Drobo S - test zálohovaného externího disku

S nástupem a vývojem digitálních fotoaparátů se objevily i nové problémy. Kam s fotografiemi? Kam se vejdou tisíce snímků ve vysokém rozlišení a kde budou v bezpečí? Redakčním testem prošlo Drobo S - externí disk, který by měl vyřešit oba problémy najednou.

S nástupem a vývojem digitálních fotoaparátů se objevily i nové problémy. Kam s fotografiemi? Kam se vejdou tisíce snímků ve vysokém rozlišení a kde budou v bezpečí? Redakčním testem prošlo Drobo S, externí disk kalifornské společnosti Data Robotics, který by měl vyřešit oba problémy najednou.

Drobo rozhodně není žádný drobeček, jak by se mohlo zdát podle názvu. Neobsahuje totiž jeden nebo dva disky, jako běžné externí disky, ale podle modelu do něj můžete vložit až 8 různých harddisků. K testování jsme měli model Drobo S, který pojme až 5 disků s rozhraním SATA a je určený právě pro fotografy, pro které není podstatné sdílení dat v síti, ale chtějí hlavně prostor pro uložení a zálohu fotografií.

Jak to funguje

Navenek se Drobo S tváří jako běžný, i když velký a těžký, externí disk. K počítači ho můžete připojit přes USB, FireWire 800, nebo rozhraní e-SATA, a v průzkumníku Windows uvidíte zase jen běžný disk (systém nevidí samotné Drobo, pohled na „běžný disk“ zprostředkuje dodaný software, takže na připojení třeba k televizi můžete zapomenout). Rozdíl najdete pod povrchem z odolného plechu. V útrobách je totiž až 5 disků pro uložení vašich dat. Ty jsou virtuálně spojeny do jednoho velkého. Výrobce nazývá tuto technologii BeyondRAID.

Technická vsuvka:
Počítačově zdatnější z vás možná vědí, co je to RAID. V principu jde o to, že data se neukládají jen na jeden disk, ale na víc najednou. Existuje několik druhů zapojení disků do RAID pole. Základní pro dva disky je RAID1, kdy se disky zrcadlí (stejná data jsou automaticky na obou a pokud jeden selže, vše je bezpečně na druhém – pomalejší a poloviční kapacita) a RAID0, takzvaný striping (data se rovnoměrně dělí mezi dva disky, ale když jeden selže, všechna data jsou pryč – rychlé a kapacita je součtem disků). Jejich kombinací je mnoho a zahrnují možnosti pro 3, 5 i více disků. Konfigurace a rozšiřování pole RAID ale není nic pro běžného uživatele počítače, nebo fotografa, který chce hlavně fotit a ne se stát počítačovým expertem.

Spojení více fyzických disků v jednom zařízení Drobo pak umožňuje s nimi provádět prakticky sebevražedné akce, které by běžně znamenaly, pokud ne rovnou ztrátu dat, minimálně velký problém. Disky se vzájemně zálohují, takže i pokud se některý (nebo více) rozbije, data jsou v bezpečí.

Drobo S v praxi

Do redakce dorazilo Drobo S spolu s pěti disky, tedy maximálním možný počtem, značky Seagate s kapacitami 320, 320, 400, 400 a 1000GB. To umožnilo ověřit první důležitou skutečnost. Totiž že v Drobu může být více disků různých kapacit a rychlostí, dokud splňují jediný parametr – to znamená rozhraní SATA. Při zapojení jsem se vžil do role běžného uživatele, kterého nějaké technické věci nezajímají. Návod jsem otevřel jen natolik, abych zjistil, jestli mám z dodaného CD něco nainstalovat. Po nainstalování a spuštění ovládacího programu Drobo Dashboard jsem do přístroje vložil tři disky, Drobo zapnul, a připojil. Ovládací program svižně zareagoval, prohlásil cosi o tom, že disky je třeba naformátovat, a v několika krocích mě provedl přes všechna potřebná nastavení. Vše zcela jednoduše. Za chvilku už jsem měl k počítači připojený nový disk a mohl jsem začít s experimenty.

