První zkušenosti s Canon EOS 5D Mark III

  • Romana Králíková
    Romana Králíková
    09.03.2012 14:30

    V dané cenové kategorii mi přijde, že se 5D oproti D800 především obrazovou kvalitou moc nepochlapil. Tam kde Nikon nabízí např. o 10+ více mpx, má Canon tak akorát "blbůstky" s multiexpozicí a autofokusem.

  • m k 7
    m k 7
    09.03.2012 14:51

    Megapixely nejsou všechno.

  • Andrej Macenauer
    Andrej Macenauer
    Autor
    09.03.2012 16:52

    Když koukám na poměr cena/výkon, Mark II je pořád super. Megapixely u Nikonu jsou na sensoru stejné velikosti... Určitě uděláme nějaké srovnání, až dostaneme D800 k testu vs. Mark III (ten z výroby, ne to co nám zatím půjčili na hraní). Softwar na šumu může udělat hodně.. Pro někoho, kdo chce třeba přejít z APS-C na FF, tady je to dost těžké přemítání. Mark II je přeci jen 3 roky stará technologie. Jinak Helena má pořád staré 5D a také funguje - pokud se nejde do vysokých ISO, chce to hlavně pořádná skla.

  • Jiří Vičík
    Jiří Vičík
    10.03.2012 18:00

    Díky za recenzi, fantastický aparát. Jen s tou cenou pro EU to trochu proti USA přehnali. Ten HDR režim bude jen do JPG nebo to bude i nějak spolupracovat s DPP? Dík.

  • m k 7
    m k 7
    10.03.2012 21:19

    HDR fotí jen do jpg, ale umí uložit i zdrojové fotky. Jestli pak půjdou zpracovat v DPP netuším.

  • Alexandr Špunda
    Alexandr Špunda
    10.03.2012 21:39

    no článek bohužel nic moc - toto vše a více jsem se už dočetl na imaging resource a jiných stránkách. Čekal jsem ukázkové snímky - aspoň pro představu - i s vědomím, že to není úplné finále - mezi námi - on se ten software v mašině za jeden měsíc do uvedení na trh už zase zásadně nezmění. Já se domnívám, že Canon tentokráte šlápnul hodně vedle, a to jak s cenou nových skel, tak s cenou D5 MK III a co se týká rozlišení - je pravda zapotřebí zatraceně dobrá skla, se sigmou 18 - 250 nepotřebuje nikdo více než 10Mp, ale třeba se skelm SIGMA 150/2.8 EX DG MACRO HSM, nebo s Canon EF 85mm f/1.8 USM dělám na D5 MK II moc ostrý fotky, byť to není "L"-ko, a cítím, že ty skla mají na víc - ono pixelů není nikdy dost, pokud je slušné sklo. Často fotím na středoformáty s mnohem větším rozlišením a vím o čem je řeč. Canon chce vydělávat a přitom z nás začíná dělat blbce, mikro nastavení - korekce FF, nebo BF u objektivů měla poslední z nižší třídy 50D (nepočítaje 7D)60D už to "překvapivě" nemá, stále se spekuluje proč objektivy jiných firem na tělech Canonu nesedí tak, jak by měly .... jestlipak to soudruzi od canonu nedělají záměrně nějakou softwarovou kličkou .... s 5D MK II jsem moc spokojený a čekal jsem teď něco jiného a za jiné peníze - nemít doma haldu "L_kových" skel a k tomu nějaký Sigmy s canon bajonetem - šel bych bez váhání do Nikonu - udělali veliký skok kupředu a zřejmě správným směrem. Canon zjevně spoléhá na to, že lidem jako já, bude líto prodávat sady objektivů se ztrátou, a proto, že zůstanou u něj, ale i mistr tesař se jednou utne ...

  • Alexandr Špunda
    Alexandr Špunda
    10.03.2012 21:44

    no a na doplnění - HDR dělat ve foťáku - to je docela kravina, na to jsou software, které to umí určitě lépe - neboť je to třeba individuálně míchat, vylepšené funkce videa - já jsem fotograf nikoli kameraman - několikanásobná expozice, všechno blbinky skoro k ničemu .... poslední co mně může ještě donutit couvnout je kvalita fotek při vysokém ISO - jelikož už jsem ale nějaké snímky měl možnost zkouknout - zas taková síla to zatím nebyla ... no nechejme se překvapit tím finálním softwarem - otázka zda mile či nemile :-)

  • Ef Fdom
    Ef Fdom
    10.03.2012 23:36

    Dnes mam 5D2 a 1D2. Potrebuji oboji, protoze kazdy je na neco lepsi. Tohle vypada na zdarilou kombinaci. Tisknu do A3+, a tam nemam s 21MPx 5D2 problem. Pokud se jim povede zlepsit vlastnosti pri vysoke citlivosti, pripadne zlepsit DR (pri zpracovani RAW) na nizsich citlivostech, tak nemam co resit. Jinka si myslim ze se chovaji zcela trzne. Pokud mam vetsi zajem nez je dostupneho zbozi, neni duvod snizovat cenu. Az se naplni prvni vlna zajmu, nastana chvile na cenove upravy. Canon vzdy obchodu rozumel velmi dobre. Muzme vest debatu o jejich technickych resenich, ale obchodne je to jedna z nejschopnejsich firem v oboru.

  • Alexandr Špunda
    Alexandr Špunda
    11.03.2012 01:24

    jen krátce reaguji na předešlý příspěvek - mám pocit, že canon vždy dobře rozuměl obchodní politice - až do tohoto momentu - jsem dlouhá léta "canonář" tudíž mne nevede žádná zášť. Půjčil jsem si od kolegy Nikon D3X ( tuším rok 2008 !!! )a Nikkor AF-S VR Micro-NIKKOR 105mm f/2.8G IF-ED - no s velkým osobním sklamáním jsem musel říct, že doba canonu co by jedničky v běžné fotografii (tím myslím FF a APS-C) je ta tam - zkuste sami otestovat. Třeba právě DR v RAW !!! Pakliže nikon nabídne ještě lepší kvalitu za nižší cenu - mám na mysli nový nikon střední třídy - tuším D800 ??? kdo nemá výbavu a bude začínat - po čem asi sáhne ??

  • Andrej Macenauer
    Andrej Macenauer
    Autor
    11.03.2012 10:47

    To Alex Flash: Obrazovou kvalitu určitě otestujeme. Kvalita obrazu je při vysokých ISO je pro mne skoro číslo jedna. Nafotil jsem si v noci žižkovský vysílač se 100mm/2.8 na 6400 ISO, coz je nejcitlivější nastavení u Marka II. Viděl jsem jen nepatrný rozdíl. Proto jsem se úmyslně nechtěl pouštět do spekulací. To samé i to HDR. Chce to srovnat s Photoshopem az to bude v originálu. Jinak i já jsem zatím s Mark II spokojený = krajina, dokumenty, video naprosto OK.

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen(a).

Nové diskuse

Nové komentáře

Nejžhavější diskuse