Tip na příslušenství - stativová L-destička k fotoaparátu

  • Swoop
    Swoop
    08.03.2017 08:59

    L-Plate se prakticky nevyplatí.. je to řešení dobré vlastně jen pro krátká ohniska, delší ohniska posunou těžiště sestavy fotoaparát-objektiv jinam a manipulace je pak podstatně lepší při použití stativové objímky na objektivu. Navíc, pokud nemáme Arca-Swiss stativovou hlavu, musíme si k nijak levné L-Plate připočítat ještě cenu této upínací hlavy a to už se potom teprve nevyplatí..

  • Jakub Súkeník
    Jakub Súkeník
    Autor
    08.03.2017 09:50
    Reaguje na Swoop 08.03.2017 08:59:

    "L-Plate se prakticky nevyplatí.. je to řešení dobré vlastně jen pro krátká..." - zobrazit celý komentář

    Souhlasím - pro delší objektivy je potřeba upínat patkou, která je blíž těžišti soustavy. Také se dělají přímo Arca-Swiss patky pro objektivy, jak je i vidět u objektivu 100-400 na jednom snímku (zde tedy jen klasická AS destička přes klasickou patku).
    Posun těžiště podobným hliníkovým elkem není nic, čeho by se měl člověk obávat - výsledný rozdíl v těžišti soustavy je mnohem menší, než jsou rozdíly mezi jednotlivými těly jednoho výrobce, či jen dokonce rozdíl daný různým nastavením zoomu objektivu. To samé platí třeba pro battery gripy a pod.
    Pořádná hlava pak vždy něco stojí, naštěstí dnes tento systém neprodává jen výrobce Arca Swiss, ale i další. Je to rozšířený systém i v nižších cenových hladinách.

  • Drahuse N.
    Drahuse N.
    10.11.2017 03:47

    Pokud máte jinou hlavu, nemusíte kupovat novou s arca-swiss systémem, stačí pouze upínací základnu arca-swiss, kterou lze u většiny hlav vyměnit, jsou normálně přišroubované.

  • Petr Novák-Moric
    Petr Novák-Moric
    10.11.2017 04:04

    Mám hlavu s upínacím systémem podobným jako arca-swiss, ale asi jiný rozměr. Nevíte, jaký je rozměr pro upnutí u destičky u orig. Arca-Swiss? Nemám to jak vyzkoušet a chci si L-plate koupit, jestli tedy nebudu muset vyměnit i upínací základnu.

  • Petr Novák-Moric
    Petr Novák-Moric
    10.11.2017 04:20
    Reaguje na Swoop 08.03.2017 08:59:

    "L-Plate se prakticky nevyplatí.. je to řešení dobré vlastně jen pro krátká..." - zobrazit celý komentář

    L-plate je výborné řešení, které při focení na výšku podstatně zlepšuje stabilitu. Při focení těžkým objektivem se L-plate připevní na stativovou objímku, tak jako běžná destička.

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen(a).

Nové diskuse

Nové komentáře

Nejžhavější diskuse