauer
    04.09.2003 20:09

Díky za výborný článek. Jaký je váš názor na dírkové kamery vyrobené z normálních zrcadlovek, kde na místo filmu přilepím hliníkovou fólii s dírkou.

• David Balihar
    David Balihar
    Autor
    04.09.2003 20:50

Fotka z takové komory bude podobná fotce se základním objektivem, jen bude o poznání méně ostrá. Myslím, že je velmi snadné to vyzkoušet - místo objektivu stačí přilepit kolečko z kartonu, které má uprostřed vlepený kousek plíšku s dírkou. K tělu fotoaparátu se musí přilepit nějakou vhodnou lepenkou, která nepropustí světlo, půjde dobře sundat a nezůstane vám pak na foťáku lepidlo.

Já osobně dávám přednost výrobě celé komory - je to větší zábava a může být přesně podle vašich představ. Nemusí to být vůbec složité, stačí si vybrat vhodnou plechovku nebo krabičku. Já už v obchodě skoro nekoukám co kupuju, ale jestli se dá krabička použít na focení :-)

David

• Martin Boriš
    Martin Boriš
    04.09.2003 23:04

Ako pracujete s Farebnym materialom. Ciernobielu fotku v pohode vyvolam doma ale farebu je trosku problem aspon u mna a pokial nefotim na kino film co je pri dierkovej fotke asi blbost tak je to problem vyvolat aj v beznom mini labe... Poradte mi pls ako to robite vy lebo ta farba z dierkovej komory ma co doseba DIKY

• David Balihar
    David Balihar
    Autor
    05.09.2003 08:42

Barevné fotky dělám na svitkový negativní film 6 x 9 cm. To je formát který umí bez problémů zpracovat v každém lepším minilabu a políčko je několikrát větší než kinofilm.

David

• Roman Dubravský
    Roman Dubravský
    09.09.2003 14:27

Dírkový "adaptér" se pro zrcadlovku nejsnáze udělá z krytky pro tělo. V zahraničí se takové krytky rovnou vyrábějí. Dobrým základem pro výrobu dírkové kamery jsou také primitivní aparáty jako např. Corina, Pionýr ap. Získáte vedení filmu, počitadlo snímků a hledáček, místo objektivu (jediná čočka) prostě vložíte plíšek s dirkou.

• Michal Kupsa
    Michal Kupsa
    30.12.2003 16:46

Skvělej článek. Já se na to taky chystám ale ještě si nejsem jist, zda použiju tělo Zorkij 4, Pentacon Six a nebo digi SLR. Už se k tomu ale musím konečně dokopat ....

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen(a).

Nové diskuse

Nové komentáře

Nejžhavější diskuse