Nikon D90 za Nikon D7100 ?

• Limonádový Joe
    Limonádový Joe
    Autor
    01.02.2016 19:40

Ahoj všichni, mám Nikon D 90 už asi třetím rokem a co se týče ostrosti nejsem nijak zvlášť spokojený. Polepšil bych si, kdybych si pořídil teď již vyběhlý Nikon D 7100 ? Také mě láká funkce zvětšení výřezu 1,3 x, neboť můj Tamron 70 - 300 mm mi ve většině případů nedosáhne tam, kam bych potřeboval. Do delších a kvalitnějších skel se mi zatím investovat nechce. používám objektivy: Nikkor 12-24mm f/4 G IF-ED AF-S DX a Tamron SP 70-300mm F/4-5.6 Di VC USD.

• Jakub Súkeník
    Jakub Súkeník
    01.02.2016 21:12

Víc pixelků se sice hodí, ale musí k tomu být objektiv, co to vykreslí. Pokud nejste spokojen s ostrostí u 12MPx, u 24MPx nebudete tuplem. Ostrost totiž dělá v první řadě objektiv. Tělo je jen záznamník, a D90 umí fotky zaznamenávat ostře. S tím souvisí i otázka ořezu - na ořez musí být fotka ostrá už z objektivu, pokud není, rozlišení navíc to nespasí.

• Limonádový Joe
    Limonádový Joe
    Autor
    02.02.2016 07:21

Jaký například širokáč bych si musel pořídit, aby se ostrost rapidně zlepšila? Myslel jsem, že ten 12-24 mm je celkem slušný. Bez objektivu z elkové řady to tedy asi nemá smysl řešit nějaké zlepšení ostrosti ?

• Jakub Súkeník
    Jakub Súkeník
    02.02.2016 09:16

Nikon nemá "L" objektivy, to je značení Canonu. Nikkor 12-24 určitě není špatný, naopak, je velmi dobrý, ale pokud se vám s ním fotky na 12 MPx nezdají ostré, nezlepší to přechod na vyšší rozlišení. Pokud se vám zdají ostré, ale chcete je zvětšovat na větší tisky, pak ano, 24MPx má smysl.

• Taky..
    Taky..
    02.02.2016 09:41
    Reaguje na Limonádový Joe 01.02.2016 19:40:

"Ahoj všichni, mám Nikon D 90 už asi třetím rokem a co se týče ostrosti..." - zobrazit celý komentář

Co má prosím znamenat "funkce zvětšení výřezu 1,3 x"? To je nějaký nesmysl. Pokud vím, oba mají APS-C senzor (který má crop 1,5x), takže se stejným objektivem ti poskytnou stejný zorný úhel.

• Jakub Súkeník
    Jakub Súkeník
    02.02.2016 10:06

D7100 umí crop režim 1.3x (dostene se pak na crop faktor cca 2x), což v kombinaci s 24MPx skutečně umožňuje zefektivnit dosah teleobjektivů. Mám však za to, že je lepší fotografovat do plného rozlišení a pak ořezávat v editoru. Pravda, výhodou je rámování 1.3x cropu v hledáčku, díky kterému je možné s ořezem už rovnou komponovat.

• Limonádový Joe
    Limonádový Joe
    Autor
    02.02.2016 14:46

Jakube, díky za vyčerpávající vysvětlení. U mne platí varianta č. 1 - fotky na 12 MPx se mi nezdají brilantně ostré, Už jsem si dělal i test zaostřování, ale dopadl ke vší spokojenosti, takže v zaostřování to nebude. Ale vždy když fotku začnu zvětšovat, vidím, jak se bortí linie, které však ani bez zvětšení nejsou nijak brilantně ostré. V nastavení menu přístroje už přidávám ostrost i na horní mez, ale také to není ono. Tak nevím. Možná úplně nejlepší bude, když si asi dojdu k očnímu lékaři na vyšetření. :-) S tím crop faktorem 1,3 x jsem to přesně takhle myslel. No ale zdá se tedy, že jen kvůli němu asi nemá smysl pořizovat tu 7100 ?

• Jakub Súkeník
    Jakub Súkeník
    02.02.2016 15:25

Jenom kvůli němu asi ne. Na druhou stranu D7100 je lepší přístroj ve více věcech, ale zasloužil by si nějaká pěkná skla k sobě.

• Limonádový Joe
    Limonádový Joe
    Autor
    02.02.2016 15:47
    Reaguje na Jakub Súkeník 02.02.2016 15:25:

"Jenom kvůli němu asi ne. Na druhou stranu D7100 je lepší přístroj ve více..." - zobrazit celý komentář

No a to by mě právě zajímalo - kdybych si jej tedy pořídil, jaká bych k němu potřeboval skla, aby to stálo za to? Moje stávající objektivy by na to nestačily?

• Jakub Súkeník
    Jakub Súkeník
    02.02.2016 15:59

Ale ano, tyto objektivy určitě nejsou špatné. Jen bych si asi nevystačil se dvěma objektivy, které mají mezi 24 a 70 mm díru a nejlepší světelnost F4...

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen(a).

Nové diskuse

Nové komentáře

Nejžhavější diskuse