-
Dotazy a připomínky |
15
příspěvků za
posledních
30
dnů
-
Diskuse ke galeriím |
14
příspěvků za
posledních
30
dnů
-
Diskuse ke článkům |
4
příspěvky za
posledních
30
dnů
-
Diskuse ke článkům |
3
příspěvky za
posledních
30
dnů
-
Dotazy a připomínky |
2
příspěvky za
posledních
30
dnů
Ahoj všichni, mám Nikon D 90 už asi třetím rokem a co se týče ostrosti nejsem nijak zvlášť spokojený. Polepšil bych si, kdybych si pořídil teď již vyběhlý Nikon D 7100 ? Také mě láká funkce zvětšení výřezu 1,3 x, neboť můj Tamron 70 - 300 mm mi ve většině případů nedosáhne tam, kam bych potřeboval. Do delších a kvalitnějších skel se mi zatím investovat nechce. používám objektivy: Nikkor 12-24mm f/4 G IF-ED AF-S DX a Tamron SP 70-300mm F/4-5.6 Di VC USD.
Víc pixelků se sice hodí, ale musí k tomu být objektiv, co to vykreslí. Pokud nejste spokojen s ostrostí u 12MPx, u 24MPx nebudete tuplem. Ostrost totiž dělá v první řadě objektiv. Tělo je jen záznamník, a D90 umí fotky zaznamenávat ostře. S tím souvisí i otázka ořezu - na ořez musí být fotka ostrá už z objektivu, pokud není, rozlišení navíc to nespasí.
Jaký například širokáč bych si musel pořídit, aby se ostrost rapidně zlepšila? Myslel jsem, že ten 12-24 mm je celkem slušný. Bez objektivu z elkové řady to tedy asi nemá smysl řešit nějaké zlepšení ostrosti ?
Nikon nemá "L" objektivy, to je značení Canonu. Nikkor 12-24 určitě není špatný, naopak, je velmi dobrý, ale pokud se vám s ním fotky na 12 MPx nezdají ostré, nezlepší to přechod na vyšší rozlišení. Pokud se vám zdají ostré, ale chcete je zvětšovat na větší tisky, pak ano, 24MPx má smysl.
"Ahoj všichni, mám Nikon D 90 už asi třetím rokem a co se týče ostrosti..." - zobrazit celý komentář
Co má prosím znamenat "funkce zvětšení výřezu 1,3 x"? To je nějaký nesmysl. Pokud vím, oba mají APS-C senzor (který má crop 1,5x), takže se stejným objektivem ti poskytnou stejný zorný úhel.
D7100 umí crop režim 1.3x (dostene se pak na crop faktor cca 2x), což v kombinaci s 24MPx skutečně umožňuje zefektivnit dosah teleobjektivů. Mám však za to, že je lepší fotografovat do plného rozlišení a pak ořezávat v editoru. Pravda, výhodou je rámování 1.3x cropu v hledáčku, díky kterému je možné s ořezem už rovnou komponovat.
Jakube, díky za vyčerpávající vysvětlení. U mne platí varianta č. 1 - fotky na 12 MPx se mi nezdají brilantně ostré, Už jsem si dělal i test zaostřování, ale dopadl ke vší spokojenosti, takže v zaostřování to nebude. Ale vždy když fotku začnu zvětšovat, vidím, jak se bortí linie, které však ani bez zvětšení nejsou nijak brilantně ostré. V nastavení menu přístroje už přidávám ostrost i na horní mez, ale také to není ono. Tak nevím. Možná úplně nejlepší bude, když si asi dojdu k očnímu lékaři na vyšetření. :-) S tím crop faktorem 1,3 x jsem to přesně takhle myslel. No ale zdá se tedy, že jen kvůli němu asi nemá smysl pořizovat tu 7100 ?
Jenom kvůli němu asi ne. Na druhou stranu D7100 je lepší přístroj ve více věcech, ale zasloužil by si nějaká pěkná skla k sobě.
"Jenom kvůli němu asi ne. Na druhou stranu D7100 je lepší přístroj ve více..." - zobrazit celý komentář
No a to by mě právě zajímalo - kdybych si jej tedy pořídil, jaká bych k němu potřeboval skla, aby to stálo za to? Moje stávající objektivy by na to nestačily?
Ale ano, tyto objektivy určitě nejsou špatné. Jen bych si asi nevystačil se dvěma objektivy, které mají mezi 24 a 70 mm díru a nejlepší světelnost F4...
Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen(a).