-
Diskuse ke galeriím |
9
příspěvků za
posledních
30
dnů
-
Diskuse ke článkům |
6
příspěvků za
posledních
30
dnů
-
Diskuse ke galeriím |
5
příspěvků za
posledních
30
dnů
-
Diskuse ke článkům |
5
příspěvků za
posledních
30
dnů
-
Diskuse ke galeriím |
2
příspěvky za
posledních
30
dnů
Zaostrovanie na hlavny motiv? Ondro?!
Nabuduce skus hyperfokal tak, aby bol jeho vziadelensi koniec na hranici nekonecna... potom priradis clonu na slusnu hodnotu, aby si tam mal ten svoj "motiv".
rada pre zaciatocnikov, F22 neznamena ostrejsiu fotku. F22 znamena len vacsiu hlbku ostrosti, samotna ostrost detailov bude vyrazne nizsia oproti vrcholu skla v F5.6 pripadne F8 (vdaka difrakcii svetla a teda jeho vyraznemu zmakceniu).
Ach ta fyzika, ze jo? Tusim je uz dost neskoro, idem ja radsej spat :)
Díky za článek. Je zpracován podrobně a dá se z něj mnohé čerpat. Ohledně hyperfokálky bych nepolemizoval, každý vidí záměr jak krajinu zachytit jinak a je to tak dobře.
Jozef Doboš:
I to je alternativa. V praxi s dlouhým sklem, s používáním menších clon a motivem třeba kilometr daleko pro mě ale nevhodná a nepřesná.
K těm vysokým clonám, souhlasím, i já se jim snažím vyhýbat, právě z popisovaného důvodu.
ad ostreni: na vzdalenost ca 1 km je jiz vse v nekonecnu, na co mam ostrit?
diky - moritz43
vybornej článek, dobrá vychytávka s live view , dik za radu, taky to takhle zkusim, podzim již klepe na dveře,,
Skvělý! Díky moc, jen - jelikož jsem začátečník - nepochopil jsem to opakované "S" v křivkách..? Každopádně opravdu díky, určitě moc užiju.
Díky za článek Ondro. Srozumitelně a perfektně napsáno. Zkusím si taky nějakou "tele" krajinku.
Někdo tady radil ostření na hyperfokál. Ten byl užitečný u jednoduchých objektivů kratších ohnisek tam, kde nebyla možná žádná kontrola zaostření. Dnešní DSLR dovoluje použitím indikátorů zaostření a nebo technikou LiveView prostor dokonale zvládnout podle přání tvůrce snímku. A o tom právě článek je :-)
Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen(a).