Drobo S - test zálohovaného externího disku

  • Radek Burda
    Radek Burda
    16.11.2010 20:10

    myslim, ze je lepsi byt za pevnou adresou. jsem linej, nemam je dodnes zpracovany a kdyz nekdo neco chce, cumim, jake poklady umim vydolovat ... ted jsem treba pro patecni Lidovky musel dolovat z hlubin a protoze nebyla lajna (hazim vejicku: kdo mi zasponzoruje tricet?), musel jsem pekne postaru jet autem :-)

    ... takze kdyz pak ale musim mit vsechno, pak ale v tom pripade je 380 GB prd.. jen zatim jsem na 1.5 TB :-)

  • Ef Fdom
    Ef Fdom
    16.11.2010 22:44

    Hot swap je indikovan pro mission critical aplikace, coz tady asi neni.

    Jako amater chci mit nekde k dispozici vsechna data, a nechci to mit v compu, protoze az jej budu menit tak se mi nebude chtit to vsechno pretahovat.

    Navic doma potrebujeme prubezne zalohovat na lidskou blbost a chybu disku dva.

    Takze to resi NAS. V tomto pripade to resi nezavisle uloziste a zvysenou toleranci pro nenadalou havarii disku.

    Prepeti a podobne resi odpojena zaloha na USB externich discich. Pozar a spol ulozeni off-site. Dnes je mozne diskutovat, zda-li je lepsi palit DVD/BD nebo ukladat na pevne disky.

  • Rudolf Svoboda
    Rudolf Svoboda
    19.11.2010 13:59

    Ja si akorad v tehle dobe poridil NAS. 7000 kacek bedna, 4000 kacek tri 1T disky(jeden mam)27 metru dlouhej kabel do komory (hluk)Dohromady to je 12000kacek a mam 4T kapacity. Pripojim se odkudkoli. Problem je pripojeni na internet. down 25Mbit up 2Mbit. Up je dosti mizernej. Clanek kterej popisuje pro mne nepochopitelny zarizeni.
    Disky jsou nastaveny na RAID 5 a kazdej rocnik palim na DVD. To ze muzu vyhored je fajn ale vetsi sance je ze me prejede auto.

  • Walther Krupinsky
    Walther Krupinsky
    20.11.2010 15:20

    Vyhoret nemuzes, to by jsi musel mit geografickou zalohu aby te to nepostihlo. Nebo ti mozna zbude neco na rok starych DVD, pokud je nemas doma.

  • PetrS 1
    PetrS 1
    21.11.2010 11:57

    Protože jsem čerstvým majitelem tohoto zařízení, tak posílám svoji uvahu proč jsem zvolil právě tento způsob ukládání dat, pozor ne archiv v pravém slova smyslu. Zde jsou body mého rozhodovaní:
    Nejsem IT specialista i když ne zcela negramotný v tomto oboru. Přesto chci být více uživatel než technik. Možnost mít více disků různé kapacity, různého výrobce a navíc dělat změnu bez odstavení zařizení. Obvykle při poruše NASu nebo pole potřebuji koupit stejný disk, nejlépe od stejného výrobce. Tato možnost se s narůstajícím časem zmenšuje. Potom z bezpečnostních nebo z funkčních důvodů musím měnit i zbývající jinak funkční disky a náklady jdou rázem nahoru. Zálohy na CD a později DVD jsem opustil po té co po 3-5 letech jsem nedokázal přečíst cca 20% CD. System zaloh na USB disky, které strkáte do knihovny může mít podobný osud. O stavu disku, který leží nějaký ten rok v knihovně nevíte nic dokud ho nepřipojíte, stejně jako CD nebo DVD. Disky v DROBO, tím, že pracují mi davají informaci o svém stavu i stavu dat prakticky nepřetržitě. Nečeká mne překvapení v podobě disku, který se již neroztočí. Takto dopaly i mnohé diskové databanky. Jak Drobo funguje je popsáno velmi dobře v článku proto srovnávat toto zařízení s jednodiskovým NAS zařízením znamená přečist si článek alespoň ještě jednou, raději dvakrát :-).
    Když vemu v úvahu, že mám při plném osazení zabezpečena data i při výpadku dvou disků, které mohu postupně nahradit libovolným typem a velikostí a to bez dalších IT znalostí jen zasunutím do slotu je to system, který mi vyhovuje a mohou ho používat bez obav i ostatní členové rodiny.

