-
Diskuse ke galeriím |
9
příspěvků za
posledních
30
dnů
-
Diskuse ke článkům |
5
příspěvků za
posledních
30
dnů
-
Diskuse ke článkům |
3
příspěvky za
posledních
30
dnů
-
Diskuse ke galeriím |
2
příspěvky za
posledních
30
dnů
-
Diskuse ke článkům |
1
příspěvek za
posledních
30
dnů
Čau,
který software byste doporučili jako nejlepší pro zpravování RAW souborů z fotoaparátu Nikon D5100?
Předem dík za radu.
Oskined
Adobe Lightroom. Bez diskuze.
Adobe je možná nejlepší, ale taky nejdražší, tak to prostě bývá. A nová licenční politika s měsíčním nebo ročním předplatným na používání programu mi přijde docela vyděračská. Zoner Photo Studio PRO je levný a naprosto dostačující(RAW umí právě jen verze PRO) a umí vytvořit i HDR prolínáním expozic nebo mapováním tonality, jak se na to ptáš vedle. Zdarma je například program Raw Therapee nebo GIMP s pluginem UF Raw. Nejlepší je si to vyzkoušet (k placeným programům je k dispozici zkušební verze)
Zmiňovaný Lightroom se dá koupit samostatně a jednorázově, není potřeba předplatné.
Lightroom je dobrý, ale je potřeba přestavit model zpracování z Adobe default (nebo standard, teď nevím) na Camera Standard apod. Původní nastavení tlačí fotky do přeexpozice a nesmyslně přesycuje červenou. Občasné stížnosti na špatné měření nikonu mají původ zde.
Jinak podle mě existují minimálně tři sw, které si s nikonským nefem poradí líp než Lightroom (resp ACR v něm).
"který software byste doporučili jako nejlepší pro zpravování RAW souborů z fotoaparátu Nikon D5100?"
Rada programu na zpracovanu rawu ma moznost vyzkouseni a ja bych doporucil toho vyuzit a programy radne vyzkouset (tzn. co nejvic pouzivat a dostat se pod povrch defaultnich nastaveni atd.).
Zacal bych s temito:
Lightroom
Capture One Pro
DxO
Nikon Capture NX2
Lightroom není tak drahý, je ale nutno počítat s případnou investicí do rychlého procesoru a velké RAM, portože bez nich budete na program neustále čekat.
Zajímalo by mě, které jsou to ty tři sw, které si s nefem poradí lépe. Já zatím nic lepšího neviděl.
Doporučuji přímo od Nikonu Capture NX-D, je zdarma a je to velice slušný RAW konvertor. Nebo pro jednoduchou konverzi také od Nikonu ViewNX2...
Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen(a).