• Ef Fdom
    Ef Fdom
    30.12.2010 15:27

    Zinedi: Nerikal jsem, ze mam na displeyi dokonaly obraz, ale v kazdem pripade mam vyssi pravdepodobnost, ze nasnimam prave to co chci. A to mi zcela staci. Pokud bych mel hledat dalsi aplikace, ktere take skutecne pouzivam, tak to jsou fotografie z nadhledu - s displeye kompunuji, bez jsem to zhruba odhadoval. Tim nechci rict, ze neni rada situaci, kdy bych klasicky SLR hledacek nevymenil. Jen mi to prislo jako demagogicky extremizmus. Svet neni cernobily.

  • Miroslav Zitka
    Miroslav Zitka
    30.12.2010 21:44

    T. Hrubý : tak to jo, přechod od kompaktů s malými čipy na mirorless a jako doplněk k DSLR určitě ano - vždyť taky čekám na Fuji X100 jak na jéžiška.
    A ty ryby - :-) no, není to poprvé, co tu uvádíš tento "argument" - nevím kolik snímků tu je z ryb - to bych dokázal vymyslet i lepší aplikaci - třeba focení jednou rukou za jízdy na kole .. .
    Občas se samozřejmě display hodí - to nikdu nepopírá - zvlášť je-li otočný - místo úhlového hledáčku, ale mimo tyto extrémy je seriozní komponování a ostření na LCD - proti hledáčku pořád pro mne trochu mimo slušné vychování a zdravý rozum :-). Můj názor - a kompakt mám doma taky, nemluvím teoreticky.

  • Tomáš Hrubý
    Tomáš Hrubý
    30.12.2010 22:04

    Docela ses mě dotkl tím "argument" v uvozovkách - je to naprosto konkrétní příklad focení, kde displej dominuje, mimochodem těch fotek ryb vzniknou v ČR neskutečná kvanta, jen se to logicky vyskytne spíš na specializovaných serverech. A ani náhodou to není příklad jediný, hodí se to na spoustu věcí jak akčních, tak ale i na stativu s DSLR. Dokonce bych si skoro dovolil tvrdit, že mezi pokročilými krajináři u přístrojů typu EOS 5D mark II už dnes na stativu LiveView mírně převažuje, třeba přesnost ostření rukou na 10x zvětšený detail je proti jakékoli jiné metodě o pořádný kus vepředu. No ale možná tito lidé nemají zdravý rozum a slušné vychování - hmm :-(

    Já si prostě myslím, že je třeba na různé trendy koukat z hlediska reálného použití a před ničím se neuzavírat - něco se osvědčí, něco ne a běžný je i stav, že se něco osvědčí tak nějak "jinak" než by člověk předem čekal.

  • Miroslav Zitka
    Miroslav Zitka
    30.12.2010 22:36

    T. Hrubý : takhle - nepochybuji o tom, že existuje mnoho rybářů, kteří si dokumentačně fotí své úlovky způsobem, který uvádíš. Pochybuji však o tom, že existuje tak mnoho fotografů (jejichž hobby je fotografie, nikoli ryby), kromě tebe, kteří by potřebovali každou chvíli fotit ryby jednou rukou. Krajina ze stativu - ok - jde to tak i tak - nic proti, ale trochu akčnější fotky z ruky - reportáž, momentky, akční portrét, ... - kdo má čas hrát si s lupou na LCD ? A jak slyším slovo trendy - hned mi souzní se slovy marketing, reklama, komerční zhovadilost .. .

  • Ef Fdom
    Ef Fdom
    30.12.2010 22:49

    Hele, ja jsem docela konzerva a take jsem si delal srandu z foceni v predpazeni. Nicmene v praxi existuje cela rada situaci, kdy se to doopravdy hodi lepe. Pro mne je reseni jako i 5DMkII idealni - mohu oboji, a vyberu si to co se mi v dane chvili libi vic. Na GF1 mi ale hledacek nechybi.

  • Miroslav Zitka
    Miroslav Zitka
    30.12.2010 22:56

    Effdom2 (+ T. Hrubý) : já to beru - já se vás nesnažím přesvědčit, abyste fotili jinak, než se vám líbí - totéž očekávám od vás - že mi necháte můj hledáčkový kenzervativizmus. On je taky velký rozdíl, když je někdo hodně specializovaný - krajina, nebo když někdo fotí víc odlišných žánrů - jsou prostě žánry, kde jen s LCD si prostě neškrtneš - neříkejte že ne - kdežto opak - jen s pentagon. hledáčkem vystačit lze (až na ty extrémy, kde je třeba např. úhlový hledáček). Proto chci hledáček i u kompaktu - proč bych se měl s kompaktem žánrově omezovat.

  • Ef Fdom
    Ef Fdom
    31.12.2010 01:57

    Neberu ti tvuj nazor. Mival jsem stejny. Sveho casu jsem vybiral kompakt presne jak to popisujes. Ze zacatku jsem dokonce ten hledacek take parkrat pouzil, ale pak jsem na nej zapomel. Mozna je to take tim, ze tato trida pristroju neni na typ reportaze, kdy klasicky SLR hledacek a pripadne AF vitezi, prilis stavena.

  • Miroslav Zitka
    Miroslav Zitka
    31.12.2010 09:24

    Effdom2 > podle tvé galerie jsi převážně krajinář - o tom jsem mluvil. A myslím si, že právě svou pohotovostí, lehkostí, nenápadností, možností mít je stále u sebe, se tyto foťáky hodí na reportáže. Rychlostí se také o dost zlepšují, takže já - pro sebe - vidím jejich užití právě na různých akcích in-door i out-door (ne sportovních) - třeba i na ty ryby (ale ne nutně jednou rukou) - reportáže, pohotové momentky lidí i v pohybu, street - všude, kde třeba ani focení nepředpokládám, ale když se příležitost naskytne, tak jsem schopen rychle reagovat. V takových situacích je pro mne foťák bez hledáčku jen půl foťáku - foťáky bez hledáčku by už snad měli být jen v mobilech.

  • Lukas P. 1
    Lukas P. 1
    13.02.2011 12:17

    koupil jsem, zkusil jsem, prodal jsem ... Opravdu nechápu opěvné ódy na tento fotoaparát

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen(a).

Nové diskuse

Nové komentáře

Nejžhavější diskuse