Hláška na Nikonu Z6 "...will be used"

• 11.08.2025 17:00
  • jir
  • 3
  • jir
    jir
    Autor
    11.08.2025 17:00

Prosimvás, co může na Nikonu Z6 znamenat hláška, kterou jsem nestihl přečíst, která se mi objevila při focení přes EVF. Fotil jsem v režimech A a M a je možné že jsem v sekvenci a-P-S-A-M-U3 přejel do režimu U3, ale to není jisté a najednou se mi na objevila hláška v obdélníku:

with/while this/the lens (automatically) .... will be used. Přičemž to nejduležitější (....) jsem nestlihl přečíst.

Nikdy jsem takovou hlášku neviděl. Použitý objektiv 150gramový Z s kulatými hodnotami 28mm f/2.8 . Předtím jsem v menu měnil korekci vinětace a nebo stabilizaci v těle normal/off.

• Atropina
    Atropina
    29.08.2025 02:33
    Reaguje na jir 11.08.2025 17:00:

"Prosimvás, co může na Nikonu Z6 znamenat hláška, kterou jsem nestihl..." - zobrazit celý komentář

Zdravím,
    z toho co popisuješ je dost těžko soudit. Mohlo to být hlášení ohledně stabilizace a nebo i vinětace. Pokud jsi použil např. objektiv s automatickou korekcí vinětace tak ti to mohlo hlásit, že objektiv používá vlastní nastavení a nelze použít to co sis nastavil. Nepíšeš ani co konkrétně máš nastaveno na U3. Mohlo se to třeba týkat toho, že máš dejme tomu nastavenou na U3 vysokou clonu, která je vyšší než zvládne objektiv, který jsi měl momentálně na těle fotoaparátu. Myslím, že ta 28 má maximálně f 16 .
    Pokud všechno funguje jak potřebuješ tak bych to asi nějak moc neřešila. Věřím, že tě to asi zajímalo co by to mohlo být, ale to nejspíš mohlo být tolik různých věcí, že ti to nikdo nepoví.

• jir
    jir
    Autor
    09.09.2025 12:27

Ahoj, možná jsi na to kápla. U3 mám kopii "M" ,1/200, f4.5, čili v mezích objektivu, ale v Picture menu mám všechny ty korekce OFF (je to všechno pohromadě na před/poslední straně menu) . A pokud vím , tak Nikon stále trestá uživatele, že některé funkce nedovolí zapnout u náhodně vybraných produktů, což je asi i případ 28/2.8Z a konkrétně tuším" distortion control". je to, co Nikon určil, že bude zašedlé.

Nebo například ISO step increment: na Z7 jde 1/1,1/2,1/3, ale na Z6 jen 1/3, 1/2. (možná je to nějak jinak, že to je navázané na EV correction step, ale u Z7 jde obojí nezávisle)

Osobně se mi ten způsob fungování U1,U2,U3 režimů úplně nelíbí, hlavně nastavování nového je zdlouhavé. Přitom by stačilo, kdyby v menu byly asi 2-3 příkazy navíc pro správu U režimů, něco jako:
    kopírovat U* do U4
    kopírovat U5 do U2,
    kopírovat U* do PSAM
    kopírovat aktuální PSAM do U*.
    přičemž U4,5,6 by byly "záložní" přihrádky , neaktivovatelné. ,aby šlo manipulovat s U1,U2,U3
    Takhle to más hroznou bariéru vůbec začít používat

Vyzkouším při dalším použití objektivu. Ta hláška se zřejmě zobrazí jen jedinkrát po každé výměně objektivu. Proto se mi ji opakovaně nedařilo vyvolat.

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen(a).

Nové diskuse

Nové komentáře

Nejžhavější diskuse