Software

Ovládací program Drobo Dashboard se usadí na systémové liště vedle hodin a svou ikonkou ukazuje využití disku. Jinak o něm téměř nevíte. Pokud ho otevřete, uvidíte koláčový ukazatel volného a obsazeného místa. I tady se výrobce snažil o maximální jednoduchost. To však neznamená, že se nemůžete proklikat dále. Je možné zobrazit, jaké jsou v přístroji zapojeny disky, kolik místa je vyhrazeno pro vás, a kolik je rezerva kvůli ochraně dat. Malou část celkového místa na disku zabere také oblast pro další rozšíření. Kolik místa vám Drobo nabídne, si můžete si spočítat i teoreticky. Volné místo pro vaše data je součtem velikostí všech disků kromě největšího. V okně pro pokročilé nastavení vidíte kromě jiného nákres přístroje s informacemi o stavu vložených disků a doporučených akcích. Drobo vás zde upozorní například na to, že dochází místo a máte přidat další disk. Dokonce připojí i tlačítko, kterým se dostanete na internetový videonávod, jak disk zapojit. Vše je tak jednoduché a srozumitelné, jak jen to jde.

Druhá záložka pokročilého ovládání pak nabídne některé konfigurační nástroje. Od tlačítka, které jen na chvilku rozbliká světla na disku, po formátovací tlačítko pro vymazání celého disku. Drobo tu můžete vypnout, uspat nebo restartovat. Zde také volíte, které zprávy o stavu disku na vás vyskočí přímo na ploše. S trochou znalostí lze nastavit zasílání těchto zpráv emailem. V nastavení je pak možné změnit úroveň ochrany dat. V základním nastavení chrání přístroj před selháním jednoho disku, za cenu volného místa zde ale můžete aktivovat ochranu proti současnému selhání až dvou disků.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Walther Krupinsky
    Walther Krupinsky
    21.11.2010 14:15

    TO PETRS: a muzu se zeptat na celou topologii? Kde mate primarne data, kde archiv, kde zalohu? Stale mi to neni jasne. Ja mam primarne data na dvou sata discich primo v pocitaci, NAS (dvoudiskovy ale v modu span) jako zalohu (mam ho teprve tyden a je v jine mistnosti kvuli eliminaci nejakeho problemu v prvni mistnosti) a dale skoro kompletni (zpozdeni asi o 2 mesice) archiv na jinem kontinentu jako placenou sluzbu. Myslim ze mam pokryte skoro vsechny mozne problemy.
    Ale co jste vyresil Drobem? Co se stane pri prvnim vytopenim od sousedu, co se stane po zasahu bleskem v okoli domu. Nerozumim tomu jak to mate vlastne resene, kdyz jste teda investoval 30 000 Kc a rikate ze fotografie jsou dulezite.
    Pripada mne, ze kazdy kdo ma jeden disk v pocitaci a jeden presnosny na ktery poctive zalohuje a skladuje ho v komore, je na tom lepe jako vy.

  • Rudolf Svoboda
    Rudolf Svoboda
    21.11.2010 14:17

    PetrS: Vse v dobrym :-)

  • PetrS 1
    PetrS 1
    21.11.2010 16:10

    Walther: V tento okamžik skutečně neřeším ani vodu, oheň nebo krádež. DROBO FS nepožívám jako trezor = kopii dat v PC ale jako živé datové uložiště s kterým se pracuje. Disk v PC je jen dočasný prostor pro data, které se i tak synchronizují na Drobo FS. Data však co nejrychleji přesouvám na Drobo a pracuji potom s nimi jako by byly v PC. Běhat s USB diskem do komory a zpět a to s naprostou pravidelností je to čemu jsem se chtěl vyhnout :-).
    Ale jak říkám jsem uživatel ne IT profík.

  • Walther Krupinsky
    Walther Krupinsky
    21.11.2010 16:34

    No profik/neprofik, ono je to asi teda o tom kolik ma kdo penez. Pro me je 30 000 Kc suma za kterou bych chtel mit poresene kompletni IT vcetne OS, PC, monitoru a NAS a snad jenom Adobe LR se tam nevleze. Pokud bych si mel za podobnou sumu resit jenom zalohovani, tak bych o tom alespon 5 minut premyslel a nema to nic spolecneho s profikem/neprofikem, to je o selskym rozumu. Proste mate vsechnu svoji praci v jedne bedne, polozene v jedne policce s jednim silnoproudym privodem.
    Ptal jsem se hlavne proto, jestli me neco neuniklo a vypada to ze ne.

  • Rudolf Svoboda
    Rudolf Svoboda
    21.11.2010 18:05

    PetrS:Z ty komory ke me fotky behaj Gigabitovou rychlosti samy:-))
    USB2 ma prenosovou rychlost tusim 480Mbit.Rekl bych tim ze Drobo to brzdi.Ale na prenosove rychlosti narocnej nejsem

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (33)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram