• Michal Kupsa
    Michal Kupsa
    Autor
    04.03.2008 21:10

Michal: Ja se po ni taky nikdy nekoukal, jen jsem o tom slysel a ted jsem si na to vzpomel, kdyz uz je o tom rec.
    Taffey: Dik za info, jdu se po tom kouknout ....

• Michal Madera
    Michal Madera
    04.03.2008 21:12

bLondyn: Diky. Zatim cistit nepotrebuju, ale casem se to muze hodit.
    Pokud chces nejake fotky z realu, tak se muzeme domluvit a neco ti poslu. Nebo jeste lepe se muzes zastavit ( daleko to asi nemas) a muzes si ji vyzkoset sam.

• Jozef Doboš
    Jozef Doboš
    05.03.2008 00:42

vdaka, uz som sa s nim stihol pohrat. urcite sa rad stretnem, mozeme skocit na pivo, tu u nas maju plzna aj capovany staropramen, hned vedla skoly :)
    (aj ked herout nema pivo rad, jeho skoda :P)

• Michal Kupsa
    Michal Kupsa
    Autor
    05.03.2008 07:17

Ze by 1. Setkani FA v Londyne ?? ;o))
    Pozdravujte Vojtu ....

• Petr Lavička
    Petr Lavička
    05.03.2008 08:08

Pane Kupso, dostal se vám do ruky vyjímečný aparát. Což se každému nepoštěstí. V článku však uvádíte převážně údaje, které jsou sice zajímavé, ale nevypovídají mnoho o praktických vlastnostech přístroje.
    Chybí zcela dojmy a poznatky z praktického použití. U popisu přístroje této třídy bych tedy očekával z hlediska uživatele zejména hodnocení hledáčku - tj. zvětšení, míra rušení obrazu dalšími zobrazovanými údaji (odvádění pozornosti). Z uživatelských vlastností by mne nejvíce zajímal rozdíl v rychlosti ostření vzhledem k aparátům nižší třídy, tedy jak je velký a zda je nějak patrný. A to u objektivů s vestavěným motorem a u objektivů s pohonem ostření z těla.
    Tyto údaje mi připadají pro použití přístroje podstatnější než jaké jsou vlastnosti z hlediska šumu v extrémních citlivostech nebo kolik je zaostřovacích bodů a nějaké podrobnosti k měření. Takovýto fotoaparát je především pracovní stroj a nejdůležitějšími poznatky jsou informace, jak se chová v očekávaném nasazení, ne v nějakých málo častých případech na mezi technických parametrů. Jestli se s ním pracuje dobře nebo méně dobře.
    Je to podobné, jako když budete třeba u filmu srovnávat Nikon FM2 a Nikon F3. Oba typy jsou výborné přístroje. Můžete o tom psát pořád dokola, ale to hlavní je, jak se s tím fotí v náročném provozu. A když oba přístroje používáte, tak tohle zakrátko zjistíte. A něco podobného v digitální oblasti mi v tom článku chybí. Vy tyhle přístroje všechny alespoň trochu znáte, proč tam něco podobného (srovnání řady D3-D300-D80-D40) třeba do závěru nezařadíte? Aby bylo jasné, že rozdíly mezi třídami nejsou jen v kovovém krytu a označení přístroje. To není nějaká kritika, ale námět pro příště.
    Přišlo by mi to více přínosné než detailní popis přístroje na úrovni článku do někdejšího VTM.
    Článek je sice napsán dobře, ale jako představení přístroje amatérské veřejnosti bych uvítal něco zcela jiného. PL

• prekůpek
    prekůpek
    05.03.2008 08:15

Pěkný článek a pěkný foťák, až na pár nepochopitelných nedostatků, které sám zmiňuješ.
    Teď již chápu, že někteří canonisti přebíhají k nikonu..

• Ivan Tomášek 1
    Ivan Tomášek 1
    05.03.2008 08:33

Folie má třeba obchod oehling.cz, ale i další...
    Od oehlingu ji mám na D70 a jsem naprosto spokojen.

• Michal Kupsa
    Michal Kupsa
    Autor
    05.03.2008 08:50

Petr: Rada veci je tezko nejak zmeritelna a proto ohledne zminenych parametru jde spise o subjektivni dojmy. Pokud ale mam tyto sve dojmy nejak konkretizovat, tak ohledne hledacku nemam nejmensich vyhrad - je skutecne velky, jasny, skutecne zobrazuje 100% sceny a udaje v nem nejsou nijak rusive. Ohledne praktickeho pouziti AF mohu pouze konstatovat, ze opravdu nema chybu - poradi si v temer jakychkoli svetelnych podminkach a nema ani nejmensi problem se sledovanim i mensich, rychle se pohybujicich objektu. Tohle jsem zkousel na letovkach ptaku s odbornikem na tuto problematiku R.Stachem a seznali jsme, ze AF je skutecne vynikajici, jemuz muze konkurovat pouze nejvyssi trida konkurencniho Canonu.
    Co se tyce srovnani s levnejsimi modely Nikon, tak rozdil je prave predevsim v obrazove kvalite a AF. Ten je mirne lepsi snad jen na D300, kde jsou AF body diky mensimu cipu vice rozprostreny po obrazove plose - system je jinak stejny. Jinak je sila tohoto aparatu i v celkove kumulaci funkci. Radu z nich totiz ve stejne podobe obsahuji i levnejsi modely, tady jsou jen obsazeny vsechny v jednom aparatu a doplneny nekterymi navic.
    Pokud jde o celkovou pouzitelnost v praxi, tak jde hlavne o univerzalnost nasazeni, kdy aparat bez problemu vyhovy narokum studia, reportazni fotografie i akcniho foceni.

• Michal Kupsa
    Michal Kupsa
    Autor
    05.03.2008 08:57

Josef: Ono je nutno ale objektivne pripustit, ze s tim prebihanim je to i naopak - jde proste o soucasne nejlepsi vyrobce ale kazdy ma z obecneho hlediska sve silne i slabsi stranky, takze je to hodne i o konkretnich osobnich preferencich konkretnich uzivatelu. Na druhou stranu je ale jasne, ze D3 posouva technologie zase o neco dal a bude jiste zajimave sledovat, jak se to projevi na dalsich novych modelech Nikonu i konkurence ....

• Michal Kupsa
    Michal Kupsa
    Autor
    05.03.2008 09:13

Ivan: Dik za info. Ta folie je taky resena jako staticka, bez lepidla, jak pise Taffey? Jak je silna?

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen(a).

Nové diskuse

Nové komentáře

Nejžhavější diskuse