FotoTrend: Zrcadlovky bez zrcadla

  • punk is better than funk is better than punk
    punk is better than funk is better than punk
    03.06.2010 10:56

    Opravte si prosím chbu v tomto souvětí:

    "Fotoaparát systému Micro Four Thirds (4/3 systém upravený pro kratší vzdálenost mezi objektivem a snímačem) měl Live MOS senzor velikosti poloviny kinofilmového políčka"

    Úhlopříčka 4/3 snímače je poloviční oproti úhlopříčce kinofilmového políčka, nicméně velikost, lépe řečeno plocha je cca 4x menší.

  • Martin Peč
    Martin Peč
    03.06.2010 11:42

    ...a pro jakou cílovou skupinu je vlastně tento článek?

  • Jan Dobrovodský
    Jan Dobrovodský
    Autor
    03.06.2010 15:57

    m.k.p.: Díky, chybka se vloudila. Přeformulováno.

  • To Shi
    To Shi
    04.06.2010 09:09

    Sony měli v modelu R1 obrovský potenciál, který z neznámých důvodů nevyužili. Namísto toho, aby šli cestou oddělení objektivu od těla a začali vyvíjet objektivy, čímž by byli o dva roky dál v konceptu kompaktů s výměnným objektivem, koupili KM a odepsali celý vývoj jehož vrcholem byl právě skvělý R1. Je to škoda jak pro Sony, tak pro zákazníky, ale tak to prostě je.
    To, že má fotoaparát bez zrcátka a závěrky, ale s výměnnými objektivy velký tržní potenciál je zřejmé. Výroba bude levnější, konstrukce menší a lehčí, tj. blíž zákazníkovi. Samé výhody. Připadá mi, že paradoxně jsou největší brzdou tohoto vývoje samotní výrobci. Čas ukáže, ale budoucnost DSLR je pomalu zpečetěná. Podobně jako digitál převálcoval kinofilm, tak konstrukčně jednodušší přístroje bez zrcátka a mechanické závěrky převálcují dnešní DSLR. Nemá cenu polemizovat nad otázkou kvality, užitnou hodnotou apod. Tohle je budoucnost a před tou neutečeme. A proč také? Pro profíky bude vždy speciální řada přístrojů, běžný uživatel bude chrochtat blahem a akcionáři výrobců ještě víc.

  • Václav Kramář
    Václav Kramář
    05.06.2010 11:13

    toshi: Nemaluj čerta na zeď. Kompakty s velkým čipem a výměnnými objektivy sice určitě mají obrovskou budoucnost, ale nevěřím, že by převálcovaly zrcadlovky. Optický hledáček je prostě optický hledáček. Tomu se displej vyrovnat nemůže (i když jsou samozřejmě situace, kdy je displej vhodnější).

  • Tomáš Hrubý
    Tomáš Hrubý
    05.06.2010 11:31

    Řekl bych, že ta představa o dokonalosti optického hledáčku a jeho jasné převaze nad displejem je typickou ukázkou čiré tradice, bylo by ale dost složité to obhájit i při nezaujatém pohledu...
    Problém vidím spíš v tom, zda je možné docílit toho, aby autofocus odvozený z čipu založený na kontrastu dosáhl stejné výkonosti jako samostatná čidla v zrcadlovkách - tady jsem malinko skeptický, snaží se o to hodně výrobců (v tomto případě samozřejmě včetně Canonu a Nikonu), ale zatím jsou výsledky spíš nepřesvědčivé. Otázek je přirozeně víc, ale tohle je asi první bod, který je nutno vyřešit před tím, než se opravdu začnou "DSLR otřásat".

  • To Shi
    To Shi
    05.06.2010 21:34

    2 V.: Optický hledáček a výhoda? 4 roky jsem "žil" se Sony F828 a to, co mi na mé dnešní D300 chybí je právě onen elektronický hledáček. Online histogram, okamžitý přehled o tom jak bude snímek vypadat a další vychytávky EVF. To je to co průhledovým hledáčkům chybí. El.hledáček u Sony F828 potřeboval jediné vylepšení - vyšší rozlišení.

    2 tomashr: Jak jsem napsal výše, po čtyřech letech s F828 a po několikaměsíčním životě se Sony R1 mám svou nynější D300 opravdu s čím srovnávat. Rychlost ostření je asi opravdu tím nejzásadnějším rozdílem. Otázka je, kolika lidem to je přínosem. Pokud někdo nefotí něco rychle se pohybujícího, navíc měnícího vzdálenost od fotografa, tak se rozdíl mezi oběma systémy ostření prakticky nepozná.

    Počkejme si a uvidíme. Už jsme v oblasti digitální fotografie zažili mnoho překvapení. Stačí připomenout Casio fotící rychlostí 60 snímků za vteřinu. Kdo by to čekal? Od kompaktu!

  • Jan Bainar
    Jan Bainar
    06.06.2010 15:20

    A co 3D technologie? Obávám se, že se tím směrem bude fotografie vyvýjet.

  • Jan Bainar
    Jan Bainar
    06.06.2010 20:37

    ááá blbá chyba.

  • Jaroslav Tvrdy
    Jaroslav Tvrdy
    06.06.2010 23:13

    No tak nic neni tak rychle jako opt. hledacek.
    Dale oko ma vysokou citlivost, mnohem vetsi, nez prozatim ezne vyrabene snimace, tedy tam kde el. vidi tmu a ani nezaostri, oko jede jeste v pohode a ostri se na manual.
    Zarcadlovka je zdracdlovka a obavam se, ze nahrazena nebude ... jo a hystohram a jine blbosti videt fakt nemusim, stejne tak nevim, k cemu je automatika, kdyz meri uplne blbe, tedy porad mam sebou expozimetr a fotak beru jen jako pribliznou hodnotu.

    No a co se tyce tehle hracek, velmi by se mi libil digitalni ranger s full snimacem ... treba nikon uz na to ma skla z budoucna, tedy staci oprasit klasiku a budem vsichni happy ;-)))

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen(a).

Nové diskuse

Nové komentáře

Nejžhavější diskuse