PhotoHint 5: Panoramatická fotografie

  • Lukas Ondrousek aka Jozef Hul
    Lukas Ondrousek aka Jozef Hul
    17.05.2010 08:52

    prijemny clanok. akurat nerozumiem preco "Fotoaparát je vhodnější používat spíše na výšku než na šířku, obzvláště pak, pokud byste pracovali bez stativu." ?

    osobne by som povedal, ze je to "vhodnejsie" ale je to podstatne narocnejsie a poskytuje to ovela vacsi priestor pre chyby.

  • Walther Krupinsky
    Walther Krupinsky
    17.05.2010 09:42

    Ad "systém Cokin" - to je presne to, proc jsem cokiny dal kamaradce. Nejde me ani tak o extravagantni tabak, ale o to, ze skoro nikdy neni horizont v jedne primce.
    Horni fotka je nemastna neslana, ale pokud je to v RAW tak by se tam s oblohou neco dalo delat. Druha fotka je znicena (stromy v pravo) sdi tak jako kdyz ve filmu je videt mikrofon, nekdo si toho nevsimne, me to vadi hodne. Navic to neni prirozena chyba jako je reflex nebo vinetace, to si tam proste autor hloupe udelal sam a jeste to zrejme nevidi?

  • Helena Macenauerová
    Helena Macenauerová
    24.05.2010 19:19

    Pro Lukase: Dnes uz neni tak velky problem panoramata spojit - programy to delaji temer za vas, po spojeni je ale temer jiste, ze musite orezavat, pri foceni z ruky o to vic. Proto foceni na vysku. Bylo by skoda oriznout treba vrchol MT Everestu nebo nohu pritelkyne.

  • martin hrdlicka
    martin hrdlicka
    31.05.2010 21:30

    Dobrý den, rád bych poslal také fotografie avšak je mám mnohem větší než vámi daný limit.
    Některé zajímavé pohledy na ještě rozpracovaném projektu www.virtualunesco.cz .
    MH

  • Jan Dobrovodský
    Jan Dobrovodský
    03.06.2010 10:33

    Je pravda, že panoramata jsou široká, takže nové parametry pro vaše fotografie které nám chcete zaslat do "soutěže": dvě fotografie - max. 600kB, max. 1000 pxl delší strana (náhledy zdrojových foto max. 300 pxl delší strana)
    Každý editor fotografií umí slepené panorama zmenšit. Panoramata v originální velikosti bohužel nemůžeme přijmout - jsou často příliš velká aby prošla mailem a na web je stejně zmenšíme.

  • David Kunes
    David Kunes
    20.06.2010 19:58

    Lukas: Ahoj, chvili jiz panoramata fotim, puvodne jsem je fotil z ruky, nyni mam jiz stativ. Foceni na vysku jsem puvodne nepouzival, ale postupne jsem na nej presel, protoze je proste lepsi.

    Podle meho nazoru je to protoze pak lze z cca 5ti fotek na vysku spojit panorama, ktere ma rozumny pomel stran (treba 3:1). Ono spojit pamorama, ktere ma pomer stran 10:1 je asi k nicemu je to moc velka nudle.

    Nyni co se mi osvedcilo je fotit 2 rady fotek, a 7-9 snimku v kazde rade. Rad fotim nocni snimky, takze kazdy snimek jeste nasobim tremi kvuli HDR.

    Mrzi mne, ze v clanku nebyly priklady pouziteho SW (krome screenshotu). Takze alespon uvedu, co se osvedcilo me: Hugin + autopano (pro MS Windows je soucasti programu Hugin).

    Nyni mam nejvetsi problemy se spojovanim fotografii, ktere byly vyfoceny kratkym ohniskem (mene nez 80mm po prepoctu).

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen(a).

Nové diskuse

Nové komentáře

Nejžhavější diskuse