  • PetrS 1
    PetrS 1
    21.11.2010 11:58

    Důležitou roli při výberu hraje bezesporu i cena.
    Je otázkou na kolik si ceníte svá data, fotky, hudbu, dokumenty ...
    Jsem fotograf, tak se to pokusím vyčíslit tímto způsobem.
    Aby jste vytvořili fotografie tak postupem času vydáte značné finanční prostředky. Fotoaparát cca 40.000, 2-3 objektivy 30.000 + 40.000 + 60.0000, ostatní vybavení cca 60.000. Jedna cesta za fotografováním, třeba do afriky, cca 100.000. Jakou teda mají pro vás cenu pořízené fotografie pro které jste již tolik investovali? Je opravdu Drobo tak drahé?
    Toto je můj pohled a proto mám Drobo :-)

  • Rudolf Svoboda
    Rudolf Svoboda
    21.11.2010 12:56

    PetrS: no myslim ze jsem jen nikde nenpasal ze Drobo nefunguje. Jen ze NAS je levnejsi a da se vyuzit nejen jako zaloha. Asi sem spatne pochopil co ste myslel tim jednim diskem v NAS. V mem pripade mam napr. Ctyri disky a dva klidne mohou vynechat a data jsou vcajku. PC nerozumim ale kdyz chcipne disk tak dvakrat kliknout v nastaveni a obnovit zalohu neni zas takovy problem. Jediny v cem neni Drobo idealni je to ze ho nelze dat daleko od PC. Jinak s vypalenyma DVD souhlasim. Uvazuju o tom ze nasdilim misto spolecne s kamaradem a fotky budu synchronizovat na vice geografickych mistech cim se vyresi fyzicka likvidace disku.

  • PetrS 1
    PetrS 1
    21.11.2010 13:27

    Rudolf: můj komentář není kritika komentářů předchozích, jen opravdu pohled. Poznámka k NAS řešení v podobě s vestavěným 1 diskem, to je bohužel realita kterou vidím kolem sebe a nesouvisí s vaším komentářem. Mohu si koupit Qnap 4 sloty ale většina uživatelů potřebueje chytřejšího souseda pro nastavení a i pro udržování systemu. Většinou seženou jen chytráka :-). DROBO se mi (zatím) v tomto pohledu jeví jako přítulnější a to včetně dalších aplikací v případě DROBO FS. Děkuji za pochopení.

  • Walther Krupinsky
    Walther Krupinsky
    21.11.2010 14:15

    TO PETRS: a muzu se zeptat na celou topologii? Kde mate primarne data, kde archiv, kde zalohu? Stale mi to neni jasne. Ja mam primarne data na dvou sata discich primo v pocitaci, NAS (dvoudiskovy ale v modu span) jako zalohu (mam ho teprve tyden a je v jine mistnosti kvuli eliminaci nejakeho problemu v prvni mistnosti) a dale skoro kompletni (zpozdeni asi o 2 mesice) archiv na jinem kontinentu jako placenou sluzbu. Myslim ze mam pokryte skoro vsechny mozne problemy.
    Ale co jste vyresil Drobem? Co se stane pri prvnim vytopenim od sousedu, co se stane po zasahu bleskem v okoli domu. Nerozumim tomu jak to mate vlastne resene, kdyz jste teda investoval 30 000 Kc a rikate ze fotografie jsou dulezite.
    Pripada mne, ze kazdy kdo ma jeden disk v pocitaci a jeden presnosny na ktery poctive zalohuje a skladuje ho v komore, je na tom lepe jako vy.

  • Rudolf Svoboda
    Rudolf Svoboda
    21.11.2010 14:17

    PetrS: Vse v dobrym :-)

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen(a).

Nové diskuse

Nové komentáře

Nejžhavější diskuse