RAW (software)

• oskined
    oskined
    Autor
    27.06.2014 15:52

Čau,

který software byste doporučili jako nejlepší pro zpravování RAW souborů z fotoaparátu Nikon D5100?

Předem dík za radu.
    Oskined

• MeddlinG
    MeddlinG
    27.06.2014 21:10

Adobe Lightroom. Bez diskuze.

• Milan Palička
    Milan Palička
    01.07.2014 13:23

Adobe je možná nejlepší, ale taky nejdražší, tak to prostě bývá. A nová licenční politika s měsíčním nebo ročním předplatným na používání programu mi přijde docela vyděračská. Zoner Photo Studio PRO je levný a naprosto dostačující(RAW umí právě jen verze PRO) a umí vytvořit i HDR prolínáním expozic nebo mapováním tonality, jak se na to ptáš vedle. Zdarma je například program Raw Therapee nebo GIMP s pluginem UF Raw. Nejlepší je si to vyzkoušet (k placeným programům je k dispozici zkušební verze)

• Petr Louženský
    Petr Louženský
    02.07.2014 09:39

Zmiňovaný Lightroom se dá koupit samostatně a jednorázově, není potřeba předplatné.

• Jiří Březina 1
    Jiří Březina 1
    03.07.2014 06:15

Lightroom je dobrý, ale je potřeba přestavit model zpracování z Adobe default (nebo standard, teď nevím) na Camera Standard apod. Původní nastavení tlačí fotky do přeexpozice a nesmyslně přesycuje červenou. Občasné stížnosti na špatné měření nikonu mají původ zde.

Jinak podle mě existují minimálně tři sw, které si s nikonským nefem poradí líp než Lightroom (resp ACR v něm).

• Mirek Elsner
    Mirek Elsner
    07.07.2014 20:38

"který software byste doporučili jako nejlepší pro zpravování RAW souborů z fotoaparátu Nikon D5100?"

Rada programu na zpracovanu rawu ma moznost vyzkouseni a ja bych doporucil toho vyuzit a programy radne vyzkouset (tzn. co nejvic pouzivat a dostat se pod povrch defaultnich nastaveni atd.).

Zacal bych s temito:

Lightroom
    Capture One Pro
    DxO
    Nikon Capture NX2

• Taky..
    Taky..
    08.07.2014 12:06

Lightroom není tak drahý, je ale nutno počítat s případnou investicí do rychlého procesoru a velké RAM, portože bez nich budete na program neustále čekat.

Zajímalo by mě, které jsou to ty tři sw, které si s nefem poradí lépe. Já zatím nic lepšího neviděl.

• Michal 5
    Michal 5
    04.02.2015 22:57

Doporučuji přímo od Nikonu Capture NX-D, je zdarma a je to velice slušný RAW konvertor. Nebo pro jednoduchou konverzi také od Nikonu ViewNX2...

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen(a).

Nové diskuse

Nové komentáře

Nejžhavější diskuse